Intoleranca ndaj laktozës, simptoma të një çrregullimi shpesh të panjohur

0
134

Shumë njerëz në mbarë botën vuajnë nga intoleranca ndaj laktozës, një problem i zakonshëm, por shpesh i nënvlerësuar. Shumë individë në fakt mund të përjetojnë këto simptoma pa e kuptuar lidhjen e tyre me marrjen e laktozës. Ky çrregullim ndikon në aftësinë e trupit për të tretur siç duhet laktozën, sheqerin që gjendet në qumësht dhe derivatet e tij.

Diarre dhe fryrje- Diarreja dhe fryrja janë simptoma mjaft të zakonshme të intolerancës ndaj laktozës. Kur një person intolerant ndaj laktozës konsumon ushqime ose pije që përmbajnë laktozë, trupi i tyre mund të ketë vështirësi në tretjen e duhur të saj. Kjo mund të çojë në prodhimin e gazit dhe rritjen e ujit në feçe, duke shkaktuar diarre.

Reagimi i lëkurës- Reaksionet e lëkurës si njollat ​​e kuqe, mund të lidhen me intolerancën ndaj laktozës. Në disa raste, një reaksion alergjik mund të shkaktohet nga marrja e laktozës nga personat me intolerancë ndaj laktozës. Ky reagim mund të shfaqet në lëkurë si skuqje, kruajtje dhe ënjtje.

Probleme të frymëmarrjes- Disa njerëz me intolerancë ndaj laktozës mund të kenë probleme me traktin respirator. Kjo mund të përfshijë simptoma të tilla si kongjestion i hundës, kollë, fishkëllimë ose vështirësi në frymëmarrje. Megjithëse lidhja e saktë midis intolerancës ndaj laktozës dhe problemeve të frymëmarrjes nuk është plotësisht e qartë, besohet se inflamacioni ose reaksionet alergjike mund të jenë përgjegjëse për këto simptoma.

Probleme me tretjen- Problemet e tretjes, si urthi, të përzierat, të vjellat dhe ndjenja e rëndimit pas konsumimit të laktozës, janë të zakonshme në intolerancën ndaj laktozës. Trupat e njerëzve intolerantë ndaj laktozës nuk prodhojnë mjaftueshëm laktazë, enzimën e nevojshme për të tretur laktozën. Kjo mund të shkaktojë një grumbullim të laktozës së patretur në traktin tretës, duke çuar në çrregullime të tretjes dhe simptoma të pakëndshme.

Meteorizmi- Meteorizmi, ose prodhimi i tepërt i gazit në zorrë, është një simptomë e zakonshme e intolerancës ndaj laktozës. Kur laktoza nuk tretet siç duhet në traktin tretës, bakteret në zorrë mund ta fermentojnë atë, duke prodhuar gaz. Kjo mund të çojë në një grumbullim të gazit në bark dhe meteorizëm.

Leave a Reply