Çfarë është takikardia paroksizmale atriale?

0
177

Takikardia paroksizmale atriale është një lloj aritmie, ose rrahje të parregullta të zemrës. Paroksizmale do të thotë që episodi i aritmisë fillon dhe përfundon papritur. Atriale do të thotë që aritmia fillon në dhomat e sipërme të zemrës (atria). Takikardia do të thotë që zemra po rreh anormalisht shpejt. Takikardia paroksizmale atriale (PAT) njihet gjithashtu si takikardia paroksizmale supraventrikulare (PSVT).

Llojet e tjera të takikardisë që fillojnë në atria përfshijnë:

 • fibrilacioni atrial
 • dridhje atriale
 • Sindroma Ëolff-Parkinson-Ëhite

PAT mund të shkaktojë që rrahjet e zemrës së një të rrituri të rriten nga 60 deri në 100 rrahje në minutë (bpm) në midis 130 dhe 230 bpm. Foshnjat dhe fëmijët normalisht kanë rrahje më të larta të zemrës se të rriturit – midis 100 dhe 130 rrahje në minutë. Kur një foshnjë ose fëmijë ka PAT, rrahjet e tyre të zemrës do të jenë më të mëdha se 220 bpm. PAT është forma më e zakonshme e takikardisë tek foshnjat dhe fëmijët.

Në shumicën e rasteve kjo gjendje nuk është kërcënuese për jetën, por mund të jetë e pakëndshme. Në raste të rralla, disa njerëz me sindromën Ëolff-Parkinson-Ëhite mund të zhvillojnë një ritëm të shpejtë të zemrës që është kërcënuese për jetën.

Cilat janë shkaqet e PAT?

PAT ndodh kur sinjalet elektrike që fillojnë në atriumet e zemrës ndizen në mënyrë të parregullt. Kjo ndikon në sinjalet elektrike të transmetuara nga nyja sinoatriale, e cila është stimuluesi natyror i ritmit të zemrës. Rrahjet e zemrës do të përshpejtohen. Kjo parandalon që zemra të ketë kohë të mjaftueshme për t’u mbushur me gjak përpara se të pompojë gjak në pjesën tjetër të trupit. Si rezultat, trupi mund të mos marrë mjaftueshëm gjak ose oksigjen.

Kush është në rrezik për PAT?

Gratë janë në një rrezik më të lartë për PAT sesa burrat. Shëndeti emocional mund të ndikojë gjithashtu në rrezikun tuaj për PAT.

Nëse jeni të rraskapitur fizikisht ose keni ankth, jeni në rrezik të lartë për gjendjen. Rreziku juaj për PAT rritet gjithashtu nëse pini sasi të tepërt të kafeinës ose pini alkool çdo ditë.

Të kesh probleme të tjera të zemrës si historia e sulmeve në zemër ose sëmundjet e valvulës mitrale mund të rrisë rrezikun. Fëmijët që kanë sëmundje të lindura të zemrës janë në një rrezik të lartë për PAT.

Cilat janë simptomat e PAT?

Disa njerëz nuk përjetojnë simptoma të PAT, ndërsa të tjerët mund të vërejnë:

 • marramendje
 • palpitacione, ose rritje të rrahjeve të zemrës
 • angina, ose dhimbje në gjoks
 • gulçim

Në raste të rralla, PAT mund të shkaktojë:

 • arrest kardiak
 • pavetëdije

Cilat janë trajtimet për PAT?

Shumica e njerëzve me PAT nuk kanë nevojë për trajtim për gjendjen e tyre. Mjeku mund të rekomandojë trajtim ose medikamente nëse episodet tuaja ndodhin shpesh ose zgjasin për një kohë të konsiderueshme.

Manovrat vagale ngadalësojnë rrahjet e zemrës duke stimuluar nervin vagus. Mjeku mund të sugjerojë përdorimin e një prej manovrave vagale të mëposhtme gjatë një episodi të PAT:

 • masazh i sinusit karotid ose duke ushtruar presion të lehtë në qafën ku degëzohet arteria karotide
 • duke ushtruar presion të lehtë në qepallat e mbyllura
 • manovra valsalva, ose duke shtypur hundët së bashku gjatë nxjerrjes përmes hundës
 • refleksin e zhytjes, ose zhytjen e fytyrës ose trupit në ujë të freskët

Medikamente

Nëse shpesh përjetoni episode të PAT dhe manovrat e përshkruara më sipër nuk e rivendosin rrahjet normale të zemrës, mjeku mund të përshkruajë ilaçe. Këto medikamente mund të përfshijnë flecainide (Tambocor) ose propafenone (Rythmol). Ato janë në dispozicion në disa forma. Mjeku mund t’ju japë një injeksion në zyrën e tij ose një pilulë që mund ta merrni gjatë një episodi të PAT.

Mjetet juridike të stilit të jetesës

Mjeku mund t’ju rekomandojë që të reduktoni marrjen e kafeinës dhe alkoolit dhe të ndaloni ose reduktoni përdorimin e duhanit. Ata gjithashtu do të duan të sigurojnë që ju të pushoni shumë.

Ablacioni i kateterit

Në raste të rralla dhe ekstreme, mjeku mund të sugjerojë heqjen e kateterit. Kjo është një procedurë jokirurgjikale që heq indin në zonën e zemrës që po shkakton rritjen e ritmit të zemrës.

Gjatë procedurës, mjeku do të vendosë një kateter në zonën e këmbëzës. Ata do të dërgojnë energji të radio-frekuencës përmes kateterit për të prodhuar nxehtësi të mjaftueshme për të shkatërruar zonën e saktë të këmbëzës.

Leave a Reply