A mund të përdor larës për akne gjatë shtatzënisë?

0
213

Nëse jeni shtatzënë dhe vëreni disa ndryshime në lëkurën, dijeni se nuk jeni vetëm. Shumica dërrmuese e grave shtatzënë, pothuajse 75%, raportojnë se lëkura e tyre duket dhe ndihet ndryshe.

Dhe ndërsa hormonet e shtatzënisë mund të sjellin disa ndryshime të mirëpritura, si një “shkëlqim shtatzënie” me pamje të shëndetshme, mund te sjellin edhe të tjera, të tilla si puçrrat që mund të jetë më shumë problematike. Pastaj, është fakti se ka një sërë gjërash që duhet t’i shmangni gjatë shtatzënisë, kështu që mund të mos jetë e lehtë të dini se cilat janë opsionet tuaja për të luftuar aknet.

Për të ndihmuar në minimizimin e çdo konfuzioni dhe për t’ju vendosur në rrugën drejt një lëkure më të pastër – pa e vënë në rrezik fëmijën – ne shfrytëzuam ekspertizën e dy dermatologëve të certifikuar. Përpara, ne po diskutojmë nëse është apo jo e sigurt të përdoret një larës për puçrra fytyre gjatë shtatzënisë dhe çfarë lloje përbërësish – të sigurt për fëmijën dhe jo, duhen kërkuar në etiketat e produkteve.

Çfarë është Acne Wash?

Larja e akneve është një pastrues i formuluar posaçërisht për trajtimin dhe parandalimin e puçrrave – njollat që shtatzënat mund të jenë veçanërisht të prirur t’i zhvillojnë për shkak të një rritje të aktivitetit hormonal. Kur jeni shtatzënë, lëkura  prodhon më shumë sebum (vaj natyral). Ndërsa kjo mund të rezultojë në shkëlqimin tërheqës të shtatzënisë të lartpërmendur, gjithashtu mund t’ju bëjë më të ndjeshëm ndaj akneve.

Luhatjet hormonale sigurisht që vënë shumë gra në rrezik për puçrra aknesh. Ekziston një mundësi që mbiprodhimi i sebumit, i përzier me qelizat e vdekura të lëkurës dhe bakteret, mund të shkaktojë puçrra të reja, ose një ndezje të akneve themelore për shumë njerëz. Nëse nuk keni pasur akne më parë, mund t’i zhvilloni ato. Dhe nëse keni luftuar me to në të kaluarën, mund të keni edhe më shumë gjasa të keni gjatë shtatzënisë.

Ndërsa nuk jeni të destinuar të zhvilloni puçrra fytyre gjatë shtatzënisë, nëse e bëni këtë, ato mund të përkeqësohen në një fazë të caktuar. Puçrrat gjatë shtatzënisë janë shumë të zakonshme dhe mund të ndodhin në tremujorin e parë, të dytë dhe të tretë, por nëse keni të bëni me aknet e shtatzënisë, prisni që ato të rriten gjatë tremujorit të tretë kur nivelet e hormonit të androgjenit janë në nivelin më të lartë.

Për fat të mirë, ka shumë lloje të ndryshme të larësve të akneve, duke përfshirë xhel, krem dhe pastrues me shkumë. Ndërsa disa janë të sigurta për shtatzëninë, të tjerët nuk janë. Çelësi për të deshifruar se cilat prej tyre janë të dëmshme qëndron në etiketat e përbërësve të tyre dhe të dish se çfarë të kërkosh dhe çfarë të shmangësh.

A është i sigurt përdorimi i larësit të akneve gjatë shtatzënisë?

Trajtimi i sigurt i puçrrave me një larës aknesh gjatë shtatzënisë nuk është i pamundur, por, pa dyshim, të jesh i kujdesshëm me përbërësit në formulat e pastruesve mund të jetë një sfidë. Disa përbërës duhet të jenë të kufizuara gjatë shtatzënisë, ndërsa të tjerët konsiderohen opsione më të sigurta.

Shmangni retinolin dhe acidin salicilik gjatë shtatzënisë, të cilat të dyja janë produkte kryesore për lëkurën e prirur ndaj akneve te gratë jo shtatzëna.

Megjithatë, nuk ka nevojë të lini aknet të pengojnë lëkurën të duket më mirë gjatë shtatzënisë. Ka larës më të butë për aknet që përmbajnë përbërës më pak të rrezikshëm. Thjesht duhet të praktikoni kujdesin e zgjuar të lëkurës.

Konsideroni pastrues më të butë me nivele të ulëta të acidit glikolik ose peroksid benzoil. Këto mund të heqin në mënyrë të sigurt qelizat e vdekura të lëkurës dhe të ulin bakteret sipërfaqësore. Ashtu si të gjitha gjërat në shtatzëni, duhet të zgjidhni çdo gjë që aplikoni në lëkurë, ato që hani dhe ilaçeve që merrni. Zgjidhni  me kujdes dhe duhet të siguroheni që asnjë nga përbërësit të mos jetë i dëmshëm në shtatzëni. Kur jeni në dyshim, gjithmonë kërkoni mendimin e një mjeku.

Leave a Reply