Keni artrit reumatoid? Kujdes nga antibiotikët!

0
208

Antibiotikët janë të rëndësishëm, medikamente jetëshpëtuese që ndihmojnë në trajtimin e infeksioneve bakteriale. Por këto barna me recetë mund të paraqesin probleme me kushte autoimune si artriti reumatoid (RA).

Shkaku i saktë i RA nuk dihet, por studiuesit besojnë se një kombinim i disa faktorëve të rrezikut dhe shkaktuesve mund të luajë një rol. Këta faktorë mund të përfshijnë:

  • gjenetikën tuaj
  • infeksionet
  • përdorimi i duhanit

Studiuesit kanë identifikuar një tjetër shkaktar të mundshëm të RA: përdorimin e antibiotikëve. Ndërsa nevojiten më shumë kërkime për lidhjen e saktë, studimet në zhvillim po eksplorojnë mundësinë që antibiotikët mund të jenë një faktor rreziku për zhvillimin e RA më vonë në jetë.

Çfarë thotë hulumtimi për përdorimin e antibiotikëve dhe artritin reumatoid

Ndërsa antibiotikët ndonjëherë mund të jenë të nevojshëm, studiuesit kanë filluar të shikojnë mënyrat se si këto ilaçe mund të ndikojnë negativisht në trup. Madje ka disa kërkime që sugjerojnë se antibiotikët mund të shkaktojnë RA.

Sipas një studimi të rastit të kontrollit të vitit 2019, një vlerësim i popullsisë prej 22,677 personash me RA gjeti një lidhje të tillë. Këtu, studiuesit zbuluan se njerëzit që merrnin antibiotikë kishin 60% më shumë gjasa për të zhvilluar RA sesa ata që nuk e merrnin këtë mjekim.

Ata zbuluan gjithashtu se koha e përdorimit të antibiotikëve mund të ketë luajtur një rol, me shumicën e njerëzve në studim që zhvillojnë RA brenda 1-2 viteve.

Një studim i vitit 2020 i mbështet këto gjetje. Pjesëmarrësit që morën antibiotikë kishin më shumë gjasa të zhvillonin RA, veçanërisht nëse merrnin më shumë se 10 antibiotikë brenda 5 viteve. Përdorimi i antibiotikëve në fillim të jetës ishte gjithashtu i lidhur me një rrezik në rritje.

Antibiotikët dhe mikrobi i zorrëve

Vitet e fundit, studiuesit kanë krijuar lidhje të forta midis mikrobiomës së zorrëve dhe shëndetit tuaj të përgjithshëm. Kjo përfshin sistemin imunitar.

Siç shpjegon një rishikim i vitit 2020, shkencëtarët madje kanë lidhur dysbiozën e zorrëve – që është një çekuilibër i baktereve të shëndetshme në mikrobiomën – me një rrezik në rritje të zhvillimit të një gjendjeje autoimune. Kjo është për shkak se antibiotikët mund të vrasin mikrobet “të këqija” dhe “të mira” të zorrëve.

Studiuesit që qëndrojnë pas studimit të kontrollit të rasteve të vitit 2019, gjithashtu hipotezojnë se një mikrobiom i dëmtuar i zorrëve mund të jetë një shpjegim për rritjen e incidencës së RA nga përdorimi i antibiotikëve. Megjithatë, ka faktorë të tjerë për t’u marrë parasysh.

Antibiotikët dhe infeksionet respiratore

Një lidhje tjetër e mundshme midis antibiotikëve dhe RA mund të mos përfshijë drejtpërdrejt mjekimin. Në vend të kësaj, mund të jetë për shkak të gjendjes që po trajton.

Infeksionet e frymëmarrjes janë vetëm një shembull i kësaj lidhjeje të mundshme. I njëjti studim i rasteve të kontrollit të vitit 2019, zbuloi se shumica e njerëzve që morën diagnozën e RA pas marrjes së antibiotikëve morën trajtim për infeksionet e frymëmarrjes.

Infeksionet e traktit urinar (UTI) ishin një tjetër lidhje e mundshme.

Antibiotikët dhe sëmundjet periodontale

Infeksionet orale mund të ndikojnë gjithashtu. Sëmundja e mishrave të dhëmbëve, ose sëmundja periodontale, është një faktor rreziku i vendosur për RA, me raste të rënda që kërkojnë trajtim me antibiotikë.

Hulumtimet e publikuara në një studim të vitit 2023 zbuluan se bakteret mund të hyjnë në qarkullimin e gjakut si rezultat i sëmundjes periodontale dhe në fakt mund të nxisin aktivitetin e RA.

Në ata që marrin antibiotikë për këtë lloj infeksioni, megjithatë, është e paqartë nëse shkaku i RA janë ilaçet apo bakteret nga sëmundja e mishrave të dhëmbëve. Sipas studimit të vitit 2023, njerëzit që kanë sëmundje RA dhe periodontale kanë tendencë të kenë simptoma më të këqija të artritit.

A mund të shkaktojnë antibiotikët shpërthime të artritit reumatoid?

Shpërthimet e RA janë kur simptomat përkeqësohen për shkak të nxitësve. Disa shkaktarë të njohur të shpërthimeve përfshijnë stresin, infeksionet dhe ekspozimin ndaj tymit. Megjithatë, në raste të tjera, shkaku i saktë mund të mos dihet.

Gjithashtu nuk është e qartë nëse antibiotikët përfundimisht çojnë në shpërthime te ata që tashmë kanë RA. Thënë kështu, disa kërkime sugjerojnë se aftësia e antibiotikëve për të prishur mikrobiomën e zorrëve mund të çojë në rritjen e aktivitetit të sëmundjes autoimune.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here