Sëmundja e Parkinsonit, ja disa efekte anësore që nuk i dinit

0
126

Efektet anësore të mosfunksionimit urinar të Parkinsonit

Mosfunksionimi urinar është një ndërlikim më pak i njohur, por jo i rrallë i sëmundjes së Parkinsonit (PD). Simptomat përfshijnë një dëshirë të shpeshtë për të urinuar, vështirësi në mbajtjen e urinës dhe në disa raste, urinim të paqëllimshëm (mosmbajtje).

Ky artikull shpjegon simptomat e sistemit urinar që kanë qenë të lidhura me PD.

A shkakton Parkinson inkontinencë?

Problemet e fshikëzës, të tilla si pamundësia për të zbrazur plotësisht fshikëzën dhe paaftësia për të mbajtur urinën, janë ndër simptomat jo motorike të Parkinsonit, veçanërisht në fazat e vona të sëmundjes.

Autorët e një rishikimi kërkimor të vitit 2022 vlerësuan 73 studime mbi mosfunksionimin urinar në PD që përfshinin rreth 15,000 pjesëmarrës në total. Ata raportuan se rreth 30% e pjesëmarrësve në studim përjetuan paaftësi për të urinuar, paaftësi për të zbrazur fshikëzën e tyre ose mosmbajtje urinare.

Më gjerësisht, ata raportuan se rreth 61% e njerëzve me PD përjetuan simptoma të traktit urinar të poshtëm që ndikuan në aftësinë e tyre për të urinuar ose mbajtur në urinë.

PD shkaktohet nga dëmtimi i qelizave të caktuara nervore (neuronet) në tru dhe shkakton një çekuilibër në lajmëtarët kimikë (neurotransmetuesit) që kontrollojnë lëvizjet e muskujve. Për më tepër, medikamentet e përdorura për trajtimin e PD mund të çojnë në probleme komunikimi midis neuroneve dhe fshikëzës, një gjendje e njohur si fshikëza neurogjenike.

Muskuli i fshikëzës mund të kontraktohet më shumë ose më pak seç duhet, duke shkaktuar simptoma urinare.

Efekte të tjera anësore urinare të Parkinsonit

Komplikime të tjera të Parkinsonit që ndikojnë në urinim janë përshkruar më poshtë.

*Urinim i shpeshtë

PD mund t’ju bëj të ndiheni sikur duhet të urinoni shpesh.

Sipas një rishikimi kërkimor të vitit 2017, urinimi i shpeshtë prek 32-71% të njerëzve me PD.

*Rritja e urinimit gjatë natës (nokturia)

Nokturia është kur ju duhet të ngriheni shpesh për të urinuar gjatë gjithë natës.

I njëjti rishikim i vitit 2017 vëren se nokturia prek 57-86% të njerëzve me PD dhe është simptoma urinare më e zakonshme e raportuar tek njerëzit me PD.

*Urgjenca urinare

Nëse keni PD, mund të përjetoni një ndjenjë të shtuar të urgjencës kur vini re se duhet të urinoni. Mund të keni probleme me mbajtjen e urinës derisa të arrini në banjë. Kjo ndonjëherë mund të rezultojë në rrjedhje, një gjendje e njohur si mosmbajtjeje urgjente.

Nëse keni urgjencë urinare, mund të ndjeni papritur se duhet të shkoni në tualet, por mund ta mbani atë derisa të shkoni atje. Por nëse keni inkontinencë urgjente, nuk mund ta mbani atë kur papritur ju vjen dëshira për të urinuar. Sipas autorëve të rishikimit të 2022 më sipër, urgjenca urinare prek rreth 46% të njerëzve me Parkinson.

*Heziturim, ndërprerje dhe sforcim

Këto simptoma përfshijnë vështirësi në fillimin e urinimit (ngurim), fillimin dhe ndalimin (ndërprerje), prodhimin e një rryme të ngadaltë dhe tendosjen për të urinuar.

Të njohura si simptoma të zbrazjes, ato janë pak më pak të zakonshme në PD sesa simptomat e fshikëzës tepër aktive. Por ato ende prekin 20-30% të njerëzve me PD.

*Mbajtja urinare

Mbajtja e urinës është kur fshikëza nuk zbrazet plotësisht, edhe pse sapo keni shkuar në tualet. Nganjëherë quhet edhe zbrazje jo e plotë dhe prek rreth 27% të njerëzve me PD.

*Infeksionet e traktit urinar (UTIs)

Një UTI mund të ndodhë kur bakteret ose patogjenët e tjerë infektojnë një pjesë të traktit urinar.

UTI-të janë të zakonshme, veçanërisht tek njerëzit e moshuar. Por njerëzit me PD kanë dyfish shanse për t’u shtruar në një spital për një UTI në krahasim me ata pa PD, sipas hulumtimit të cituar në një rishikim të veçantë të vitit 2022.

Njerëzit me PD janë në një rrezik të shtuar për shkak të shumë prej simptomave të listuara më sipër, duke përfshirë urinimin e shpeshtë dhe rritjen e urgjencës. UTI-të mund t’i përkeqësojnë simptomat e PD.

Ka një sërë opsionesh trajtimi për simptomat urinare të shkaktuara nga sëmundja e Parkinsonit. Një mjek mund t’ju referojë te një specialist i problemeve të fshikëzës (urolog) për trajtim.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here