Ënjtjet e këmbëve, shkaktarët dhe trajtimi

0
709

Ënjtja e këmbëve është një problematikë që haset në përditshmëri. Më së shpeshti shfaqet si pasojë e grumbullimit të ujit në këmbë dhe atë kryesisht në shputa dhe nga gjuri e poshtë. Ndryshe kjo quhet si edemë.

Ënjtjet e këmbëve në situata të caktuara mund të jetë plotësisht normale pa pasur nevojë për shqetësim. Psh pas qëndrimit të gjatë në këmbë ose ulur është normale të shfaqen ënjtjet e këmbëve. Shtatzënia është një gjendje tjetër normale kur mund të ënjten këmbët për shkak të presionit që bënë foshnja në venat e këmbëve të nënës. Mbipesha trupore, poashtu, shoqërohet me ënjtje të këmbëve.

Ndonjëherë ënjtja e këmbëve mund të jetë vetëm një efekt anësor i barnave që përdoren për mjekimin e sëmundjeve të caktuara. Edemën më së shpeshti e shkaktojnë barnat e përdorura për trajtimin e shtypjes së lart të gjakut siç janë amlodipina, corali, nifedipina etj. Edema mund të shkaktojnë edhe aspirina, ibuprofeni, naproxeni, medikamentet hormonale, kontraceptivët oral, barnat antidepresive, etj.

Mund të themi se, shkaktarët janë të parrezikshëm, sepse mjafton ndërprerja e këtyre barnave dhe edemat do të largohen për disa ditë. Normalisht barnat në fjalë pastaj duhet zëvendësuar me barna të tjera.

Shkaktar i rrezikshëm i ënjtjeve të këmbëve janë sëmundjet e zemrës. Pamjaftueshmëria e zemrës ose insuficienca e zemrës është kjo një gjendje kur zemra nuk pompon gjakun në mënyrë të mjaftueshme. Kjo gjendje është përfundimi i keq i të gjitha sëmundjet e zemrës nëse ato nuk mjekohen mirë dhe me kohë. Në këtë gjendje, zemra është aq e dobët sa që nuk mundet në mënyrë adekuate ta pompojë gjakun nëpër tërë organizmin dhe për pasojë ka grumbullimin e ujit në pjesë të ndryshme të trupit, si p.sh., në këmbë, bark apo mushkëri. Kjo gjendje përpos që shkakton ënjtje të këmbëve, shkakton edhe frymëzënie, kollë, lodhje të përgjithshme trupore.

Sëmundjet e ndryshme të veshkave dhe të mëlçisë mund të shkaktojnë ënjtje të këmbëve, qoftë për shkak të prodhimit të pamjaftueshëm të proteinave përkatësisht albuminave në mëlçi, qoftë nga humbja e pakontrolluar e tyre përmes veshkave në urinë.

Sëmundjet e ndryshme të venave të këmbëve shkaktojnë ënjtje. Të tilla sëmundje janë: tromboza e venave të këmbëve, venat varikoze, insuficienca e venave të këmbëve.

Pacientët që vuajnë nga ënjtja e këmbëve mund të marrin disa masa edhe në ambientet shtëpiake për trajtimin e tyre. P.sh., vendosja e këmbëve mbi ndonjë jastëk gjatë pushimit, pastaj ushtrimi i këmbëve sepse kjo bënë që të pompohen uji nga këmbët në drejtim të zemrës, zvogëlimi i konsumimit të kripës, humbja e peshës, mos përdorimi i çorapeve të ngushta, etj.

Në rast se kjo nuk ndihmon, atëherë duhet kërkuar ndihmë nga profesionistët për trajtimin e tyre varësisht nga shkaktari. /Telegrafi/

Leave a Reply