Kujdes nga këto ilaçe, nuk mund t’i pini së bashku

0
166

Meloxicam (Mobic) është një ilaç anti-inflamator jo-steroid (NSAID) që përdoret ose vetëm ose me ilaçe të tjerë për të trajtuar dhimbje të butë deri të moderuar dhe inflamacion në artrit.

Tylenol (acetaminophen), i cili përdoret gjithashtu për të trajtuar dhimbjen në artrit, ndonjëherë shtohet në një regjim për menaxhimin e dhimbjes që nuk mund të lehtësohet vetëm me një NSAID. Këto dy ilaçe janë përgjithësisht të sigurta për t’u përdorur së bashku.

Sa ndryshojnë Meloxicam dhe Tylenol?

Edhe pse të dy meloxicam dhe Tylenol përdoren për të trajtuar dhimbjen, ato janë të ndryshme në disa mënyra. Njëra është dozimi. Meloxicam është një ilaç me recetë që merret një herë në ditë, ndërsa Tylenol mund të blihet pa recetë (OTC) dhe ka rekomandime të ndryshme të dozimit në varësi të fuqisë së produktit.

Ata gjithashtu i përkasin klasave të ndryshme të ilaçeve dhe funksionojnë ndryshe. NSAID lehtëson dhimbjen duke bllokuar një enzimë të njohur si ciklooksigjenaza, ose COX, që kontribuon në prodhimin e prostaglandinave. Prostaglandinat luajnë një rol në përgjigjen inflamatore në trup, kështu që kur bllokohet ai prodhim, lehtësohet inflamacioni dhe shqetësimi i shkaktuar nga përgjigja inflamatore.

Tylenol është emri i markës së acetaminofenit dhe i përket një klase të barnave të njohura si analgjezikë. Megjithëse ka ende disa debate se si Tylenol punon brenda trupit, sugjerohet që ai funksionon duke bllokuar gjithashtu formimin e enzimës COX në sistemin nervor qendror. Mekanizmi i veprimit është i ndryshëm midis NSAIDs dhe acetaminofenit për shkak të vendit ku ata bllokojnë enzimën.

Kur bëhet fjalë për efikasitetin e tyre, meloxicam dhe Tylenol punojnë njësoj për dhimbjen. Sidoqoftë, Tylenol nuk mund të zvogëlojë inflamacionin në trup siç mund të bëjë meloxicam.

A është e sigurt të merret Meloxicam me Tylenol?

Marrja e Meloxicam me Tylenol është e sigurt sepse nuk ka ndërveprime të njohura të ilaçeve midis dy ilaçeve. Sidoqoftë, është e rëndësishme të mbani mend që të ndiqni dozimin e rekomanduar ditor të të dy ilaçeve. Nëse kaloni dozën e njërit ose tjetrit, mund të shfaqen efekte anësore të rrezikshme.

Disa efekte anësore që mund të ndodhin nëse merrni shumë Tylenol përfshijnë:

Të përziera

Të vjella

Humbja e oreksit

Djersitje

Lodhje ekstreme

Gjakderdhje ose mavijosje të pazakontë

Dhimbje në pjesën e sipërme të djathtë të stomakut

Zverdhja e lëkurës ose syve

Simptoma të ngjashme me gripin

Kur bëhet fjalë për Meloxicam, marrja e tepërt mund të shkaktojë gjithashtu disa efekte të dëmshme shëndetësore. Ato përfshijnë:

Mungesa e energjisë

Përgjumje

Të përzier

Të vjella

Dhimbje stomaku

Jashtëqitje të përgjakshme, të zeza

E vjella është e përgjakur ose duket si llum kafeje

Vështirësi në frymëmarrje

Kriza

Gjendje kome

Shumë nga të dy ilaçet mund të çojnë në toksicitet të mëlçisë. Në rastin e Tylenol, mëlçia ka për qëllim ndarjen e ilaçit në pjesë të veçanta. Pjesët që përdoren për të ndihmuar në dhimbje mbahen brenda trupit, ndërsa pjesët që nuk janë të nevojshme, siç është nënprodukti toksik i bërë nga metabolizimi i Tylenol, N-acetil-p-benzoquinoneimine, sekretohen përmes urinës. Nëse merret shumë Tylenol, ai nënprodukt toksik i bërë në mëlçi mblidhet sepse mëlçia nuk mund ta heqë qafe mjaft shpejt, duke çuar në dëmtim të mëlçisë.

Kur bëhet fjalë për meloxicam, shkaku i toksicitetit të mëlçisë nuk është i qartë, por gjithsesi mund të ndodhë në raste shumë të rralla.

Leave a Reply