Vitamina që mbron zemrën tuaj

0
273

Vitamina A duket se mbron zemrën nga efektet e mbipeshës.

Të paktën ky është përfundimi i një studimi gjerman të botuar në Gazetën Amerikane të Fiziologjisë-Zemrës dhe Fiziologjisë së Qarkullimit .

Një ekip studiuesish nga Shkolla Mjekësore e Universitetit të Hanoverit shkaktuan obezitet në një model kafshësh (minj) me mungesë të vitaminës A.

Pas 20 javësh, shkencëtarët krahasuan zemrën dhe metabolizmin e minjve me obezitetin, por me mungesën e vitaminës A.

Kafshët eksperimentale me mungesë të kësaj vitamine të veçantë kishin në zemër një shtypje të gjeneve që lidhen me nxjerrjen e energjisë nga yndyra, nxjerrjen e energjisë nga glukoza dhe prodhimin e molekulës adenozinë trifosfat, e cila transporton energjinë.

Këto ndryshime janë të një rëndësie kyçe për funksionimin metabolik.

” Studimi ynë identifikon një rol të vitaminës A në ruajtjen e shprehjes së gjeneve energjike kardiake që mund të zbusë zhvillimin e mëvonshëm të mosfunksionimit mitokondrial dhe kontraktil në obezitetin e shkaktuar nga dieta, ” raportojnë studiuesit në artikullin e tyre.

Studime të shumta shkencore kanë dokumentuar se ngrënia e ushqimeve të pasura me vitaminë A është mbrojtëse ndaj sëmundjeve të ndryshme.

Përveç ushqimeve të pasura me vitaminë A që gjenden në raftet e supermarketeve, si drithërat, lëngjet dhe produktet e qumështit, burime të mira të vitaminës A janë domatet, specat e kuq, mango, vaji i peshkut, qumështi, vezët, mëlçia e viçit, pjepëri, perimet me gjethe jeshile. (të tilla si spinaqi, lakra jeshile dhe brokoli), perime portokalli dhe të verdha (të tilla si karotat, patatet e ëmbla dhe kungulli portokalli).

Leave a Reply