Pse na nevojitet serotonina?

0
139

Serotonina është një kimikat që prodhojnë qelizat nervore dhe ajo dërgon sinjale midis qelizave nervore. Serotonina gjendet në shumë pjesë të trupit: në sistemin e tretjes, trombocitet e gjakut dhe në të gjithë sistemin nervor qendror.

Mendohet gjithashtu se luan një rol në rregullimin e humorit.

Serotonina është bërë nga aminoacidi esencial triptofan. Ky aminoacid duhet të hyjë në trup përmes dietës dhe zakonisht gjendet në ushqime të tilla si mishi, produktet e qumështit, vezët dhe arrat.

Nivelet e larta të serotoninës në gjak mund të jenë një shenjë e sindromës karcinoide. Kjo përfshin një grup simptomash që lidhen me tumoret e:

 • sorrës së holle
 • zorrës së trashë
 • tubat bronkiale

Një mjek mund të kërkojë një test gjaku për të matur sasinë e serotoninës në gjak për të ndihmuar në diagnostikimin e gjendjes ose për ta përjashtuar atë.

Çfarë bën serotonina?

Serotonina ndikon në çdo pjesë tuajën, nga emocionet deri te trupi dhe aftësitë motorike. Ndihmon në gjumë, shërim dhe tretje. Serotonina mendohet gjithashtu të jetë një stabilizues natyral i humorit.

Serotonina ndihmon trupin të:

rregulloj ankthin

përjetoj lumturinë

shëroj plagët

stimuloj të përzierat

Ja se si serotonina vepron në funksione të ndryshme në trup:

Lëvizjet e zorrëve: Rreth 90% e serotoninës në trup prodhohet në zorrë. Ndihmon në kontrollin e lëvizjeve dhe funksionit të zorrëve.

Humori: Serotonina në tru besohet se rregullon ndjenjat duke përfshirë lumturinë dhe ankthin. Medikamentet selektivë të frenuesit të rimarrjes së serotoninës (SSRI) mendohet se lehtësojnë çrregullimet e humorit duke rritur aktivitetin e serotoninës në tru.

Nauze: Serotonina në stomak dhe zorrë ndihmon trupin të fillojë të përzierat dhe të vjellat në përgjigje të sëmundjes, ushqimeve ose kushteve të tjera.

Gjumi dhe zgjimi: Aftësia për të qëndruar zgjuar kontrollohet nga neurotransmetuesit duke përfshirë serotoninën. Ndërsa flini, kimikati përfshihet në kalimin midis gjumit REM dhe gjumit jo-REM.

Mpiksja e gjakut: trombocitet në gjak ruajnë serotoninën. Kur trupi duhet të riparojë dëmtimet, trombocitet lëshojnë serotonin për të ndihmuar në ndalimin e gjakderdhjes dhe shërimin e plagëve.

Serotonina dhe shëndeti mendor

Shumë medikamente të zakonshme për kushtet e shëndetit mendor mendohet se funksionojnë duke ndryshuar mënyrën se si truri përdor serotoninën.

Midis studiuesve, ka disa debate rreth rolit që luan serotonina në shëndetin mendor. Teoritë e hershme sugjeruan se serotonina e ulët shkakton depresion. Sidoqoftë, e vërteta është më e ndërlikuar.

Çrregullimet e humorit mund të rezultojnë nga një kombinim faktorësh duke përfshirë ndryshimet në tru, përvojat e jetës dhe kushtet shëndetësore.

Megjithatë, medikamentet kundër depresionit vazhdojnë të jenë një trajtim i rëndësishëm i linjës së parë për çrregullimet e humorit, së bashku me psikoterapinë. Ndiqni gjithmonë udhëzimet e mjekut kur merrni ilaçe kundër depresionit.

Çfarë është sindroma e serotoninës?

Medikamentet, suplementet dhe substancat e tjera që rrisin nivelet e serotoninës në trup mund të çojnë në sindromën e serotoninës.

Sindroma e serotoninës mund të ndodhë kur:

filloni të merrni një ilaç të ri

rrisni dozën e një medikamenti ekzistues

merrni më shumë ilaçe sesa sasia e përshkruar

përdorni një medikament shtesë, suplement ose ilaç që ndikon gjithashtu në nivelet e serotoninës

Simptomat e sindromës së serotoninës përfshijnë:

 • dridhjet
 • djersitje
 • të përziera
 • të vjella
 • shqetësim

Simptomat e rënda mund të përfshijnë:

 • dhimbje koke
 • lëkurë të skuqur
 • bebëzat e syrit të zgjeruara
 • çorientimi
 • rritja e reflekseve (hiperrefleksia)
 • shtrëngime ose spazma të muskujve
 • temperaturë të lartë
 • ngurtësim i muskujve
 • ritmi i shpejtë i zemrës
 • presionin e lartë të gjakut
 • rrahje të parregullta të zemrës

Nuk ka asnjë test të vetëm që mund të diagnostikojë sindromën e serotoninës. Për të diagnostikuar gjendjen, mjeku do të kryejë një ekzaminim fizik dhe mund të kërkojë teste të tjera si:

 • imazhe të trurit
 • analizat e urinës
 • analizat e gjakut
 • trokitje kurrizore (punksion lumbal)

Në raste të lehta, mjeku mund t’ju kërkojë të ndaloni marrjen e medikamenteve të serotoninës në mënyrë që simptomat të zgjidhen. Në raste më serioze, mjeku mund të përdorë edhe medikamente shtesë për të trajtuar simptomat. Trajtimi spitalor është zakonisht i nevojshëm për të menaxhuar sindromën e rëndë të serotoninës. Zakonisht, simptomat zgjidhen brenda 24 deri në 72 orë.

Nëse dyshoni për sindromën e serotoninës, është e rëndësishme që menjëherë të kërkoni kujdes mjekësor. Sindroma e serotoninës mund të jetë kërcënuese për jetën nëse nuk trajtohet.

Serotonina ndikon në çdo pjesë të trupit. Ajo është përgjegjëse për shumë nga funksionet e rëndësishme të trupit.

Ndonjëherë, një çekuilibër i serotoninës mund të nënkuptojë diçka më serioze. Është e rëndësishme t’i kushtoni vëmendje trupit tuaj dhe të flisni me mjekun për çdo shqetësim.

Leave a Reply