Çfarë bën acidi salicilik për psoriazën?

0
149

Edhe pse psoriaza nuk ka shërim, trajtime të ndryshme janë në dispozicion, duke përfshirë kremrat topikalë, medikamentet dhe terapinë me dritë. Një trajtim i zakonshëm aktual është acidi salicilik.

Çfarë është acidi salicilik?

Acidi salicilik është një përbërës aktiv në një shumëllojshmëri të gjerë të produkteve pa recetë (OTC), duke përfshirë eksfoliues, pastrues, kremra, pomada dhe shampo. I njohur ndryshe si beta-hidroksi acid (BHA), ai mund të përdoret për të trajtuar sa vijon:

 • aknet
 • kallot
 • zbokth
 • psoriazë
 • ton i pabarabartë i lëkurës
 • lythat
 • rrudhat

Acidi salicilik është një agjent keratolitik, që do të thotë se bën që shtresa e jashtme e lëkurës të zhvishet dhe të bjerë. Në përgjithësi, produktet e kujdesit të lëkurës OTC përmbajnë midis 0,5 dhe 5 përqind acid salicilik.

Si funksionon për psoriasis?

Acidi salicilik ndihmon në zbutjen, ngritjen dhe pastrimin e copëzave të thara të lëkurës në pllakat e psoriazës. Gjithashtu mund të zvogëlojë ënjtjen.

Shpesh përdoret në kombinim me trajtime të tjera, pasi heqja e luspave mund të ndihmojë në përmirësimin e efektivitetit të disa trajtimeve.

Si mund ta përdorni acidin salicilik për kujdesin e lëkurës?

Ndiqni me kujdes udhëzimet në etiketën e produktit ose recetës.

Kur filloni të përdorni për herë të parë një xhel, krem, locion ose pomadë salicilike, aplikoni vetëm një sasi të vogël në një copë lëkure. Provoni këtë për disa ditë për të parë se si reagon trupi.

Në fillim, mund të zbuloni se simptoma të tilla si thatësia dhe kruajtja përkeqësohen ndërsa lëkura përshtatet me trajtimin. Nëse nuk keni ndonjë efekt anësor të rëndësishëm, mund të filloni ta përdorni produktin sipas udhëzimeve.

Aplikoni acid salicilik sipas nevojës deri në disa herë në ditë, përveç nëse udhëzohet ndryshe nga mjeku. Vini re se mund të duhen disa javë përpara se të shihni një përmirësim.

Ju duhet të shmangni aplikimin e acidit salicilik në më shumë se 20% të sipërfaqes së trupit, pasi ai absorbohet përmes lëkurës dhe shumë mund të shkaktojë efekte anësore.

Nëse keni shqetësime specifike për përdorimin e acidit salicilik, rutinave ose shëndetit tuaj, është më mirë të flisni me një mjek ose farmacist.

Cili është efektiviteti i acidit salicilik për psoriazën?

Acidi salicilik është një nga trajtimet lokale më të përdorura për psoriazën, sipas një rishikimi të literaturës të vitit 2015. Autorët analizuan tre studime që paraqesin monoterapi me acid salicilik dhe pesë studime që paraqesin acid salicilik të përdorur në kombinim me trajtime të tjera.

Ata raportuan se acidi salicilik duket të jetë efektiv kur përdoret vetëm për të trajtuar psoriazën në lëkurën e kokës, por nevojiten më shumë studime. Përveç kësaj, acidi salicilik është i dobishëm kur përdoret së bashku me trajtime të tjera, të tilla si kortikosteroidet topike dhe antralina.

Autorët e një rishikimi të literaturës të vitit 2017 zbuluan se një pomadë që përmban acid salicilik duket se rrit efektivitetin e kortikosteroideve topikale duke bërë më të lehtë depërtimin në njollat e psoriazës. Përveç kësaj, shtimi i acidit salicilik në antralinë duket të jetë më efektiv sesa përdorimi i vetëm antralinës.

Më në fund, një studim i vogël i vitit 2022, i cili përfshinte 20 subjekte me psoriazë të lehtë deri në të moderuar, zbuloi se një xhel pa recetë (OTC) që përmban shafran të Indisë dhe acid salicilik, i ndjekur nga një hidratues që përmban gjalpë shea dhe acid salicilik përmirësoi pamjen e pllakave të psoriazës me përdorimi i përditshëm.

Me fjalë të tjera: Studiues dhe studime të shumta kanë gjetur se acidi salicilik mund të paktën të përmirësojë disi psoriasis.

Cilat janë efektet anësore të acidit salicilik?

Efektet anësore më të zakonshme të acidit salicilik janë acarimi, thatësia dhe thumbimi në vendin e aplikimit. Megjithëse këto simptoma zakonisht nuk janë shkak për shqetësim, duhet t’ia përmendni mjekut  nëse ato vazhdojnë.

Efektet e tjera anësore të acidit salicilik janë të rralla, por potencialisht serioze. Ju duhet të kërkoni menjëherë ndihmë mjekësore urgjente nëse përjetoni ndonjë nga simptomat e mëposhtme:

 • konfuzion
 • diarre
 • renia e flokeve
 • dhimbje koke
 • problemet e dëgjimit
 • mendjelehtësi
 • nauze dhe të vjella
 • frymëmarrje e shpejtë
 • tringëllimë në veshë
 • dobësi dhe lodhje

Autorët e një rishikimi të literaturës të vitit 2015 paralajmërojnë se acidi salicilik nuk është një trajtim i përshtatshëm për psoriazën tek fëmijët e vegjël për shkak të rrezikut të efekteve anësore. Përveç kësaj, njerëzit me probleme të veshkave , mëlçisë dhe psoriazës së përhapur mund të jenë në një rrezik të shtuar për të përjetuar efekte anësore.

Leave a Reply