“Kolesteroli është i lartë, por kështu janë edhe trigliceridet…”

0
204

Trigliceridet janë forma më e zakonshme e yndyrës në rrjedhën e gjakut. Ato përbëhen nga tre zinxhirë të acidit yndyror të lidhur nga një molekulë e quajtur glicerinë.

Kur hani ushqim, enzimat në zorrë prishin yndyrnat në përbërësit e tyre yndyrorë, të cilët më pas grumbullohen për të krijuar grimca trigliceride. Këto grimca yndyrore nuk mund të lëvizin lirshëm nëpër rrjedhën e gjakut. Kështu që ato kombinohen me kolesterolin dhe proteinën për të formuar lipoproteinat. Profili juaj i lipideve rendit dy nga këto lipoproteina: lipoproteina me densitet të ulët (i njohur më mirë si kolesterol LDL) dhe lipoproteina me densitet të lartë (i quajtur edhe kolesterol HDL).

Por në të vërtetë ekzistojnë disa lloje të tjera të lipoproteinave, përfshirë disa që përmbajnë kryesisht trigliceride. Trigliceridet mund të sigurojnë energji për të ushqyer trupin , ndërsa shtesat depozitohen në indet dhjamore. Pas një vakti shumë të rëndë, të yndyrshëm, rrjedhja e gjakut mund të përmbajë aq shumë grimca trigliceride sa që një mostër gjaku mund të ketë një nuancë të qumështit. Por brenda pak orësh, ato kryesisht pastrohen. Kur keni nevojë për energji midis vakteve, hormonet lëshojnë trigliceridet e ruajtura në rrjedhën e gjakut.

Mëlçia gjithashtu shndërron karbohidratet në trigliceride. Kur hani kalori shtesë – veçanërisht nga ushqime të pasura me karbohidrate si ëmbëlsirat dhe bukën e bardhë – mëlçia djeg nga trigliceridet shtesë. Gjëra të tjera që mund të rrisin nivelin e triglicerideve në gjak përfshijnë të qenit mbipeshë ose obezë , pirja e duhanit ose pirja e rëndë e alkolit . Disa gjendje mjekësore – duke përfshirë sëmundje që prekin mëlçinë, veshkat, ose tiroide, dhe diabeti i kontrolluar dobët i tipit 2 – gjithashtu mund të çojnë në trigliceride të larta.

Për të rriturit e shëndetshëm, nivelet normale të triglicerideve janë nën 150 miligram për decilitër (mg / dL). Vlerat prej 151 deri 200 mg / dL konsiderohen të larta kufitare; ato 201 deri 499 janë të larta, dhe ato 500 dhe më të lartë janë shumë të larta (dhe rrisin rrezikun e inflamacionit të gjëndrës së pankreasit, të quajtur pankreatiti). Dëshmitë në rritje sugjerojnë se nivelet mbi trigliceride mbi normale mund të rrisin rrezikun e sëmundjes kardiovaskulare të pavarur nga nivelet e kolesterolit.

Për t’i rikthyer trigliceridet në një gamë normale, filloni me ndryshimet e stilit të jetës. Synoni për një peshë të shëndetshme, bëni stërvitje të rregullt dhe hani ushqime të papërpunuara. Hani më pak karbohidrate të rafinuara dhe pritini përsëri yndyrën e ngopur nga mishi. Nëse pini alkool dhe nuk jeni të gatshëm të ndaloni, mos i tejkaloni sasitë e moderuara (jo më shumë se një pije në ditë për gratë ose dy në ditë për burrat).

Leave a Reply