A janë probiotikët zgjidhja kundër akneve?

0
201

Probiotikët vlerësohen si një domosdoshmëri për mirëqenien e përgjithshme, por ato mund të jenë integrale edhe për shëndetin e lëkurës.

Në një studim të ri, studiuesit arritën në përfundimin se mikrobioma e lëkurës, ose ekuilibri bakterial i lëkurës, ka të bëjë më shumë me zhvillimin e akneve sesa një lloj i vetëm bakteresh.

Ashtu si mikrobioma e zorrëve, ka baktere të mira dhe të këqija në lëkurë – dhe gjetja e ekuilibrit të duhur mund të përmirësojë shëndetin e lëkurës.

Propionibacterium acnes ka qenë prej kohësh fajtori bakterial i akneve, por kjo nuk është domosdoshmërisht në cdo rast.

Njerëzit zakonisht e mendojnë atë si një bakter të keq, por është një sistem i të mirave dhe të këqijave.

Faktorët gjenetikë mund të ndikojnë gjithashtu në mikrobiomën e lëkurës dhe vitamina B-12 mund të jetë një nga këta faktorë.

Studiuesit  vlerësuan mostrat e folikulave të lëkurës nga 72 persona – 38 kishin akne dhe 34 jo.

Pas ekzaminimit të ADN-së për të krahasuar mikrobiomet e mostrave, studiuesit thanë se kishte dallime në bakteret midis dy grupeve.

Në grupin pa akne, mikrobioma kishte gjene të lidhura me metabolizmin bakterial, të cilat mendohet të jenë të rëndësishme në parandalimin e baktereve të dëmshme nga kolonizimi i lëkurës.

Ata me akne kishin nivele më të larta të gjeneve të lidhura me virulencën. Këto përfshijnë ato që lidhen me transportin e toksinave bakteriale që janë të dëmshme për lëkurën.

Përbërja e baktereve në folikula është një tregues i mirë i shëndetit të lëkurës. Si të tilla, trajtimet e synuara të lëkurës për të kontrolluar mikrobiomën e lëkurës mund të ndihmojnë në arritjen e një ekuilibri të shëndetshëm bakterial dhe të çojnë në lëkurë më të shëndetshme.

Kjo mund të jetë më e favorshme sesa përdorimi i antibiotikëve që mund të vrasin bakteret e dëmshme dhe të dobishme të lëkurës. Me fjalë të tjera, dhënia e baktereve të shëndetshme të lëkurës mund ta përmirësojë atë – në të njëjtën mënyrë që marrja e një probiotiku përmirëson shëndetin e zorrëve.

Terapia me fagë ose marrja e një probiotiku mund të jenë mënyra për të pastruar lëkurën. Ekipi studiues gjithashtu vërtetoi gjetjet duke përdorur mostra nga 10 persona të tjerë.

Në vend që të vrasim të gjitha bakteret, përfshirë ato të dobishmet, ne duhet të fokusohemi në zhvendosjen e ekuilibrit drejt një mikrobiotë të shëndetshme duke synuar bakteret e dëmshme ose duke pasuruar bakteret e dobishme.

A janë probiotikët të mirë për të pastruar aknet?

Duke ditur se probiotikët mund të jenë çelësi për një lëkurë më të shëndetshme, a mjafton përdorimi i një pilule për të bërë një ndryshim në mikrobiomën tonë të lëkurës?

Disa studiues thotë se një probiotik aktual mund të jetë gjithçka që duhet që të balancojë bakteret në lëkurë. Nëse ne mund të modifikojmë mikrobiomën, kjo mund të ndihmojë potencialisht gjendjen.

Zbulimi nëse është i modifikueshëm është objekt i kërkimeve të ardhshme.

Terapitë  për të eliminuar bakteret e dëmshme dhe për t’i zëvendësuar ato me baktere të shëndetshme mund të minimizojnë inflamacionin e lëkurës dhe do të jenë objektivat e ardhshëm për mjekimin e akneve.

Leave a Reply