PLS dhe ALS/ Nga ndryshojnë këto dy lloje të sklerozës?

0
203

Sëmundjet e neuroneve motorike prekin qelizat nervore që kontrollojnë muskujt e përfshirë në lëvizje, frymëmarrje dhe të folur.

Ekzistojnë disa lloje të sëmundjes së neuroneve motorike. Vazhdoni të lexoni për të mësuar më shumë rreth dy llojeve – sklerozës anësore primare (PLS) dhe sklerozës anësore amiotrofike (ALS). Ne do të eksplorojmë shkaqet, simptomat, diagnozën, trajtimin dhe më shumë.

Çfarë e shkakton PLS dhe ALS?

Ende nuk dihet se çfarë e shkakton PLS dhe ALS. Në të dyja sëmundjet, neuronet motorike në trup ndalojnë së punuari dhe fillojnë të vdesin. Kjo çon në dobësi progresive të muskujve.

PLS dhe ALS ndikojnë ndryshe në neuronet motorike. Ju keni dy lloje të neuroneve motorike që punojnë së bashku për të dërguar sinjale nga truri te muskujt e trupit:

Neuronet e sipërme motorike janë nervat në tru dhe palcën kurrizore.

Neuronet motorike të poshtme janë nervat periferikë që kalojnë nëpër trup.

PLS prek vetëm neuronet e sipërme motorike. Ndërkohë, ALS shkakton shenja të neuronit të sipërm dhe të poshtëm motorik.

Kush është në rrezik nga PLS kundër ALS?

Ka pak faktorë rreziku të njohur për PLS. Shumica e njerëzve e zhvillojnë atë midis moshës 40 dhe 60 vjeç. Është gjithashtu më e zakonshme tek njerëzit që janë caktuar meshkuj në lindje.

Ekziston gjithashtu një formë e PLS që fillon në fëmijëri ose adoleshencë. Ky lloj PLS është i lidhur me mutacione të gjenit ALS2.

ALS zakonisht shfaqet në një moshë pak më të madhe, zakonisht midis moshës 55 dhe 75 vjeç. Është gjithashtu pak më e zakonshme tek njerëzit që janë caktuar meshkuj në lindje.

Disa mutacione gjenetike të njohura janë të lidhura me ALS. Ka disa faktorë të tjerë të mundshëm rreziku për ALS, duke përfshirë:

pirja e duhanit

shërbim ushtarak

ekspozimi ndaj toksinave mjedisore

ekspozimi ndaj fushave elektromagnetike

infeksionet virale

ushtrim i tepruar

Si ndryshojnë simptomat e PLS dhe ALS?

Më poshtë janë disa ndryshime midis simptomave të PLS dhe ALS.

Simptomat e PLS

Simptomat e PLS mund të përfshijnë:

dobësi e muskujve

spasticiteti i muskujve

lëvizje e ngadaltë

ngathtësi dhe probleme me ekuilibrin

vështirësi në të folur

Simptomat e ALS

Simptomat e ALS janë zakonisht më të rënda dhe mund të përfshijnë:

dobësi e muskujve

spasticiteti i muskujve

dridhjet e muskujve

ngërçe muskulore

humbje e muskujve

probleme me të folurin, të cilat mund të përfshijnë të folurin nazal, të folur të paqartë ose probleme me formimin e fjalëve

vështirësi me përtypje dhe gëlltitje

vështirësi në frymëmarrje

Si ndryshojnë trajtimet për PLS dhe ALS?

Nuk ka kurë për PLS ose ALS. Në vend të kësaj, trajtimi i këtyre kushteve fokusohet në menaxhimin e simptomave.

Ka disa medikamente të miratuara nga FDA që mjekët mund të përdorin për të ngadalësuar përparimin e ALS, por jo PLS. Medikamente të tjera mund të ndihmojnë gjithashtu me simptomat e PLS ose ALS. Për shembull, relaksuesit e muskujve mund të ndihmojnë me spasticitetin e muskujve.

Njerëzit me PLS dhe ALS mund të përfitojnë gjithashtu nga terapia fizike, profesionale ose e të folurit. Pajisjet ndihmëse mund të ndihmojnë me lëvizshmërinë dhe vështirësitë në të folur.

Psikoterapia, me ose pa medikamente për ankthin ose depresionin, mund t’ju ndihmojë të përballoni efektet e këtyre sëmundjeve.

Leave a Reply