Çfarë është paraliza cerebrale spastike?

0
148

“Paraliza cerebrale” është një term ombrellë për një grup çrregullimesh të lëvizjes të shkaktuara nga dëmtimi i trurit gjatë foshnjërisë ose fëmijërisë së hershme. Paraliza cerebrale shpesh çon në paaftësi të përhershme që ndikon në lëvizjen e trupit dhe koordinimin e muskujve.

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), paraliza cerebrale spastike është lloji më i zakonshëm i paralizës cerebrale, duke prekur rreth 80% të të fëmijëve me këtë çrregullim.

“Spastik” do të thotë muskuj të ngurtë. “Cerebrale” do të thotë që lidhet me trurin. “Palizë” do të thotë dobësi ose vështirësi në përdorimin e muskujve.

Cilat janë shenjat dhe simptomat e paralizës cerebrale spastike?

Njerëzit që jetojnë me paralizë cerebrale spastike kanë rritje të tonit muskulor që shkakton ngurtësim të muskujve, gjë që çon në lëvizje atipike ose të vrullshme.

Shenjat dhe simptomat ndryshojnë në varësi të pjesëve të trupit të prekura.

Diplegjia spastike përfshin ngurtësimin e muskujve kryesisht në këmbë. Simptomat ose shenjat mund të përfshijnë:

 • vështirësi në ecje
 • qëndrimi atipik ose pamundësia për të qëndruar në këmbë ose ulur
 • shtrëngim në gjunjë që shkakton një ndryshim në qëndrimin në këmbë
 • shtrëngim në këmbë që i bën ato të lëvizin në një lëvizje si gërshërë
 • reflekset hiperaktive në këmbë

Hemiplegjia spastike përfshin ngurtësimin e muskujve në njërën anë të trupit, zakonisht duke prekur krahët më shumë se këmbët. Simptomat ose shenjat mund të përfshijnë:

 • detyrat duke përdorur krahët ose duart mund të jenë të vështira, të tilla si:
 • duke u veshur
 • të shkruarit
 • manipulimi i objekteve
 • një krah dhe këmbë më të shkurtër dhe më të hollë në njërën anë të trupit
 • ecja më vonë se zakonisht në jetë ose në majë të gishtave
 • skolioza (shpina e lakuar)
 • fjalim i vonuar

Katraplegjia spastike është forma më e rëndë e paralizës cerebrale dhe përfshin ngurtësimin e muskujve që prek të katër gjymtyrët, si dhe trungun dhe fytyrën. Simptomat mund të përfshijnë:

 • ngurtësi ekstreme në gjymtyrë
 • pamundësia për të ecur
 • të folur të paqartë ose lëvizje të ngadalta me gojë
 • vështirësi për të ngrënë ose pirë

Katraplegjia spastike lidhet gjithashtu me paaftësi intelektuale të moderuar deri në të rëndë, konvulsione dhe vështirësi me shikimin ose dëgjimin.

Disa profesionistë mjekësorë përdorin gjithashtu termat “dypalësh” dhe “njëanshëm” për të përshkruar paralizën cerebrale spastike. Ngurtësia do të thotë dypalëshe prek të dy anët e trupit. Njëanshme do të thotë se ngurtësia prek vetëm njërën anë të trupit.

Paraliza  cerebrale ataksike

Paraliza cerebrale ataksike është një lloj më i rrallë i paralizës cerebrale që prek 5-10% të fëmijëve me këtë çrregullim.

Fëmijët që kanë paralizë cerebrale ataksike mund të përjetojnë vështirësi me ekuilibrin, koordinimin dhe perceptimin e thellësisë. Shenjat dhe simptomat mund të përfshijnë:

 • lëvizjet atipike si lëvizjet ose gjestet e lëkundura ose të dridhura
 • ecje e pabalancuar me një ecje të gjerë
 • koordinim i kufizuar
 • lëvizje të ngadalta dhe të pasakta
 • vështirësi në menaxhimin e lëvizjeve me duar ose krahë, si për shembull kur kapni objekte

Ndërsa paraliza cerebrale spastike mund të përfshijë disa simptoma të ngjashme, vështirësitë e lëvizjes shkaktohen nga ngurtësia e muskujve dhe kyçeve dhe jo nga sfidat me ekuilibrin dhe koordinimin.

Çfarë e shkakton paralizën cerebrale spastike?

Paraliza cerebrale shkaktohet nga dëmtimi i trurit ose zhvillimi jonormal i trurit gjatë foshnjërisë ose fëmijërisë së hershme.

Shkaqet e mundshme mund të përfshijë:

 • gjakderdhje në trurin e foshnjës, e shkaktuar zakonisht nga goditje në tru në fetus
 • mungesë e rëndë e oksigjenit në trurin e foshnjës
 • dëmtim në kokë
 • mutacionet në gjenet që ndikojnë në zhvillimin e trurit

Në shumë raste, shkaku i saktë i paralizës cerebrale është i paqartë.

Disa kushte dhe ngjarje mjekësore gjatë shtatzënisë ose lindjes mund të rrisin mundësinë e një foshnjeje të lindur me paralizë cerebrale. Këto kushte dhe ngjarje mund të përfshijnë:

 • peshë të ulët të lindjes
 • lindje e parakohshme
 • lindje të shumëfishta njëherësh, si binjakë dhe trenjakë
 • infeksionet dhe ethet gjatë shtatzënisë
 • ekspozimi ndaj substancave toksike
 • nëna me sëmundje kronike shëndetësore, veçanërisht sëmundje autoimune

Si menaxhohet paraliza cerebrale spastike?

Trajtimi për paralizën cerebrale varet nga simptomat që një fëmijë po përjeton. Qëllimet mund të përfshijnë:

 • lëvizshmëri e rritur
 • dhimbje të reduktuara
 • zvogëlimi i spazmave të muskujve
 • diapazoni i përmirësuar i lëvizjes

Opsionet e trajtimit mund të përfshijnë:

medikamente, të tilla si relaksuesit e muskujve dhe qetësuesit e dhimbjes

Terapi fizike

 • terapi profesionale
 • terapi rekreative
 • terapia e të folurit
 • suplemente dietike
 • këshillim për shëndetin mendor
 • kirurgji
 • pajisje ndihmëse

menaxhimi i kushteve të ndërlidhura, të tilla si:

 • ulcerat e presionit
 • osteoporoza
 • mosmbajtjeje urinare

Një ekip specialistësh mund të ndihmojë në menaxhimin e llojeve të ndryshme të kujdesit dhe zhvillimin e një plani trajtimi të përshtatur për simptomat e fëmijës.

Leave a Reply