A i prek osteoporoza edhe kockat e duarve?

0
158

A mund të keni osteoporozë në duart tuaja?

Ndërsa më së shpeshti prek shtyllën kurrizore dhe kockat e tjera që mbajnë peshë, osteoporoza mund të prekë çdo kockë, përfshirë duart.

Osteoporoza shfaqet kur densiteti mineral kockor dhe masa kockore ulen. Kjo zvogëlon forcën e tij dhe e bën atë të prirur për thyerje.

Osteoporoza mund të prekë të gjitha kockat, duke përfshirë edhe në duar. Megjithatë, strukturat që mbajnë peshë, si kockat e shtyllës kurrizore dhe të ijeve, kanë më shumë gjasa të lënë vendin e parë sesa zonat e tjera të trupit.

Thyerje të gishtave

Frakturat në kockat e tjera janë më pak të zakonshme, por ato mund të ndodhin. Një studim i vitit 2017 raportoi pesë pacientë me shtatë gishta të thyer nga 2010-2017. Të gjithë njerëzit po merrnin trajtim për osteoporozën në kohën e lëndimit të tyre.

Të gjitha frakturat përfshinin bazën e boshtit të falangës proksimale, e cila është pjesa e gishtit më afër pëllëmbës së dorës. Thyerjet kanë ndodhur për shkak të një goditjeje të drejtpërdrejtë nga një objekt i rëndë që ka rënë në gishta ose janë kapur në një derë.

Një studim i vjetër i vitit 2013 zbuloi se falanga është e ndjeshme ndaj ndryshimeve të indit kockor që ndodhin në osteoporozë dhe plakje.

Në mënyrë të ngjashme, një studim i vitit 2022 sugjeron se ekografia sasiore (QUS) e falangës mund të jetë një metodë e dobishme depistuese për të zbuluar osteoporozën dytësore.

Frakturat e rrezes distale

Një frakturë e rrezes distale, e cila është një frakturë e njërës prej dy kockave të parakrahut, është thyerja e dytë më e zakonshme tek të rriturit e moshuar dhe më shpesh është rezultat i anomalive themelore të metabolizmit të kockave, siç është osteoporoza. Shkalla e osteoporozës është gjithashtu më e lartë tek të moshuarit me fraktura të rrezes distale.

Ndërsa fraktura nuk ndodh në dorë, një frakturë e rrezes distale mund të çojë në paaftësi të konsiderueshme dhe dëmtim të funksionit dhe lëvizshmërisë së kyçit të dorës.

Mbajtja e kësaj frakture nga trauma me energji të ulët është gjithashtu një parashikues i mirë-vendosur i osteoporozës dhe frakturave pasuese të brishtësisë osteoporotike.

Fraktura të tjera

Frakturat osteoporotike mund të ndodhin gjithashtu si pasojë e medikamenteve ose kushteve të veçanta themelore.

Një studim rasti i vitit 2016 raportoi se frakturat e gishtave mund të jenë një manifestim i hershëm skeletor i hipertiroidizmit primar, i cili mund të shkaktojë ose rrisë rrezikun e osteoporozës tek një person.

Cilat kocka prek më shpesh osteoporozën?

Frakturat e shtypjes vertebrale kanë pothuajse dy herë më shumë gjasa të lidhen me osteoporozën sesa frakturat e tjera që ndodhin për shkak të osteoporozës.

Vende të tjera të zakonshme përfshijnë ijet dhe kyçet e dorës.

Cilat janë simptomat e osteoporozës?

Ekspertët e quajnë osteoporozën një sëmundje “të heshtur” sepse zakonisht nuk shkakton simptoma deri në një frakturë.

Simptomat e zakonshme të frakturave vertebrale përfshijnë:

humbja e lartësisë

ndryshimet e qëndrimit, të tilla si një qëndrim i përkulur

dhimbje të forta shpine

Cilat janë trajtimet për osteoporozën?

Trajtimi për osteoporozën përfshin një kombinim të ndryshimeve të stilit të jetesës dhe medikamenteve. Trajtimi i gjendjes mund të ndihmojë në parandalimin e humbjes së mëtejshme të kockave dhe zvogëlimin e rrezikut të një personi për fraktura, duke përfshirë ato në duar.

Njerëzit me osteoporozë do të përfitojnë nga ndryshimet e stilit të jetesës, si p.sh. pjesëmarrja në aktivitete për të mbajtur peshë dhe kryerja e rregullt e aktiviteteve që përmirësojnë ekuilibrin, siç është joga.

Ka shumë ilaçe për osteoporozën. Tek femrat me osteoporozë të njohur, mjekët mund të rekomandojnë fillimin e trajtimit të mëposhtëm për të zvogëluar rrezikun e frakturës:

rizedronat

alendronat

acidi zoledronik

denosumab

Ndërkohë, mjekët rekomandojnë bisfosfonatet si linjën e parë të trajtimit për personat e caktuar meshkuj në lindje me osteoporozë. Medikamentet e mëposhtme janë në dispozicion për ata që nuk mund të tolerojnë bisfosfonatet nga goja:

teriparatidi

raloksifeni

ibandronate

Është më mirë që një person të kontaktojë mjekun nëse ka shqetësime për osteoporozën. Ata do të jenë në gjendje të këshillojnë nëse rekomandojnë ekzaminime apo teste diagnostikuese.

Leave a Reply