Nuk keni përmirësim as nga ilaçet e astmës? Ja si shpjegohet

0
181

Çfarë është astma e pakontrolluar?

Astma e pakontrolluar është kur përjetoni simptoma të shpeshta ose shqetësuese të astmës, madje edhe me një plan trajtimi. Astma e pakontrolluar mund të ndodhë nëse astma është e lehtë, e moderuar ose e rëndë.

Marrja nën kontroll e astmës zakonisht është e mundur me një rishikim të trajtimeve aktuale dhe faktorëve të stilit të jetesës. Mjeku mund t’ju ndihmojë të bëni ndryshime që mund t’ju ndihmojnë të zvogëloni simptomat, megjithëse mund të duhen disa javë për të parë përmirësim.

Moskontrolli i astmës mund të çojë në gjendje kronike shëndetësore që ju prekin mendërisht dhe fizikisht, si infeksionet e mushkërive, ankthi, depresioni dhe sulmet e astmës kërcënuese për jetën. Ju mund të shihni një mjek nëse simptomat e astmës prishin aktivitetet tuaja të përditshme.

Cilat janë simptomat e astmës së pakontrolluar?

Shumë njerëz me astmë i pranojnë simptomat e tyre si pjesë e gjendjes. Por nëse astma është nën kontroll, simptomat kanë një ndikim minimal në jetën tuaj të përditshme.

Njerëzit me astmë të pakontrolluar mund të përjetojnë simptoma të shpeshta, shpesh të përditshme, që përfshijnë:

 • fishkëllimë
 • gulçim
 • shtrëngimi në gjoks
 • kollitje
 • vështirësi në gjumë

Astma mund të jetë e pakontrolluar nëse:

 • përdorni të paktën dy fryrje të inhalatorit të shpëtimit çdo javë
 • rimbushni ilaçin për lehtësimin e shpejtë dy ose më shumë herë në vit
 • zgjoheni me simptoma të astmës dy ose më shumë herë në muaj
 • vizitoni shpesh një departament të urgjencës
 • qëndroni në spital për shkak të simptomave të astmës
 • kanë shpërthime dhe sulme të shpeshta
 • dëshironi të tërhiqeni nga aktivitetet e përditshme për shkak të simptomave tuaja
 • nuk jeni në gjendje të jeni fizikisht aktivë
 • mbështeten shumë tek kujdestarët
 • përjetojnë efekte negative në marrëdhëniet me miqtë dhe familjen
 • mbështetuni më shumë në mjekimet lehtësuese sesa mjekimet kontrolluese
 • përjetoni lodhje kronike, pamundësi për të ecur në shkallë ose gulçim
 • zhvillojnë kushte si sinusiti kronik ose apnea obstruktive e gjumit
 • përjetoni efekte anësore të ilaçeve si shtim në peshë ose ndryshime të humorit

A është astma e pakontrolluar e njëjtë me astmën e rëndë?

Astma e pakontrolluar dhe astma e rëndë nuk janë të njëjta. Megjithatë, është e mundur të keni astmë të rëndë që është gjithashtu e pakontrolluar.

Nëse keni astmë të lehtë ose të moderuar dhe plani juaj aktual i trajtimit nuk funksionon, astma është e pakontrolluar. Diskutoni simptomat tuaja me një mjek. Ata mund të rekomandojnë ndryshimin e planit tuaj të trajtimit. Ndryshimet mund të përfshijnë:

 • një dozë të lartë kortikosteroide thithëse
 • një medikament kontrollues shtesë
 • një kortikosteroid oral

Nëse këto masa shtesë nuk përmirësojnë simptomat tuaja pas 3-6 muajsh, mjeku mund të diagnostikojë astmë të rëndë. Ata gjithashtu mund t’ju referojnë te një specialist i cili mund të kryejë teste të mëtejshme për biomarkerët, si ato në astmën eozinofilike. Ata mund të rekomandojnë trajtime të tjera, të tilla si biologjike.

Astma e rëndë është shpesh më sfiduese për tu trajtuar sesa astma e butë ose e moderuar. Nëse kohët e fundit keni marrë një diagnozë të astmës së rëndë, mund të përjetoni astmë të pakontrolluar, edhe me trajtim.

Cili është trajtimi për astmën e pakontrolluar?

Nëse astma është e pakontrolluar, mjeku mund të ndërmarrë disa hapa. Këto mund të përfshijnë:

 • duke vlerësuar funksionin e mushkërive me një test spirometri
 • duke identifikuar shkaktarët me një pyetësor simptomash ose ditar të astmës
 • duke kontrolluar nëse po e përdorni siç duhet inhalatorin

Më pas, mjeku mund të rekomandojë menaxhimin ose eliminimin e faktorëve të rrezikut për astmën, të cilët mund të përfshijnë:

 • pirja e duhanit
 • beta-bllokues
 • obeziteti
 • depresioni
 • ankthi
 • alergeneve
 • rinitit kronik ose sinusit

Sëmundja e refluksit gastroezofageal (GERD)

Së fundi, mjeku mund të dëshirojë të rregullojë medikamentet. Kjo mund të përfshijë shtimin e një medikamenti kontrollues të thithur ose fillimin e një ilaçi sistemik, si një ilaç biologjik.

Mund të duhen disa javë ose muaj për të parë nëse këto ndryshime i vënë nën kontroll simptomat tuaja të astmës.

04 Online

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here