Infeksionet urinare/ Këto janë shkaqet më të zakonshme

0
243

Pse shkaku më i zakonshëm i UTI-ve janë bakteret E. Coli?

Një UTI ndodh kur mikrobet (bakteret) pushtojnë traktin urinar. Trakti urinar përbëhet nga veshkat, fshikëza, ureterët dhe uretra. Uretrat janë tubat që lidhin veshkat me fshikëzën. Uretra është tubi që transporton urinën nga fshikëza në pjesën e jashtme të trupit.

80 deri në 90 për qind e UTI-ve shkaktohen nga një bakter i quajtur Escherichia coli (E. coli). Në pjesën më të madhe, E. coli jeton i padëmshëm në zorrë. Por mund të shkaktojë probleme nëse hyn në sistemin urinar, zakonisht nga jashtëqitja që migron në uretër.

UTI-të janë tepër të zakonshme. Ndërsa burrat nuk janë imunë, gratë kanë 30 herë më shumë gjasa të zhvillojnë një UTI, kryesisht për shkak të dizajnit të traktit të tyre urinar.

Si hyn E. coli në traktin urinar?

Urina përbëhet kryesisht nga ujë, kripë, kimikate dhe mbeturina të tjera. Ndërsa studiuesit e mendonin urinën si sterile, tani dihet se edhe një trakt urinar i shëndetshëm mund të mbajë një sërë bakteresh. Por një lloj bakteri që normalisht nuk gjendet në traktin urinar është E. coli.

E. coli shpesh fiton hyrjen në traktin urinar nëpërmjet jashtëqitjes. Gratë janë veçanërisht të rrezikuara për UTI sepse uretra e tyre ndodhet afër anusit, ku është e pranishme E. coli. Është gjithashtu më e shkurtër se ajo e një mashkulli, duke i dhënë baktereve akses më të lehtë në fshikëzën urinare, ku ndodhin shumica e UTI-ve, dhe pjesa tjetër e traktit urinar.

E. coli mund të përhapet në traktin urinar në mënyra të ndryshme. Mënyrat e zakonshme përfshijnë:

Fshirja e gabuar pas përdorimit të banjës. Fshirja nga mbrapa përpara mund të bartë E. coli nga anusi në uretër.

Kontrolli i lindjes. Kontraceptivët që përdorin spermicide, duke përfshirë diafragmat dhe prezervativët spermicidë, mund të vrasin bakteret e shëndetshme në trup që ju mbrojnë nga bakteret si E. coli. Ky çekuilibër bakterial mund t’ju bëjë më të ndjeshëm ndaj një UTI.

Shtatzënia. Ndryshimet hormonale gjatë shtatzënisë mund të ndikojnë në rritjen e disa baktereve. Disa ekspertë mendojnë gjithashtu se pesha e një fetusi në rritje mund të zhvendosë fshikëzën, duke e bërë më të lehtë që E. coli të ketë akses.

Simptomat e një UTI të shkaktuar nga E. coli

UTI mund të shkaktojë një sërë simptomash, duke përfshirë:

një nevojë urgjente, e shpeshtë për urinim, shpesh me pak urinë

plotësia e fshikëzës

urinim me djegie

dhimbje pelvike

urinë me erë të keqe, të turbullt

urina që është kafe, rozë ose e ngjyrosur me gjak

Infeksionet që përhapen deri në veshka mund të jenë veçanërisht serioze. Simptomat përfshijnë:

ethe

dhimbje në pjesën e sipërme të shpinës dhe anësore, ku ndodhen veshkat

nauze dhe të vjella

Trajtimi për një UTI të shkaktuar nga E. coli

Linja e parë e trajtimit për çdo infeksion bakterial janë antibiotikët.

Nëse analiza e urinës rezulton pozitive për mikrobet, një mjek ka të ngjarë të përshkruajë një nga disa antibiotikë që punojnë për të vrarë E. coli, pasi është fajtori më i zakonshëm i UTI.

Nëse një kulturë e urinës zbulon se një mikrob tjetër qëndron pas infeksionit, ju do të kaloni në një antibiotik që synon atë mikrob.

Ju gjithashtu mund të merrni një recetë për një ilaç të quajtur pyridium, i cili ndihmon në uljen e dhimbjes së fshikëzës.

Nëse keni tendencë të merrni UTI të përsëritura (katër ose më shumë në vit), mund t’ju duhet të merrni antibiotikë me dozë të ulët çdo ditë për disa muaj.

Mjeku mund të përshkruajë edhe medikamente të tjera për trajtim që nuk janë të bazuara në antibiotikë.

Shumica e UTI-ve janë të pakomplikuara dhe nuk shkaktojnë ndonjë dëm të qëndrueshëm në traktin urinar. Por UTI-të që nuk trajtohen mund të përparojnë në veshka, ku mund të ndodhin dëmtime të përhershme.

Leave a Reply