Kanceri do mund të identifikohet nga analizat e gjakut

0
202

Testet e reja të gjakut për zbulimin e kancerit – rreth 20 prej të cilave janë në faza të ndryshme zhvillimi – matin “sinjalet” e kancerit, të cilat janë substanca biologjike të lëshuara nga kanceret si fragmente të ADN-së së tumorit. Disa madje mund të identifikojnë organin ose indin e përfshirë.

Shumë ekspertë besojnë se teste të tilla, të cilat analizojnë substancat në gjak që mund të tregojnë kancerin, përfaqësojnë një kapitull të ri të mrekullueshëm në zbulimin e kancerit. Testet mund të jenë veçanërisht të dobishme për gjetjen e kancereve “të heshtur” – të tilla si kanceri i pankreasit ose ovarian – të cilët shpesh nuk shkaktojnë simptoma derisa sëmundja të avancohet dhe të jetë më e vështirë për t’u trajtuar.

Ekspertët thonë se testet nuk janë ende gati për të zëvendësuar testet standarde të kujdesit si kolonoskopia, mamografia ose testi PAP, por synojnë t’i plotësojnë ato.

Leave a Reply