Kujdes nga ky bakter! Ju shkakton diarre për disa javë!

0
144

Ciklosporiasis është një parazit që shkakton një sëmundje diarre. Ciklosporiaza zakonisht nuk është një sëmundje serioze, por mund të vazhdojë për disa javë.

Ky parazit zakonisht nuk gjendet lehtë. Shumica e infeksioneve ndodhin gjatë udhëtimit në vendet tropikale. Megjithatë, shpërthimet mund të ndodhin në pranverë dhe verë nga importi i produkteve të kontaminuara si bimë të freskëta, marule dhe manaferrat.

Ciklospora caietanensis është një parazit që infekton zorrët. Kur një person sëmuret nga ky infeksion quhet ciklosporiasis.

Shumica e infeksioneve janë fituar gjatë udhëtimit në vende ku ky parazit është endemik si në Amerikën Qendrore, Jugore dhe Azi. Megjithatë, pothuajse çdo vit në pranverë dhe verë, banorët janë të prekur nga shpërthimi i infeksionit të Cyclospora. Këto shpërthime lokale janë lidhur me të ngrënit e prodhimeve të importuara, sidomos me gjethe jeshile (p.sh. marule), bimë të freskëta (p.sh. borzilok dhe cilantro) dhe manaferrat.

  • Simptomat/ Ciklosporazi zakonisht shkakton:

-diarre;

-dhimbje barku;

-të përziera;

-të vjella;

-humbja e oreksit;

-humbje peshe;

-lodhje;

-dhe herë pas here ethe.

Simptomat fillojnë rreth 1 javë pas ekspozimit ndaj parazitit. Një person mund të infektohet dhe të mos ketë simptoma.

Në disa raste, simptomat mund të vazhdojnë për më shumë se një muaj dhe nganjëherë mund të kthehen edhe pasi të keni filluar të ndjeheni më mirë.

Njerëzit të cilët janë të imunizuar të komprometuar mund të përjetojnë diarre të zgjatur.

  • Shkaqet

Ciklospora përhapet me anë të rrugës fecal-orale, domethënë përmes konsumit të ushqimit ose ujit të ndotur nga fecet njerëzore. Paraziti nuk përhapet nga personi në person, ajo duhet të mbetet në mjedis për disa ditë të bëhet infektive.

Frutat dhe perimet e kontaminuara janë burimi kryesor i infeksioneve të ciklosporës. Prodhimi mund të bëhet i ndotur kur lihet me ujë ose lahet në ujë që përmban parazitin, ose kur trajtohen nga punëtorët e infektuar.

  • Komplikimet

Nuk trajtohet, ciklospororazi do të shkaktojë diarre të zgjatur, sidomos tek njerëzit sistemet e imunitetit të të cilëve janë të rrezikuara.

  • Testet dhe Diagnoza

Diagnoza bëhet nga ekzaminimi mikroskopik i një ose më shumë mostrave të jashtëqitjes.

  • Trajtimi dhe ilaçet

Antibiotikët përdoren për të trajtuar infeksionet e ciklosporës. Mjeku do të vendosë se cili trajtim është i drejtë për ju. Njerëzit me infeksione të ciklosporës zakonisht këshillohen të pinë shumë lëngje për të parandaluar dehidratimin nga diarreja.

Leave a Reply