A mund të shkaktojë cirroza gjakderdhje gastrointestinale?

0
136

Cirroza është dhëmbëzim i rëndë dhe i përhershëm i mëlçisë. Quhet gjithashtu sëmundja e mëlçisë në fazën përfundimtare, sepse është forma më e rëndë e dëmtimit të mëlçisë.

Cirroza ka shumë shkaqe, por përdorimi i rëndë i alkoolit dhe infeksionet virale janë ndër më të zakonshmet.

Ndërkohë, hipertensioni portal rrit rrezikun e zhvillimit të kushteve si variçet e stomakut dhe ezofagut që mund të çojnë në gjakderdhje. Gjakderdhja gastrointestinale është një gjendje e rëndë mjekësore që kërkon kujdes të menjëhershëm mjekësor. Nëse nuk trajtohet, mund të jetë kërcënuese për jetën.

A mund të shkaktojë cirroza gjakderdhje gastrointestinale?

Hipertensioni portal është një ndërlikim potencialisht kërcënues për jetën e cirrozës. Ajo zhvillohet kur dhëmbëzat dhe ndryshimet në enët e gjakut në mëlçinë bëjnë që gjaku të kthehet në venat që çojnë në mëlçinë tuaj. Pothuajse 90% e njerëzve me cirrozë zhvillojnë hipertension portal.

Hipertensioni portal është i lidhur me një sërë kushtesh që mund të çojnë në gjakderdhje gastrointestinale, veçanërisht në traktin e sipërm gastrointestinal. Trakti i sipërm gastrointestinal është rajoni nga goja deri në pjesën e parë të zorrëve të holla.

Variçet e ezofagut dhe stomakut

Variçet e stomakut dhe të ezofagut përbëjnë rreth 60% deri në 65% të rasteve të gjakderdhjes gastrointestinale tek njerëzit me cirrozë. Variçet janë seksione të zgjeruara të enëve të gjakut të shkaktuara nga presioni i lartë i gjakut. Ato mund të rrjedhin gjak nëse hapen. Një varice gastrointestinal me gjakderdhje është një urgjencë mjekësore që kërkon vëmendje të menjëhershme mjekësore.

Variçet përbëjnë 25% deri në 50% të vdekjeve te njerëzit me cirrozë të avancuar. Ka rreth 10% deri në 30% shanse që variçet të shpërthejnë brenda vitit të parë pas diagnostikimit të cirrozës dhe shkalla e vdekjes është afër 20% kur ato çahen.

Gastropatia hipertensive portale

Hipertensioni portal gjithashtu mund të çojë në gastropati hipertensive portal, e cila karakterizohet nga ndryshime në membranën mukoze që mbulon stomakun për shkak të ndryshimeve në presionin e gjakut. Ai përbën rreth 10% të rasteve të gjakderdhjes gastrointestinale te njerëzit me cirrozë.

Në raste të rënda, gastropatia portale hipertensive mund të shkaktojë anemi dhe të jetë kërcënuese për jetën. Anemia është një numër i ulët i qelizave të kuqe të gjakut.

Gjakderdhje e poshtme gastrointestinale

Edhe pse më pak e zakonshme se gjakderdhja gastrointestinale e sipërme, cirroza mund të shkaktojë gjithashtu gjakderdhje të traktit gastrointestinal të poshtëm për shkak të ndryshimeve në membranën mukozale të zorrëve.

Hulumtimet e kufizuara në dispozicion sugjerojnë se burimet më të zakonshme të gjakderdhjes gastrointestinale të poshtme te njerëzit me cirrozë janë:

  • hemorroidet (më të zakonshmet)
  • variçet e zorrës së trashë, rektale ose anale
  • enteropati (inflamacion i zorrëve të vogla)
  • ektasia vaskulare (dobësim i enëve të gjakut)
  • divertikula (zona të fryra të traktit e tretjes)

Si trajtohet gjakderdhja gastrointestinale e shkaktuar nga cirroza?

Së bashku me të qenit një mjet diagnostikues, endoskopia mund të përdoret gjithashtu për të trajtuar gjakderdhjen. Terapia endoskopike mund të ndalojë gjakderdhjen në rreth 90% të njerëzve me variçe në stomak ose ezofag.

Teknikat endoskopike që mund të përdoren për të ndaluar gjakderdhjen përfshijnë:

Skleroterapia me injeksion: Një kirurg përdor një endoskop për të injektuar një substancë në variçe për të ndihmuar në tkurrjen e venave të prekura. Zakonisht kërkon vetëm një injeksion të vogël.

Lidhja e variçeve: Kirurgu përdor një endoskop për të lidhur shirita elastikë në venat e zgjeruara për të ndaluar gjakderdhjen.

Stentet vetë-zgjeruese: Një kirurg vendos në mënyrë endoskopike një stent në një enë gjaku që rrjedh gjak për të lejuar që gjaku të kalojë nëpër enën e gjakut pa rrjedhje. Një stent është një tub artificial që mban të hapur një enë gjaku.

Shunt: Mjekët mund të devijojnë rrjedhën e gjakut midis enëve të gjakut me një shunt. Shunti është një kalim artificial për bartjen e gjakut.

Teknikat endoskopike shpesh kombinohen me medikamente për të reduktuar presionin në venë portal dhe antibiotikë për të parandaluar infeksionin. Medikamente si terlipressina dhe somatostatin mund të administrohen për 5 ditë pas trajtimit endoskopik.

Transplantimi i mëlçisë është e vetmja kurë e mundshme për cirrozën dhe hipertensionin portal. Transplantimi i mëlçisë përfshin zëvendësimin kirurgjik të mëlçisë tuaj me një mëlçi nga një dhurues i vdekur ose një pjesë të një mëlçie nga një dhurues i gjallë.

Leave a Reply