A mund ta ndaloni dëmtimin e veshkave nga diabeti?

0
130

Diabeti është një gjendje kronike në të cilën nivelet e sheqerit në gjak qëndrojnë shumë të larta për një kohë të gjatë, sepse trupi nuk prodhon ose përdor siç duhet një hormon të quajtur insulinë. Shumë sheqer (glukozë) në gjak mund të çojë në komplikime, duke përfshirë dëmtimin e veshkave.

Hulumtimet tregojnë se 1 në 3 persona me diabet zhvillon sëmundje kronike të veshkave (CKD) si rezultat i niveleve të larta të sheqerit që dëmtojnë enët e gjakut në veshka.

Edhe pse nuk mund ta ktheni dëmin e veshkave nëse e keni tashmë, ka gjëra që mund të bëni për ta parandaluar ose ngadalësuar atë.

A mund të trajtoni dëmtimin e veshkave të lidhura me diabetin?

Ju nuk mund të ktheni dëmtimin e veshkave. Megjithatë, ju mund të ngadalësoni përparimin ose të zvogëloni rrezikun që ai të ndodhë në radhë të parë.

Nëse prekeni nga dëmtimi i veshkave në fazat fillestare, mund të jeni në gjendje të merrni trajtimin që ju nevojitet për të ndaluar ose ngadalësuar dëmtimin.

Nëse nuk e dini se keni sëmundje të veshkave derisa ajo të përparojë, dëmtimi i veshkës mund të jetë shumë më i vështirë për t’u trajtuar. Sëmundja kronike e avancuar e veshkave mund të kërkojë përfundimisht transplantim të veshkave ose dializë. Dializa është një procedurë mjekësore që ndihmon trupin të largojë mbetjet nga gjaku, shpesh duke përdorur një makinë.

Thënë kështu, shumica e njerëzve me diabet nuk zhvillojnë dështim të veshkave.

Cilat janë simptomat e dëmtimit të veshkave të lidhura me diabetin?

Dëmtimi i veshkave mund të zhvillohet ngadalë me kalimin e kohës – aq gradualisht sa disa njerëz nuk e kuptojnë se kanë sëmundje kronike të veshkave derisa të evoluojnë në dështim të veshkave. Kjo për shkak se sëmundja kronike e veshkave është shpesh asimptomatike.

Mënyra e vetme për t’u siguruar që nuk keni sëmundjen kronike të veshkave është të kontrolloni funksionin e veshkave. Mjeku mund të kërkojë analiza gjaku për të parë se sa mirë e filtrojnë veshkat. Ata gjithashtu mund të kontrollojnë nivelet e mikroalbuminës në urinë.

Si të parandaloni më mirë dëmtimin e veshkave nga diabeti?

Për shkak se sëmundja kronike e veshkave është kaq e zakonshme tek njerëzit me diabet, kontrollet e rregullta për problemet e veshkave janë një pjesë e zakonshme e vizitave klinike dhe testeve laboratorike diagnostike për ata me diabet.

Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) rekomandon gjithashtu kontrollin e shpeshtë të funksionit të veshkave. Profesionistët e kujdesit shëndetësor mund ta kontrollojnë atë me analiza të thjeshta dhe relativisht të lira të gjakut dhe urinës.

Ata që nuk janë diagnostikuar me diabet mund të konsiderojnë gjithashtu kontrollin e funksionit të veshkave.

Cilat ushqime duhet të shmangni me sëmundjen e veshkave diabetike?

Ajo që nuk bëni me sëmundjen kronike të veshkave mund të jetë po aq e rëndësishme sa ajo që bëni.

Shmangia e disa ushqimeve ose kufizimi i tyre për të mbajtur veshkat të shëndetshme është thelbësore. Zakonisht rekomandohet kufizimi i sa vijon:

  • natrium (kripë)
  • fosfor
  • kaliumi
  • proteina
  • yndyrë të ngopur
  • alkoolit

Nëse keni sëmundje kronike të veshkave të avancuar, mund t’ju duhet më shumë ndihmë. Inkurajohet të lini një takim me një dietolog renal. Dietologu mund të planifikojë një dietë që do t’ju ndihmojë të ndiheni më mirë.

Plani i duhur gjithashtu mund ta bëjë më të lehtë për veshkat që të mbajnë ekuilibrin e duhur të mineraleve dhe kripës. Ngrënia e ushqimeve të duhura mund t’ju ndihmojë të parandaloni ose vononi komplikimet.

Leave a Reply