Cilat janë simptomat e kancerit të kockave?

0
204

Kanceri i kockave është një lloj i rrallë kanceri që fillon me rritjen e një tumori në një kockë. Lloji i kancerit të kockave që keni përcakton se ku zhvillohet tumori dhe sa shpejt rritet.

Kanceri që është përhapur në kockë nga një vend tjetër quhet “metastaza e kockave” ose kanceri dytësor i kockave. Ky është i ndryshëm nga kanceri primar i kockave, që do të thotë se tumori ka origjinën në kockë.

Simptoma kryesore e kancerit të kockave është dhimbja e kockave që përkeqësohet ndërsa kanceri përparon.

Ky artikull hedh një vështrim më të afërt në të gjitha simptomat e kancerit të kockave, mënyrën se si ato menaxhohen dhe si zbulohet dhe diagnostikohet zakonisht kanceri i kockave.

Cilat janë simptomat e kancerit të kockave?

Simptomat e kancerit të kockave mund të ndryshojnë në varësi të llojit të kancerit të kockës dhe vendndodhjes së tumorit.

Dhimbja është simptoma kryesore që shfaqet në të gjitha llojet e kancerit të kockave dhe është simptoma që zakonisht shfaqet më e hershme. Në fillim, kjo dhimbje mund të vijë dhe të shkojë dhe mund të jetë e lehtë. Mund të përkeqësohet edhe gjatë natës.

Ndërsa kanceri i kockave përparon, mund të keni simptoma shtesë. Këto mund të përfshijnë:

Dhimbje e shtuar: Dhimbja normalisht përkeqësohet dhe bëhet më konstante ndërsa kanceri i kockave përparon.

Skuqje dhe ënjtje: Rritja e tumorit mund të shkaktojë inflamacion dhe ënjtje.

Një gungë e dukshme: Ndërsa tumori rritet, ju mund ta shihni atë nën lëkurë.

Fraktura dhe kocka të dobëta: Rritja e tumorit dobëson kockën. Kjo mund të çojë në fraktura.

Humbja e oreksit: Siç është e vërtetë me shumë lloje kanceri, ju mund të humbni oreksin ndërsa kanceri i kockave përparon.

Lodhja: Si me çdo kancer ose sëmundje tjetër të madhe, kanceri i kockave mund t’ju bëjë të ndiheni të lodhur.

Ju mund të keni simptoma shtesë nëse tumori është në vende të caktuara. Për shembull, disa tumore të kancerit të kockave shtypin nervat dhe shkaktojnë ndjesi shpimi gjilpërash dhe mpirje. Tumoret e tjerë të kancerit të kockave mund të rriten në qafë dhe të shkaktojnë vështirësi në gëlltitje.

Ku ka më shumë gjasa të fillojë kanceri i kockave?

Llojet e ndryshme të kancerit të kockave shpesh fillojnë në kocka të ndryshme. Simptomat fillestare të dhimbjes dhe ënjtjes së pari do të ndihen nga vendi ku ndodhet kanceri.

Në katër llojet kryesore të kancerit të kockave, vendndodhjet e zakonshme të tumorit përfshijnë:

Osteosarkoma: Tumoret e osteosarkomës kanë më shumë gjasa të fillojnë në skajet e kockave të mëdha, zakonisht në krahë ose këmbë.

Sarkoma Ewing: Tumoret e sarkomës Ewing kanë më shumë gjasa të fillojnë në këmbë, ijet, brinjët ose tehët e shpatullave.

Kondrosarkoma: Tumoret e kondrosarkomës rriten në kërc dhe ka shumë të ngjarë të fillojnë në krahë, këmbë ose kocka të legenit.

Chordoma: Tumoret Chordoma fillojnë në shtyllën kurrizore, zakonisht në bazën e kafkës ose në fund të shtyllës kurrizore.

Si menaxhohen simptomat e kancerit të kockave?

Ka një sërë mënyrash për të menaxhuar dhimbjen e shkaktuar nga kanceri i kockave. Shpesh, trajtimet për kancerin e kockave – të tilla si terapia me rrezatim ose kirurgjia – mund të ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjes.

Përveç kësaj, shumë lloje të ilaçeve kundër dhimbjes janë në dispozicion për të trajtuar kancerin e kockave, duke përfshirë steroidet (prednisone ose deksatemasone). Këto steroide janë anti-inflamatore dhe mund të ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjes që është për shkak të inflamacionit nga kanceri.

Ilaçet kundër dhimbjeve mund të vijnë në formën e pilulave, arnave dhe pompave dhe mund ta drejtojnë ilaçin e dhimbjes atje ku ju nevojitet më shumë.

Mjekët gjithashtu mund të përshkruajnë medikamentet e mëposhtme që ndihmojnë në forcimin e kockave për të ulur mundësinë e frakturave:

pamidronate (Aredia)

acidi zoledronik (Zometa)

denosumab (Xgeva)

Dhimbja nga kanceri i kockave është e ndryshme për të gjithë, në varësi të vendndodhjes, fazës dhe llojit të tij. Sigurohuni që të ndani me mjekun atë që ndjeni dhe punoni me të për të zhvilluar një plan të menaxhimit të dhimbjes.

Leave a Reply