Studim: Barnat kundër depresionit gjatë shtatzënisë ndikojnë në fetus

0
155

Përdorimi i antidepresantëve gjatë shtatzënisë mund të ndikojë në zhvillimin e hershëm të trurit pas lindjes, sipas një studimi paraklinik.

Rreth një në dhjetë e amerikanëve të moshës 12 vjeç e sipër marrin barna kundër depresionit dhe përdorimi i tyre është më i zakonshëm te gratë sesa tek burrat, shkruan Health News.

Efektet anësore të zakonshme të barnave kundër depresionit përfshijnë probleme gastrointestinale, dhimbje koke, marramendje dhe humbje të dëshirës seksuale.

Një studim i ri që u shfaq në revistën “Nature Communications”, ekzaminoi efektin e ilaçit fluoksetinë në zhvillimin e korteksit prefrontal të minjve dhe është përgjegjëse për rregullimin e mendimeve, veprimeve dhe emocioneve.

Fluoksetina, e cila shitet me emrat e markave Prozac dhe Sarafem në SHBA, përdoret zakonisht për të trajtuar depresionin e përgjithshëm dhe depresionin perinatal.

Sipas etiketës së barit, fluoksetina mund të shkaktojë probleme tek të porsalindurit pas lindjes nëse merret gjatë muajve të fundit të shtatzënisë.

Fluoksetina punon duke rritur nivelet e serotoninës – një neurotransmetues përgjegjës për rregullimin e humorit – në tru. Prandaj, ekipi hulumtues i udhëhequr nga Kampusi Mjekësor i Universitetit të Kolorados Anschutz shikoi ndikimin e serotoninës në zhvillimin e korteksit prefrontal.

“Ndërsa dihet se serotonina luan një rol në zhvillimin e trurit, mekanizmat përgjegjës për këtë ndikim, veçanërisht në korteksin prefrontal, kanë qenë të paqarta,” tha autori kryesor Dr. Won Chan Oh, asistent profesor në Departamentin e Farmakologjisë në CU Anschutz, në një deklaratë.

Studiuesit zbuluan se serotonina ndikon drejtpërdrejt në lidhjet sinaptike ngacmuese të sapolindura dhe të papjekura në korteksin prefrontal, të cilat, nëse prishen ose çrregullohen gjatë zhvillimit të hershëm, mund të kontribuojnë në çrregullime të ndryshme të shëndetit mendor.

Ata zbuluan gjithashtu se serotonina luan një rol specifik në ndikimin se si ndryshojnë dhe përshtaten lidhjet individuale midis neuroneve, duke kontribuar në aftësinë e trurit për të mësuar dhe përshtatur.

Kuptimi i këtij korrelacioni ka potencialin të ndihmojë me ndërhyrjen e hershme dhe zhvillimin e terapive të reja për çrregullimet neurozhvillimore që përfshijnë disrregullimin e serotoninës.

A duhet t’i marr barnat kundër depresionit gjatë shtatzënisë?

Rreth 2-3% e grave shtatzëna marrin antidepresantë gjatë shtatzënisë dhe numri i nënave të trajtuara rritet pas lindjes në 5-7%.

Trajtimi i depresionit gjatë shtatzënisë është i diskutueshëm, pasi përdorimi i barnave lidhet me lindjen e parakohshme, uljen e peshës trupore të fëmijës dhe hipertensionin pulmonar të vazhdueshëm, ndër komplikime të tjera.

Megjithatë, depresioni i patrajtuar mund të ketë efekte negative në shëndetin e nënës, duke rritur rrezikun e preeklampsisë, eklampsisë dhe depresionit pas lindjes.

Studimi nuk vërteton se përdorimi i antidepresantëve gjatë shtatzënisë mund të dëmtojë zhvillimin e trurit tek njerëzit. Nëse ndjeni simptomat e depresionit gjatë shtatzënisë, diskutoni opsionet e trajtimit me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor, raporton Gazeta Shneta.

Leave a Reply