A shkakton ndotja e ajrit dhimbje koke?

0
131

Ndotja e ajrit është një problem i rëndësishëm në mbarë botën dhe lidhet me kushte të ndryshme, si sëmundjet neurodegjenerative, goditjet në tru, autizmi, depresioni dhe vonesat në zhvillim. Ekzistojnë gjithashtu prova në rritje që lidhin ndotjen e ajrit me çrregullimet e dhimbjes së kokës, veçanërisht episodet e migrenës.

Le të thellojmë se si ndotja e ajrit shkakton dhimbje koke dhe çfarë mund të bëjmë për të mbrojtur veten nga efektet e tij të dëmshme.

A mund të shkaktojë dhimbje koke ndotja e ajrit apo cilësia e keqe e ajrit?

Studime nga rajone të ndryshme të botës tregojnë një lidhje të rëndësishme midis ndotjes së ajrit dhe shfaqjes së dhimbjeve të kokës.

Disa ndotës janë të lidhur me dhimbje koke, duke përfshirë sa vijon:

Grimcat: Grimcat e vogla të lëndëve të ngurta ose lëngjeve të pezulluara në ajër, duke përfshirë pluhurin, papastërtitë, blozën dhe tymin, të cilat mund të jenë të dëmshme kur thithen.

Dioksidi i azotit: Ky është një gaz i kuqërremtë në kafe i prodhuar nga djegia e karburantit, veçanërisht në automjete dhe termocentrale, i cili mund të irritojë mushkëritë dhe të ulë rezistencën ndaj infeksioneve të frymëmarrjes.

Dioksidi i squfurit: Dioksidi i squfurit është një gaz i pangjyrë me një erë të veçantë, që shpesh krahasohet me erën e vezëve të kalbura. Prodhohet kur digjen lëndët djegëse fosile që përmbajnë squfur. Thithja e dioksidit të squfurit mund të shkaktojë probleme të frymëmarrjes, dhe gjithashtu kontribuon në formimin e shiut acid.

Ozoni: Ky është një gaz i përbërë nga tre atome oksigjeni. Në atmosferën e sipërme, na mbron nga rrezet e dëmshme ultravjollcë (UV). Megjithatë, në nivelin e tokës, ozoni formohet kur ndotësit reagojnë me rrezet e diellit, duke kontribuar në formimin e smogut që mund të dëmtojë sistemin tonë të frymëmarrjes.

Monoksidi i karbonit: Ky gaz nuk ka ngjyrë apo erë. Ai krijohet kur lëndët djegëse si druri, gazi ose nafta nuk digjen plotësisht. Frymëmarrja e shumë monoksidit të karbonit mund të jetë vdekjeprurëse, sepse ndalon gjakun të transportojë oksigjen.

Hidrokarburet aromatike policiklike (PAH): PAH-të janë një grup kimikatesh që gjenden natyrshëm në qymyrin, naftën e papërpunuar dhe benzinën, si dhe në tymin nga djegia e lëndëve djegëse fosile dhe substancave të tjera organike. Disa PAH dihet se shkaktojnë kancer.

Përbërjet organike të paqëndrueshme (VOCs): Kimikatet organike që avullojnë lehtësisht në ajër gjenden zakonisht në bojëra, tretës, produkte pastrimi dhe lëndë djegëse. Ekspozimi ndaj niveleve të larta të VOC mund të shkaktojë acarim të syve, hundës dhe fytit, si dhe dhimbje koke dhe të përzier.

Lëndët djegëse të biomasës: Llojet e lëndëve djegëse të biomasës përfshijnë materiale organike të rinovueshme, të tilla si druri, mbeturinat e të korrave ose bajgat e kafshëve, të përdorura si lëndë djegëse. Djegia e lëndëve djegëse të biomasës mund të lëshojë ndotës në ajër, duke kontribuar në ndotjen e ajrit.

Mekanizmat e saktë me të cilët ndotja e ajrit shkakton dhimbje koke nuk janë kuptuar plotësisht. Megjithatë, besohet se cilësia e dobët e ajrit mund të shkaktojë dhimbje koke duke shkaktuar inflamacion në sistemin nervor, duke çuar në neuroinflamacion dhe vdekje të qelizave.

Si e dini nëse cilësia e ajrit po ndikon tek ju?

Ju mund të dalloni nëse cilësia e ajrit po ju ndikon duke i kushtuar vëmendje çdo simptome të pazakontë ose ndryshimi në shëndetin tuaj kur nivelet e ndotjes së ajrit janë të larta. Mund të përdorni faqe të ndryshme për të monitoruar cilësinë e ajrit në zonën tuaj për të parë nëse kohët e cilësisë së dobët të ajrit përputhen me simptomat tuaja, të tilla si:

  • dhimbje koke
  • kollitje
  • fishkëllimë në frymëmarrje
  • gulçim
  • shtrëngimi në gjoks
  • marramendje
  • lodhje
  • acarim i syve, hundës ose fytit

Mbajtja e një ditari simptomash që mban shënim cilësinë e ajrit është një mënyrë e shkëlqyer për të parë nëse mund të jetë shkaku i dhimbjeve të kokës. Pasi të keni një shënim se si cilësia e ajrit po ndikon tek ju, mjeku mund të rekomandojë një plan trajtimi.

Është e rëndësishme të qëndroni të informuar për nivelet e cilësisë së ajrit në zonën tuaj dhe të merrni masa paraprake kur nivelet e ndotjes janë të larta. Nëse dhimbjet e kokës vazhdojnë, merrni parasysh të kërkoni ndihmë profesionale për të marrë një diagnozë dhe trajtimin e duhur.

Leave a Reply