Cilat janë simptomat e nefropatisë diabetike?

0
159

Diabeti është një nga shkaqet më të zakonshme të sëmundjes kronike të veshkave (SKV). Rreth 1 në 3 persona me diabet zhvillojnë SKV.

Nefropatia diabetike është një lloj specifik i SKV-së i lidhur me humbjen e proteinës së albuminës në urinë. Me veshkat e shëndetshme, urina nuk duhet të përmbajë albuminë.

Këto janë simptomat e nefropatisë diabetike që duhet të dini nëse keni diabet.

Fazat e nefropatisë diabetike

Ka pesë faza të lidhura me nefropatinë diabetike. Ato variojnë nga dëmtimi i vogël i veshkave deri te dështimi i veshkave. Çdo fazë mund të zgjasë për disa vjet.

Faza përcaktohet nga shkalla e vlerësuar e filtrimit glomerular (GFR) për 3 ose më shumë muaj, bazuar në analizat e përsëritura të gjakut.

GFR tregon nëse veshkat po filtrojnë siç duhet mbeturinat, e vlerësuar nga sasia e produktit të mbeturinave kreatininë në gjak.

Këtu është një ndarje e përgjithshme e fazave të nefropatisë diabetike:

Faza 1: Ju keni dëmtim të mundshëm të veshkave, por veshkat ende funksionojnë normalisht. GFR është të paktën 90%, që do të thotë se funksioni i veshkave është 90-100%.

Faza 2: Dëmtimi i veshkave me një humbje të lehtë të funksionit të veshkave. GFR: 60–89%.

Faza 3A: Humbje e lehtë deri në rëndë e funksionit të veshkave. GFR: 45–59%.

Faza 3B: Humbje e moderuar deri në rëndë e funksionit të veshkave. GFR: 30–44%.

Faza 4: Humbje e rëndë e funksionit të veshkave. GFR: 15–29%.

Faza 5: Dështimi i veshkave. GFR: 15% ose më pak.

Ndërsa këto faza tregojnë se sa mirë funksionojnë veshkat, dëmtimi i veshkave matet bazuar në raportin e albuminës-kreatininës në urinë (uACR). Një test i urinës përcakton uACR.

Sasia tipike e albuminës në urinë është nën 30 mg/g. Ju mund të keni sëmundje të veshkave nëse kjo sasi është më e lartë, pavarësisht nga GFR.

Simptomat e nefropatisë diabetike

Çdo fazë e nefropatisë diabetike ka simptomat e mëposhtme ose mungesën e simptomave.

*Simptomat e nefropatisë diabetike të fazës 1

Në fazën 1, veshkat kanë filluar të punojnë më shumë, por ndoshta nuk do të keni asnjë simptomë.

Në varësi të sasisë së albuminës në urinë, ajo mund të jetë me shkumë.

*Simptomat e nefropatisë diabetike të fazës 2

Meqenëse veshkat dëmtohen dhe urina përmban sasi më të mëdha të albuminës, nuk ka gjasa që të keni ndonjë simptomë në fazën 2.

Urina mund të jetë me shkumë për shkak të rritjes së nivelit të albuminës.

*Simptomat e nefropatisë diabetike të fazës 3

Shumica e njerëzve me SKV si nefropatia diabetike marrin një diagnozë në fazën 3. Simptomat mund të fillojnë të shfaqen në këtë fazë për shkak të rritjes së humbjes së funksionit të veshkave.

Kjo fazë ndahet në dy: Faza 3A është dëmtim i lehtë deri në mesatar i veshkave dhe faza 3B është dëmtim i moderuar deri në të rëndë të veshkave.

*Simptomat e fazës 3A mund të përfshijnë:

duke urinuar më rrallë ose më shpesh

lëkurë të kruar ose të thatë

lodhje

të përziera

ulje e oreksit

humbje peshe e paqëllimshme

Përveç këtyre simptomave, ju mund të përjetoni edhe efektet e mëposhtme në fazën 3B:

ënjtje ose mpirje në këmbët, kyçet, këmbët ose krahët

dhimbje dhe ngërçe të muskujve

gulçim

të vjella

vështirësi në përqendrim

*Simptomat e nefropatisë diabetike të fazës 4

Për shkak të humbjes së rëndë të funksionit të veshkave, simptomat janë të zakonshme në fazën 4.

Së bashku me simptomat në fazat e hershme, mund të përjetoni:

vështirësi në gjumë

frymë që mban erë të urinës, amoniakut ose peshkut

*Simptomat e nefropatisë diabetike të fazës 5

Simptomat e fazës 5, që është dështimi i veshkave, mund të përfshijnë simptoma nga fazat e mëparshme.

Simptoma të tjera të dështimit të veshkave janë:

përgjumje

dhimbje gjoksi ose presion

konvulsione

koma

Çfarë e shkakton nefropatinë diabetike?

Veshkat filtrojnë produktet e mbeturinave në gjakun tonë në mënyrë që ato të largohen nga trupi përmes urinës. Proteina, qelizat e kuqe të gjakut dhe substanca të tjera të rëndësishme mbeten në gjak.

Nivelet e larta të glukozës (sheqerit) në gjakun e njerëzve me diabet të tipit 1 dhe tip 2 bëjnë që veshkat të filtrojnë një sasi të tepërt gjaku.

Me kalimin e kohës, kjo punë shtesë mund të dëmtojë enët e gjakut në veshka, duke bërë që ato të rrjedhin albuminë dhe proteina të tjera në urinë. Kjo mund të çojë në nefropati diabetike.

Trajtimi i nefropatisë diabetike

Nuk ka kurë për nefropatinë diabetike, por trajtimi me medikamente dhe strategji të stilit të jetesës mund të ndihmojë në ngadalësimin e progresit të saj.

Një mjek mund të përshkruajë:

finerenone (Kerendia), e cila ngadalëson dëmtimin e veshkave dhe ul rrezikun e dështimit të veshkave

Frenuesit e enzimës konvertuese të angiotenzinës (ACE) dhe bllokuesit e receptorit të angiotenzinës (ARBs) për të ndihmuar në uljen e presionit të gjakut

metformina, agonistët e receptorit GLP-1 ose medikamente të tjera për të ndihmuar në kontrollin e nivelit të sheqerit në gjak

Frenuesit e proteinës transportuese të natrium-glukozës 2 (SGLT2) për të trajtuar diabetin e tipit 2 dhe për të vonuar përparimin e SKV.

Strategjitë e stilit të jetesës, të tilla si prioritizimi i ushqimeve të shëndetshme për veshkat dhe ushtrimet e rregullta, mund të ndihmojnë gjithashtu që veshkat të qëndrojnë të shëndetshme.

Nëse nefropatia diabetike përparon në dështimin e veshkave në fazën 5, mund të jetë e nevojshme dializa ose transplantimi i veshkave.

Leave a Reply