Përgjumeni vazhdimisht gjatë ditës? Kujdes!

0
201

Hipersomnia idiopatike (IH) është shkaku kryesor i përgjumjes së tepërt gjatë ditës. Pothuajse të gjithë e kanë ndjerë ndonjëherë atë nevojë të thellë për gjumë, por IH është ndryshe. Kur jetoni me këtë gjendje, nuk ndiheni kurrë të qetë. Mund të flini një natë të plotë dhe të ndjeni ende nevojën për një sy gjumë.

IH shoqërohet gjithashtu me disa rreziqe për shëndetin mendor dhe fizik. Është e vështirë të jeni mirë kur jeni kaq të lodhur gjatë gjithë kohës.

Ka shumë shkaqe të mundshme të lodhjes, të cilat mund ta bëjnë IH të vështirë për t’u diagnostikuar. Mund të jetë një proces i gjatë për të marrë një diagnozë të duhur, shpesh pasi të përjashtohen kushte të tjera shëndetësore. Mund të jetë zhgënjyese të ndihesh i rraskapitur gjatë gjithë kohës. Disa njerëz gjithashtu mendojnë se simptomat e tyre nuk merren seriozisht. Kjo e bën edhe më të vështirë përballimin e gjendjes.

Ka ende shumë që nuk kuptojmë për IH. Ndërsa nuk ka një kurë, trajtimet mund të ndihmojnë në rritjen e vigjilencës tuaj.

Çfarë është IH?

IH shkakton një nivel të thellë lodhjeje që ndikon në cilësinë e jetës. IH mund ta bëjë shumë të vështirë punën, ruajtjen e një jete shoqërore dhe thjesht të kalojë ditën. Mund të jetë e rrezikshme nëse jeni duke vozitur ose duke përdorur makineri.

Njerëzit me IH nuk ndihen të pushuar, edhe pas një nate të plotë gjumë. Mund të jetë e vështirë të zgjoheni dhe mund të ndiheni jashtëzakonisht të përgjumur ose të mërzitur pas zgjimit. Kjo njihet si inercia e gjumit dhe nganjëherë quhet “dehja e gjumit”.

Ju gjithashtu mund të keni probleme me rregullimin e temperaturës së trupit, të ndiheni të fikët dhe të keni mjegull në tru. Edhe pas një nate të plotë gjumë ose pasi keni fjetur më shumë se zakonisht, ju ende ndiheni shumë të lodhur.

Përgjumja gjatë ditës mund të shkaktohet gjithashtu nga apnea e gjumit, depresioni ose thjesht mungesa e gjumit. Të rriturit kanë nevojë për mesatarisht 7-9 orë gjumë çdo natë.

IH diagnostikohet kur përjashtohen shkaqe të tjera të përgjumjes gjatë ditës.

Komplikimet nëse nuk trajtohen

Lodhja e vazhdueshme dhe e thellë e IH mund të ndikojë në shëndetin fizik dhe mendor në disa mënyra.

Ka disa lidhje midis depresionit dhe IH. Energjia e ulët, lodhja e vazhdueshme dhe nevoja e shtuar për gjumë janë disa nga kriteret për diagnostikimin e depresionit. Kjo mund ta bëjë edhe më të vështirë diagnostikimin e IH, pasi mund të duket si depresion.

Kur nuk ndiheni kurrë të pushuar dhe keni probleme me kalimin e ditës, keni një rrezik në rritje të çrregullimeve të humorit.

Hulumtimet kanë treguar se ndërsa përgjumja e tepërt gjatë ditës përmirësohet, humori gjithashtu priret të përmirësohet.

Përgjumja e tepërt gjatë ditës shoqërohet gjithashtu me një rrezik të shtuar të sëmundjeve të zemrës. Njerëzit me IH dhe çrregullime të tjera të gjumit kanë nivele më të larta të proteinave inflamatore. Inflamacioni është i përfshirë në shumë kushte shëndetësore, duke përfshirë sëmundjet e zemrës.

Leave a Reply