Dhëmbët ju paralajmërojnë për pesë probleme shëndetësore

0
307

Dhëmbët mund të tregojnë nëse diçka nuk shkon në trupin tuaj. Sipas dentistëve, çdokush duhet t’i kushtojë vëmendje pesë gjërave kryesore që mund t’i sinjalizojnë për një problem shëndetësor, shkruan “The Sun”.

Dhëmbët mund t’ju paralajmërojnë për:

Anemi

Mishrat e zbehtë të dhëmbëve mund të shkaktohen nga anemia, për shkak të mungesës së hekurit. Nëse mishrat e dhëmbëve nuk janë lënduar ose gjakosur, njerëzit nuk u kushtojnë shumë vëmendje. Por nëse vëreni se mishrat e dhëmbëve papritmas po duken mjaft të zbehtë dhe po përjetoni simptoma të tjera të tilla si lodhje ose marramendje, një vizitë te mjeku mund të jetë një ide e mirë.

Çrregullimet e të ngrënit dhe smalti i dhëmbëve

Nëse një çrregullim i ngrënies përfshin të vjella, acidet e stomakut kalojnë tek dhëmbët dhe mund të shkatërrojnë smaltin. Ndryshimet në ngjyrë, formë, tejdukshmëri ose ndjeshmëri mund të japin të dhëna për një problem shëndetësor që mund të shkaktojë rënien e dhëmbëve me kalimin e kohës.

Osteoporoza dhe humbja e dhëmbëve

Nëse dhëmbët tuaj janë liruar pak, ju mund të vuani nga osteoporoza. Kockat rreth dhëmbëve sigurojnë themelin që i mbështet ato. Dhëmbët që lëvizin më shumë se mesatarja gjatë një prove mund të japin një gjurmë të kësaj gjendjeje progresive. Rekomandohet të bëni një test tek një dentist për të parë gjendjen e kockave.

HIV

Pacientët me HIV kanë një sistem imunitar të dobët, bëhen më të ndjeshëm ndaj mushkonjave dhe infeksioneve të tjera më të rënda. Shenjat në gojë që tregojnë se mund të keni HIV përfshijnë çarje në cepat e gojës, mos shijimin e gjërave siç duhet, një shije të pakëndshme në gojë ose dhimbje brenda gojës.

Humbja e dhëmbëve dhe sëmundjet e veshkave

Sëmundja e veshkave mund të shkaktojë plagë në gojë, ndryshime në shije dhe “gojë të thatë”, si dhe reduktim të prodhimit të pështymës. Pastaj, kur goja thahet, rritet aciditeti dhe pH i ulët mund të rezultojë në prishjen agresive të dhëmbëve dhe humbjen e tyre. Disa kërkime tregojnë se pacientët me sëmundje të mishrave të dhëmbëve janë më të rrezikuar edhe ndaj sëmundjeve të veshkave.

Leave a Reply