Nefropatia diabetike/ Pse ndodh?

0
152

Nefropatia diabetike ndodh kur ju zhvilloni sëmundje të veshkave si rezultat i komplikimeve nga diabeti.

Ju nuk mund të përjetoni kurrë ndonjë simptomë të rëndë me nefropati diabetike. Por disa kushte të tjera, si presioni i lartë i gjakut, mund të rrisin mundësinë e komplikimeve.

Simptomat dhe shenjat e hershme të nefropatisë diabetike

Ashtu si me shumicën e sëmundjeve të veshkave, nefropatia diabetike ka pesë faza. Mjekët përcaktojnë çdo fazë duke përdorur disa faktorë:

Shkalla e filtrimit glomerular (GFR), e cila është një matje se sa mirë veshkat po filtrojnë toksinat dhe mbeturinat e tjera

dëmtimi dhe funksionaliteti, që i referohet se sa dëmtime të veshkave keni dhe se si gjendja po ndikon në funksionin e veshkave

Në fazën e parë, ndoshta nuk do të vini re asnjë simptomë. GFR është zakonisht mbi 90, dhe veshkat ndoshta janë ende duke funksionuar mjaft mirë për t’ju parandaluar të përjetoni simptoma.

Simptomat e para të nefropatisë diabetike

Me siguri do të filloni të vini re simptomat më të hershme në fazën 2, kur GFR fillon të bjerë nën 89. Por edhe në këtë fazë, është ende e mundur që simptomat të jenë shumë të lehta.

Disa nga simptomat e para të nefropatisë diabetike përfshijnë:

 • lodhje e rastësishme që nuk varet nga niveli i aktivitetit
 • humbja e oreksit pa ndonjë arsye të qartë
 • dhimbje koke të vazhdueshme
 • lëkura e thatë ose e kruar që nuk është e lidhur me nivelet e motit ose lagështisë
 • të përziera
 • të vjella pa ndonjë shkak të dukshëm
 • ënjtje e lehtë në krahët dhe këmbët tuaja

Shenjat e para të nefropatisë diabetike

Ju duhet të shihni një profesionist mjekësor nëse keni filluar të përjetoni simptoma të nefropatisë diabetike, edhe nëse ato janë të lehta.

Një mjek mund të kryejë një ekzaminim fizik dhe të urdhërojë disa teste diagnostikuese për të kërkuar shenjat e hershme të nefropatisë diabetike. Kjo mund të ndihmojë në zbulimin e nefropatisë diabetike në fazën e hershme edhe nëse nuk keni simptoma të dukshme.

Disa shenja të hershme të nefropatisë diabetike përfshijnë:

 • nivelet e kreatininës prej 30-300 miligramë për gram (g)
 • nivelet e proteinave të urinës mbi 3.5 g në ditë
 • nivele të ulëta të albuminës (hipoalbuminemia)

Shkaktarët e nefropatisë diabetike

Presioni i lartë i gjakut dhe sheqeri i lartë në gjak lidhur me diabetin janë dy shkaqet kryesore të nefropatisë diabetike.

Faktorë të tjerë që mund të rrisin gjasat për nefropati diabetike përfshijnë:

 • një histori familjare të sëmundjes së veshkave
 • diabeti i tipit 1 që zhvillohet para se të jeni 20 vjeç
 • pirja e duhanit
 • obeziteti
 • sëmundje të syrit ose dëmtim nervor nga diabeti

Trajtimi i nefropatisë diabetike

Në varësi të simptomave dhe fazës, opsionet e trajtimit për nefropatinë diabetike përfshijnë:

medikamente për të kontrolluar simptomat e diabetit dhe për të parandaluar komplikimet

ndryshimet në dietë dhe stilin e jetës, të tilla si ulja e marrjes së natriumit ose rritja e nivelit të aktivitetit për të kontrolluar presionin e gjakut

dializë për të ndihmuar veshkat të funksionojnë në mënyrë më efektive

transplanti i veshkave për të zëvendësuar njërën ose të dyja veshkat

Kontaktoni një mjek nëse ndonjë nga simptomat tuaja është e rëndë ose zgjat më shumë se disa javë pa u përmirësuar.

Ju gjithashtu duhet të kërkoni trajtim të vazhdueshëm mjekësor nëse keni diagnostikuar diabet të tipit 1 ose tip 2. Diabeti i patrajtuar ka më shumë gjasa të rezultojë në komplikime si nefropatia diabetike.

Leave a Reply