Këto ilaçe mund të shkaktojnë temperaturë të lartë të trupit

0
218

Sindroma e serotoninës është një reagim potencialisht i rrezikshëm për jetën i ilaceve që tenton të shkaktojë temperaturë të lartë të trupit, spazma të muskujve dhe ankth ose delirium.

Serotonina është një kimikat që transmeton impulse midis qelizave nervore. Sindroma e serotoninës rezulton nga stimulim i shtuar i receptorëve të serotoninës në tru, zakonisht nga ilaçet. Sindroma e serotoninës mund të rezultojë nga përdorimi terapeutik i ilaçeve, mbidozimi i disa ilaçeve, ose më së shpeshti, nga ndërveprimet e padëshiruara të ilaçeve, kur merren dy ilaçe që stimulojnë receptorët serotoninë në të njëjtën kohë. Sindroma e serotoninës mund të ndodhë në të gjitha grupmoshat.

  • Disa ilace që mund ta shkaktojë këtë gjendje janë:

Phenelzine;

Selegiline;

Tranylcypromine;

Bupropion;

Nefazodon;

Trazodone;

Venlafaxine;

  • Simptomat

Simptomat shpesh fillojnë brenda 24 orëve nga marrja e ilaçit. Ashpërsia e simptomave mund të ndryshojë shumë. Njerëzit mund të kenë ankth, agjitacion dhe shqetësim, befasi të lehtë dhe delirium me konfuzion. Mund të shfaqen spazma të trurit ose muskujve, ngurtësi e muskujve, rrahje e shpejtë e zemrës, presion i lartë i gjakut, temperaturë e lartë e trupit, djersitje, dridhje, të vjella dhe diarre.

Simptomat zakonisht kalojnë brenda 24 orëve, por simptomat mund të zgjasin më shumë në varësi të kohës së kërkuar nga trupi për të prishur ilaçin.

  • Diagnoza

Simptomat tipike që zhvillohen tek një person që po merr një ilaç të njohur se shkakton sindromën e serotoninës.

Diagnoza bazohet vetëm në vlerësimin e mjekut për simptomat e një personi, gjetjet e ekzaminimeve fizike (veçanërisht të sistemit nervor) dhe një histori të marrjes së një ilaçi që prek receptorët e serotoninës.

Nuk ka teste për të konfirmuar diagnozën, por testimi i gjakut dhe urinës mund të jetë i nevojshëm për të përjashtuar çrregullime të tjera që shkaktojnë ethe të lartë dhe simptoma të ngjashme, dhe për të identifikuar komplikime.

  • Trajtimi

Ndalimi i barnave që ndikojnë në receptorët e serotoninës;

Marrja e një qetësuesi;

duke pire ilac

Kur sindroma e serotoninës njihet dhe trajtohet menjëherë, prognoza zakonisht është e mirë.

Të gjithë ilaçet që ndikojnë në receptorët e serotoninës duhet të ndalen. Simptomat e buta lehtësohen shpesh me një qetësues (siç është një benzodiazepinë). Simptomat zakonisht kalojnë në rreth 24 deri në 72 orë, kështu që shumica e njerëzve kërkojnë shtrimin në spital për testime të mëtutjeshme, trajtim dhe monitorim.

Në raste të rënda, është e nevojshme pranimi në një njësi të kujdesit intensiv. Temperatura mund të ketë nevojë të matet shpesh ose vazhdimisht. Mund të jenë të nevojshme edhe masa të tjera për të trajtuar mosfunksionimin e organeve.

Ndonjëherë, nëse simptomat nuk zgjidhen shpejt, mund të jepet një bllokues i serotoninës si citropheptadina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here