A mund të trajtohen problemet e veshkave pa dializë?

0
134

Sëmundja kronike e veshkave (SKV) është një gjendje në të cilën veshkat dëmtohen dhe nuk mund të filtrojnë gjakun në mënyrë efektive.

Dështimi i veshkave është faza e fundit e SKV. Në këtë fazë, funksioni i veshkave është më pak se 15% e nivelit tipik dhe veshkat nuk mund të filtrojnë në mënyrë efektive gjakun. Si rezultat, mbetjet dhe lëngjet e tepërta fillojnë të grumbullohen në trup.

Një nga trajtimet kryesore për dështimin e veshkave është dializa, një proces që ndihmon në largimin e mbetjeve dhe lëngjeve të tepërta nga gjaku.

Disa njerëz me dështim të veshkave mund të zgjedhin të mos bëjnë dializë dhe në vend të kësaj mund të zgjedhin transplantin e veshkave ose menaxhimin mjekësor.

Alternativat e dializës për dështimin e veshkave

Nëse vendosni të mos trajtoni dështimin e veshkave me dializë, ekzistojnë dy opsione të tjera trajtimi: menaxhimi mjekësor dhe transplantimi i veshkave.

Menaxhimi mjekësor fokusohet në qëllime të tilla si ruajtja e funksionit të veshkave për aq kohë sa të jetë e mundur, lehtësimi i simptomave dhe përmirësimi i cilësisë së jetës.

Një transplant i veshkave trajton dështimin e veshkave duke transplantuar në mënyrë kirurgjikale një veshkë nga një dhurues. Megjithëse nuk është një kurë për dështimin e veshkave, një transplant i veshkave mund të ndihmojë trupin të filtrojë gjakun në mënyrë më efektive dhe t’ju mbajë më të shëndetshëm sesa dializa.

Menaxhimi mjekësor për dështimin e veshkave

Disa njerëz me dështim të veshkave zgjedhin të mos bëjnë dializë ose transplantim të veshkave dhe në vend të kësaj zgjedhin trajtimin mjekësor. Qëllimet e këtij lloji të kujdesit janë:

ruani funksionin e veshkave sa më gjatë që të jetë e mundur

lehtësoni simptomat

menaxhoni ose parandaloni komplikimet e mundshme të dështimit të veshkave, të tilla si anemia dhe acidoza metabolike

përmirësoni cilësinë e jetës

Njerëzit gjithashtu mund t’i referohen këtij lloji të kujdesit si kujdes paliativ, menaxhim konservativ ose kujdes rehati.

Menaxhimi mjekësor i dështimit të veshkave ka dy komponentë. Ne do të japim një përmbledhje të këtyre më poshtë.

Dietë për dështimin e veshkave

Mbajtja e ushqimit të duhur është e rëndësishme për këdo me SKV. Nëse keni dështim të veshkave, do t’ju duhet të kufizoni konsumin e disa lëndëve ushqyese për të mbrojtur funksionin e veshkave:

Proteina: Ngrënia e shumë proteinave mund të shkaktojë grumbullimin e mbetjeve në gjak, që do të thotë se veshkat duhet të punojnë më shumë.

Kripa (natriumi): Marrja e tepërt e kripës mund të çojë në mbajtjen e lëngjeve dhe ënjtje dhe të rrisë presionin e gjakut, gjë që mund të dëmtojë më tej veshkat.

Kaliumi: Dështimi i veshkave mund të çojë në nivele më të larta të kaliumit në gjak. Nivelet shumë të larta të kaliumit mund të ndikojnë në funksionin e muskujve dhe nervave dhe të shkaktojnë ritme atipike të zemrës që mund të jenë kërcënuese për jetën.

Fosfori: Ashtu si me kaliumin, njerëzit me sëmundje të veshkave priren të kenë nivele më të larta të fosforit në gjak. Shumë fosfor mund të çojë në kocka më të dobëta.

Përveç filtrimit të mbetjeve, veshkat largojnë lëngjet e tepërta. Për këtë arsye, ju gjithashtu duhet të keni parasysh se sa ujë konsumoni nëse keni dështim të veshkave. Pirja e tepërt e ujit mund të çojë në ënjtje dhe rritje të presionit të gjakut.

Ju mund të punoni me një dietolog për t’u siguruar që të merrni ushqimin e nevojshëm duke kufizuar lëndët ushqyese që mund ta përkeqësojnë gjendjen tuaj.

Medikamente

Nuk ka asnjë ilaç që trajton në mënyrë specifike dështimin e veshkave. Por ju mund të merrni medikamente për të ndihmuar me simptomat dhe komplikimet dhe për të mbrojtur veshkat. Shembujt përfshijnë:

Medikamente për presionin e gjakut për të ulur presionin e gjakut

barna antiemetike për të menaxhuar të përzierat dhe të vjellat

lloje të caktuara të barnave qetësuese për të lehtësuar dhimbjen

medikamente lokale për të ndihmuar me kruajtjen e lëkurës

përdorimi i kujdesshëm i diuretikëve për mbajtjen e lëngjeve

barna që nxisin prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut nëse keni anemi

plotësimi i bikarbonateve për acidozën metabolike

suplemente të vitaminës D për të përmirësuar shëndetin e kockave

Ju gjithashtu do t’ju duhet të shmangni ose rregulloni medikamente të caktuara që mund të çojnë në tendosje të mëtejshme në veshka. Kjo perfshin:

barna anti-inflamatore josteroidale

antacidet ose barnat për shqetësimet e stomakut

statina për kolesterol të lartë

lloje të caktuara të antibiotikëve

disa lloje të barnave për diabetin

Transplanti i veshkave

Një transplant i veshkave mund të ndihmojë në trajtimin e dështimit të veshkave. Gjatë kësaj procedure, një ekip kirurgjik implanton një veshkë të shëndetshme nga një dhurues në trup. Kjo mund të ndihmojë në rritjen e funksionit të veshkave.

Ju do të duhet të vazhdoni të merrni medikamente imunosupresuese pas një transplanti të veshkës për të ndihmuar në parandalimin e sistemit imunitar nga refuzimi i veshkës së transplantuar.

Është gjithashtu e rëndësishme të theksohet se ka një kohë pritjeje për një transplant të veshkave. Kohëzgjatja mund të ndryshojë, por shpesh është 4-5 vjet. Gjatë kësaj kohe, do t’ju duhet të filloni dializën.

Leave a Reply