Nëse marr një hollues gjaku, a rrezikohem nga trompoza?

0
216

Holluesit e gjakut janë ilaçe që parandalojnë mpiksjen e gjakut. Ata gjithashtu mbajnë mpiksjet ekzistuese të gjakut nga zmadhimi dhe mpiksjet më të mëdha.

Mpiksjet në arteriet, venat dhe zemër mund të shkaktojnë sulme në zemër, goditje dhe bllokime.

Ju mund të merrni një hollues të gjakut nëse keni:

-Disa sëmundje të enëve të gjakut ose të zemrës;

-Një ritëm jonormal i zemrës quhet fibrilim atrial;

-Një zëvendësim i valvulave të zemrës;

-Një rrezik i mpiksjes së gjakut pas operacionit;

-Defekte kongjenitale të zemrës;

Ka dy lloje kryesore të holluesve të gjakut:

Antikoagulantët si heparina ose warfarin (i quajtur edhe Coumadin) ngadalësojnë procesin e trupit për të bërë mpiksje.

Ilacet antiplateletike, siç është aspirina, parandalojnë qelizat e gjakut të quajtura trombocitet që të grumbullohen së bashku për të formuar një koagulim.

Kur merrni një hollues gjaku, ndiqni udhëzimet me kujdes. Ato mund të ndërveprojnë me ushqime të caktuara, ilaçe, vitamina dhe alkool. Sigurohuni që mjeku të di të gjitha ilaçet dhe shtesat që përdorni. Ndoshta do të keni nevojë për analiza të rregullta gjaku për të kontrolluar se sa mirë po qarkullon gjaku pas një problem që mund të keni pasur. Është e rëndësishme të siguroheni që po merrni medikamente të mjaftueshme për të parandaluar mpiksjen, por jo aq shumë sa që shkakton gjakderdhje.

Nëse jeni duke marrë një hollues të gjakut, a është ende e mundur të keni një mpiksje gjaku?

Po. Medikamente që zakonisht quhen hollues gjaku – të tilla si aspirina, ëarfarin (Coumadin, Jantoven), dabigatran (Pradaxa), rivaroxaban (Xarelto), apixaban (Eliquis) dhe heparin – në mënyrë të konsiderueshme ul rrezikun e koagulimit të gjakut, por nuk do të ulë rrezikun në zero.

Këto medikamente duhet të merren pikërisht ashtu siç janë udhëzuar për të punuar në mënyrë të sigurtë dhe efektive. Marrja e shumë pak prej këtyre barnave mund të mos jetë efektive dhe marrja e shumë mund të çojë në gjakderdhje serioze.

Gjithashtu, holluesit e gjakut mund të mos jenë në gjendje të zvogëlojnë tendencën e fortë të mpiksjes së gjakut të një sëmundjeje themelore, siç është kanceri.

Ndërveprimet me medikamente të tjera, ushqime dhe alkool janë të zakonshme me ëarfarin. Këto ndërveprime janë më pak në krahasim me ilaçet e tjera të gjakut.

Sidoqoftë, çdo ndërveprim mund të zvogëlojë efektivitetin e holluesit të gjakut, duke ju bërë me më shumë gjasa të krijoni mpiksjen e gjakut.

Nëse merrni një hollues gjaku, sigurohuni që të ndiqni këshillat e mjekut për dozimin dhe pyetni për ushqimet dhe medikamentet e tjera – duke përfshirë bimët medicinal dhe shtesat bimore – që mund të ndërhyjnë në sigurinë dhe efikasitetin e holluesit të gjakut.

Leave a Reply