A largohet ndonjëherë virusi i hepatitit A?

0
149

Hepatiti A (hep A) është një infeksion shumë ngjitës i mëlçisë që është lehtësisht i parandalueshëm me vaksinën e hepatitit A. Praktikimi i higjenës së mirë dhe ndjekja e protokolleve të sigurisë ushqimore mund të ndihmojë gjithashtu në reduktimin e transmetimit të tij.

Ja çfarë duhet të dini tjetër për virusin, duke përfshirë sa kohë zgjat dhe çfarë të prisni gjatë rikuperimit.

A keni hepatit A gjatë gjithë jetës?

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), ndryshe nga hepatiti B dhe hepatiti C, hepatiti A është zakonisht një infeksion viral afatshkurtër. Megjithëse zakonisht është një sëmundje e lehtë që zgjat vetëm disa javë, ajo mund të përshkallëzohet në një sëmundje më serioze që zgjat disa muaj te ata me një sistem imunitar të dobësuar.

Shumica e njerëzve shërohen nga hep A pa trajtim dhe pa ndonjë ndërlikim të qëndrueshëm.

Rrallë, mund të çojë në dështim të mëlçisë, veçanërisht në ata mbi 50 vjeç ose ata që tashmë kanë një sëmundje tjetër të mëlçisë.

Sipas CDC, nga rreth 20,000 infeksione të besuara të hep A në Shtetet e Bashkuara në vitin 2020, pati rreth 179 vdekje për shkak të gjendjes. Në rastin e rrallë që hep A do të shkaktonte dështim të mëlçisë, një transplant urgjent i mëlçisë mund të jetë një opsion.

Pasi të zgjidhet infeksioni viral, shumica e njerëzve kanë imunitet afatgjatë ndaj hep A. Ekziston gjithashtu një rrezik tipik shumë i ulët që simptomat si ethe, humbja e oreksit ose të përziera të kthehen.

A kërkon trajtim hepatiti A?

Hepatiti A zakonisht nuk kërkon trajtim specifik. Në shumicën e rasteve, ajo zgjidhet vetë pa asnjë ndërhyrje mjekësore.

Megjithatë, për të përshpejtuar shërimin dhe për të zvogëluar simptomat, rekomandohet kujdes mbështetës, duke përfshirë:

  • duke pushuar shumë
  • duke konsumuar shumë lëngje
  • duke ngrënë një dietë të plotë dhe ushqyese

Thënë kështu, CDC rekomandon që ata që nuk kanë marrë vaksinën e hep A dhe që janë të ekspozuar ndaj virusit të marrin profilaksinë pas ekspozimit (PEP) brenda 2 javësh nga ekspozimi, veçanërisht para udhëtimit. PEP është një regjim trajtimi për virusin që përfshin:

  • për ata nga mosha 1-40 vjeç, duke marrë vaksinën e hep A, e cila është ende efektive edhe pas ekspozimit
  • për foshnjat më të vogla se 12 muaj, ata mbi 40 vjeç, ose njerëzit me një sistem imunitar të dobësuar, që marrin imunoglobulinë specifike për virusin e hep A (nëse nuk disponohet, një vaksinë ndonjëherë mund të zëvendësohet në mënyrë të arsyeshme të sigurt)

Ata me simptoma të rënda mund të kërkojnë gjithashtu shtrimin në spital ose kujdes më serioz mjekësor.

Nëse nuk ju kujtohet nëse jeni vaksinuar për hep A dhe nuk keni të dhënat tuaja të imunizimit, konsiderohet ende e sigurt për të marrë një dozë tjetër. Deri më tani, nuk ka asnjë provë që një vaksinë shtesë e hep A është e dëmshme.

Leave a Reply