Përqafimi, një terapi e shkëlqyer kundër ankthit dhe stresit

0
164

Përqafimi ka fuqinë të sjellë shumë përfitime për shëndetin fizik dhe mendor, për sa kohë që i kushtoni pak më shumë se një grusht sekonda.

Një përqafim është një gjest aq i thjeshtë sa është i lashtë, deri në atë pikë sa mund të hipotezohet se përqafimi është një gjest i lindur në natyrën e njeriut. Mbajtja e krahëve të njëri-tjetrit dhe ndjenja e kontaktit fizik është mënyra e përsosur për të promovuar komunikimin në mënyrë joverbale duke shprehur një numër të pafund emocionesh. Nëpërmjet prekjes dhe afërsisë është e mundur të shprehni dashurinë, dashurinë, ngushëllimin dhe mbështetjen emocionale. Sipas një studimi të Universitetit të Vjenës, kur mbani një mik të dashur në krahë, oksitocina, hormoni i butësisë dhe dashurisë, dhe endorfina, të cilat japin kënaqësi, kënaqësi dhe mirëqenie, lirohen në gjak dhe në në të njëjtën kohë ndihmojnë për të përballuar më mirë stresin.

Përqafimi stimulon HORMONET E LUMTURISË

Kur përqafoheni, trupi juaj çliron oksitocinë, hormoni që stimulon ndjenjën e qetësisë. I njohur për reduktimin e niveleve të kortizolit, hormonit të stresit, ai nxit një ndjenjë relaksi dhe mirëqenieje. Prandaj, nuk është rastësi që oksitocina shpesh përkufizohet si hormoni i dashurisë dhe marrëdhënieve shoqërore, sepse shoqërohet me ndjenjat e besimit, dashurisë dhe lidhjes me të tjerët. Për më tepër, me këtë gjest mund të stimuloni prodhimin e endorfinës falë të cilave frymëmarrja sinkronizohet, rrahjet e zemrës ngadalësohen, sistemi imunitar forcohet dhe aktivizohen hormonet dhe neurotransmetuesit e tjerë të cilët ofrojnë një ndjenjë kënaqësie. Por jo vetëm kaq, sepse gjatë një përqafimi, kontakti fizik aktivizon receptorët e lëkurës, duke dërguar sinjale në tru që nxisin prodhimin e endorfinës, të cilat largojnë stresin, ankthin dhe frikën.

Përqafimi transmeton NDJESI POZITIVE

Kur përqafoni një person që doni, përjetoni një sërë ndjesish dhe emocionesh pozitive. Si fillim, përqafimi i dikujt që ju pëlqen, transmeton një ndjenjë ngrohtësie pasi afërsia fizike dhe intimiteti krijojnë një perceptim mbrojtjeje dhe sigurie. Mbajtja e të dashurit tuaj afër gjeneron një ndjenjë gëzimi dhe lumturie: është një gjest dashurie që forcon lidhjen emocionale midis njerëzve të përfshirë dhe jep një moment lumturie të pastër. Në fund të fundit, përqafimet nxisin një lidhje të thellë dhe një ndjenjë përkatësie, si dhe përfaqësojnë mënyrën më të mirë për të demonstruar dashurinë dhe dëshirën tuaj për të qenë pranë dikujt.

Leave a Reply