Çrregullimet e tiroides: Simptomat dhe 5 mënyra efektive për ta parandaluar atë

0
454

Çrregullimet e tiroides ndodhin përgjithësisht kur prodhimi i hormonit është ose më pak ose më shumë se sa kërkon trupi. Gjëndra tiroide është një nga gjëndrat hormonale më vitale në trupin e njeriut. Ai prodhon tiroksinë ose tetraiodothyronine (T4) dhe triiodothyronine (T3) të cilat ndihmojnë në rritjen dhe zhvillimin e trupit dhe ndihmojnë në metabolizëm.

Simptomat e hipertiroidizmit: Simptomat kryesore të hipertiroidizmit janë humbja e pazakontë e peshës, rritja e oreksit, rënia e flokëve, ankthi, nervozizmi, humbja e gjumit, rritja e rrahjeve të zemrës, djersitja e shtuar, ndjeshmëria ndaj nxehtësisë dhe dridhja e duarve.

Simptomat e hipotiroidizmit: Simptomat kryesore të hipotiroidizmit janë shtimi i peshës, lodhja, depresioni, vështirësia në tolerimin e temperaturave të ftohta, dhimbje në kyçe, ngadalësim i rrahjeve të zemrës, lëkurë e thatë, kapsllëk dhe cikle menstruale të parregullta.

Këtu janë disa nga masat parandaluese që mund të merren kundër çrregullimeve të tiroides:

Tashmë dihet mirë se pirja e duhanit është e dëmshme për shëndetin dhe në rastin e çrregullimeve të tiroides, pirja e duhanit është shumë e rrezikshme. Pirja e duhanit çliron komponentë toksikë që mund të dëmtojnë prodhimin e hormoneve në gjendër dhe ta bëjnë atë tepër të ndjeshme.

Ushqimi i përpunuar përmban një sërë kimikatesh dhe gjëndrat tiroide mund të jenë të ndjeshme ndaj këtyre kimikateve dhe kjo mund të dëmtojë prodhimin e hormoneve në gjendër dhe të ndikojë në rritjen dhe zhvillimin e trupit. Ndryshimet në prodhimin hormonal janë gjithashtu shkaktar i sëmundjeve të mëdha të tiroides.

Stresi është një nga kërcënimet kryesore për shëndetin e njeriut dhe duhet shmangur në çdo rast. Marrja e stresit prodhon hormonin e kortizolit i cili pengon prodhimin në gjendrat tiroide. Edhe pse soja nuk është në asnjë mënyrë e pashëndetshme, duhet ta shmangni atë nëse keni probleme me tiroiden pasi mund të ndryshojë gjëndrën tiroide dhe të ndikojë në prodhimin e hormoneve.

/04 Online

Leave a Reply