Refluksi i veshkave/ Pse ky problem duhet kapur në kohë?

0
144

Nefropatia e refluksit është një gjendje që rezulton nga dëmtimi i veshkave dhe humbja e funksionit të veshkave për shkak të rrjedhjes së prapambetur të urinës nga fshikëza në veshka. “Refluks” do të thotë rrjedhje prapa, dhe “nefro” do të thotë që lidhet me veshkat.

Veshkat prodhojnë urinë dhe e dërgojnë urinën përmes ureterëve në fshikëzë. Urina nuk supozohet të rrjedhë prapa në veshka. Me kalimin e kohës, fluksi prapa mund të shkaktojë dëmtime dhe dhëmbëza në veshka.

Çfarë e shkakton nefropatinë e refluksit?

Nefropatia e refluksit rezulton nga rrjedhja e prapambetur e urinës në veshka. Kjo rrjedhje prapa quhet “refluks vezikoureteral (VUR).”

Njerëzit me VUR kanë ureterë me valvula të dëmtuara që nuk mbyllen plotësisht, duke lejuar këtë rrjedhje të prapambetur të urinës. VUR është shpesh kongjenitale, që do të thotë se valvula e dëmtuar është e pranishme që nga lindja. Gjenetika mund të kontribuojë në VUR kongjenitale, por shkencëtarët ende nuk kanë identifikuar një gjen specifik që e shkakton atë.

Mjekët zakonisht diagnostikojnë VUR tek fëmijët nën moshën 2 vjeç. Shumë foshnje e kalojnë VUR-në pa pasur ndonjëherë simptoma ose komplikime. Pasja e infeksioneve të traktit urinar (UTI) gjatë fëmijërisë është shenja më e zakonshme e VUR.

Edhe pse rrallë, disa njerëz gjithashtu zhvillojnë VUR më vonë në jetë. VUR mund të ndodhë për shkak të rritjes së presionit brenda fshikëzës dhe ureterëve.

Megjithatë, jo të gjithë ata që kanë VUR zhvillojnë nefropati refluks.

Cilat janë simptomat e nefropatisë reflukse?

Nefropatia e refluksit është shpesh asimptomatike.

Kur shfaqen simptoma dhe shenja, ato mund të jenë të ngjashme me ato që lidhen me sëmundjen renale të fazës së fundit (ESRD), si p.sh.

 • lodhje
 • ënjtje rreth syve (edemë periorbitale)
 • sindromi i këmbëve të shqetësuara
 • këmbët e fryra
 • gulçim

Një nga simptomat më të zakonshme të nefropatisë reflukse janë UTI-të e përsëritura. Fëmijët gjithashtu mund të lagin shpesh shtratin.

Simptomat e UTI përfshijnë:

 • ethe
 • të vjella
 • urinim i dhimbshëm
 • ndjesi djegieje gjatë urinimit
 • urinë me gjak
 • shqetësim (tek foshnjat)

Cili është trajtimi i nefropatisë reflukse?

Një mjek mund të përshkruajë antibiotikë të përditshëm për fëmijët me VUR për të parandaluar UTI-të, të cilat mund të ndihmojnë në shmangien e dëmtimit të veshkave. Por hulumtimi i vitit 2019, sugjeron që antibiotikët mund të mos bëjnë shumë ndryshim.

Kontrolli i presionit të gjakut gjithashtu ndihmon në ngadalësimin e përparimit të dëmtimit të veshkave. Një mjek mund të rekomandojë medikamente që ulin presionin e lartë të gjakut, të tilla si frenuesit e enzimës konvertuese të angiotenzinës dhe bllokuesit e receptorit të angiotenzinës II.

Nëse trajtimet mjekësore nuk janë të mjaftueshme për të reduktuar simptomat e VUR, një mjek mund të rekomandojë kirurgji për të riparuar ureterin. Kirurgjia mund të ndihmojë në parandalimin dhe trajtimin e nefropatisë së refluksit.

Nëse tashmë ka dëmtim të rëndë të veshkave, një mjek mund të rekomandojë medikamente për trajtimin e gjendjed. Pak më pak se gjysma e njerëzve me ESRD nga nefropatia reflukse kërkojnë transplantim të veshkave.

Ndryshimet e stilit të jetesës gjithashtu mund të jenë të dobishme. Shembujt përfshijnë:

 • lënia e duhanit
 • reduktimin e marrjes së alkoolit
 • duke ngrënë një dietë me pak proteina
 • duke shmangur kripën

Cila është perspektiva për njerëzit me nefropati refluks?

Perspektiva për njerëzit me nefropati reflukse ndryshon në bazë të ashpërsisë së gjendjes së tyre.

Tek njerëzit me sëmundje të lehtë, funksioni i veshkave mund të mbetet tipik. Nëse ka vetëm dëmtim në njërën veshkë, veshka tjetër duhet të vazhdojë të funksionojë siç duhet.

Tek  njerëzit me sëmundje të rënda, mund të ndodhë dështimi i veshkave.

Gratë që dëshirojnë të kenë shtatzëni mund të diskutojnë opsionet e tyre me një specialist përpara konceptimit, nëse është e mundur.

04 Online

Leave a Reply