Lajm i madh: Pacientit i injektohet “virusi revolucionar” që e vret kancerin

0
614

Pacienti i parë është injektuar me virusin “revolucionar” që vret kancerin, pas testeve të suksesshme në kafshë treguan që ai mund të tkurrë tumoret e zorrës së trashë, mushkërive, gjoksit, vezorëve dhe në pankreas

Shkencëtarët janë injektuar pacientin e parë me “virusin që vret kancerin” që kanë vërtetuar që zvogëlon tumoret e ngurta të kafshët.

Virusi, i njohur me emrin Vaxinia, është projektuar gjenetikisht për të infektuar, riprodhuar dhe vrarë qelizat kancerogjene që përhapën në qelizat e shëndosha.

Testet në kafshë kanë treguar se ai është në gjendje të zvogëlojë madhësinë e tumoreve kancerogjen në zorrën e trashë, mushkëri, gjoks, vezore dhe në pankreas.

Derisa imunoterapitë e tjera si frenues të pikave të infektuara kanë qenë efektive ndaj llojeve të ndryshme të kancerit, pacientët shpesh janë recidiv dhe ndalojnë së kundërpërgjigjuri apo së zhvilluari rezistencë të këtij tipi të tretmani, thonë studiuesit.

E kundërta, Vaxinia mund ta përmirësojë sistemin imunitar të pacientit duke rritur nivelin e proteinës së quajtur PD-L1 në tumore, duke e bërë imunoterapinë edhe më efektive kundër kancerit.

Vaxinia, (emri i plotë i së cilës është CF33-hNIS VAXINIA), është një tip i “virusit onkolitik” – një virus që gjendet në natyrë që mund të modifikohet gjenetikisht për ta luftuar kancerin.

Ai është duke u zhvilluar nga “Imugene Limited”, një kompani e specializuar me terapi të reja që aktivizon sistemin imunitar kundër kancerit.

“Hulumtimi i unë i mëparshëm tregoi së viruset onklitike mund të stimulojnë sistemin imunitar për t’iu kundërpërgjigjur dhe vrarë kancerin, si dhe stimulojnë sistemin imunitar që të përgjigjet më shumë për imunoterapitë e tjera, përfshirë frenuesit e pikave të kontrollit”, tha Danen Li MD, hulumtues kryesor dhe asistent profesor në City of Hope’s Department of Medical Oncology & Therapeutics Research, transmeton GazetaExpress.  

“Tani është koha për të rritur edhe më tej fuqinë e imunoterapisë dhe ne besojmë se CF33-hNIS ka potencial për të përmirësuar rezultatet tek pacientët tonë që janë në betejë me kancerin”.

Prova klinike e fazës së parë ka për qëllim rekrutimin e 100 pacientëve me metastazë të kancerit apo me tumore solide në afërsisht 10 vende në Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe Australi.

Kjo provë pritet të zgjasë afërsisht 24 muaj.

Pacientët do të fillojnë të marrin doza të vogla të Vaxiania, duke e injektuar direkt në tumor apo në mënyrë intravenoze.

Pasi të jetë demonstruar siguria nga Vaxinia, disa pjesëmarrës do të marrin një ilaç imunoterapeutik të quajtur pembrolizumab, i cili përmirëson aftësinë e sistemit imunitar për t’i luftuar qelizat që shkaktojnë kancerin.

“Është interesante, të njëjtat karakteristike që i bëjnë qelizat e kancerit rezistente ndaj kimioterapisë apo tretmanit me rrezatim rrisin suksesin e viruseve onkolitike, si ai i tipit CF33-hNIS,’ thotë Yuman Fong MD, Shef i Klinikës Onkologjike në Sangiacomo të City of Hope dhe zbuluesi i virusit të modifikuar gjenetikisht.

“Ne shpresojmë që të zhvillojmë trajtimet me virologji dhe imunoterapi për të trajtuar kancerët e të gjitha llojeve vdekjeprurëse”.

“Doza në pacientin e parë me Vaxina është një moment historik për Imugene dhe mjekët që përballën me sfidën për të trajtuar tumorët e metastazuar dhe të ngurtë”, tha MD dhe CEO e Imugene, Leslie Chong.

“Profesor Yuman Fong dhe skuadra e City of Hope kanë bërë kërkime të jashtëzakonshme. Përveç rezultatet pozitive paraklinike, ne jemi jashtëzakonisht të etur për të treguar potencialin e Vaxina dhe platformave onkolitike të viroterapisë”.

Teksa viruset onkolitike janë përshkruar si një “revole e duhanpirjes” në luftë kundër kancerit për më shumë së një shekull, suksesi i tyre deri me tani ka qenë shumë i kufizuar.

Vitin e kaluar, për shembull, një nga viruset ishte përgjegjës për ftohjen e zakonshme tregoi sukses të mirë në trajtimin e kancerit të avancuar të lëkurës që nuk mund të trajtohet me operacion.

Provat klinike përdorën virusin e gjallë coxsackievirus, një nga shumë viruse që është i zakonshëm të ftohja, në kombinim me pembrolizumab.

Hulumtimi thotë që ky kombinim zvogëloi tumorët malonoma për pothuajse 50 për qind (47 për qind) të 36 burrave dhe grave të cilët e morën terapinë për disa javë për së paku dy vjet. /GazetaExpress

Leave a Reply