Cilat janë sindromat mielodisplastike?

0
142

Sindromat mielodisplastike (MDS) janë gjendje që mund të ndodhin kur qelizat e formimit të gjakut në palcën e eshtrave bëhen jonormale. Kjo çon në një numër të ulët të një ose më shumë llojeve të qelizave të gjakut. MDS konsiderohet një lloj kanceri.

Palca e kockave normale

Palca e eshtrave gjendet në mes të disa kockave. Ai përbëhet nga qeliza gjakformuese, qeliza yndyrore dhe inde mbështetëse. Një pjesë e vogël e qelizave gjakformuese janë qeliza burimore të gjakut. Qelizat staminale janë të nevojshme për të krijuar qeliza të reja gjaku.

Ekzistojnë 3 lloje kryesore të qelizave të gjakut: qelizat e kuqe të gjakut, qelizat e bardha të gjakut dhe trombocitet.

Qelizat e kuqe të gjakut marrin oksigjen në mushkëri dhe e çojnë atë në pjesën tjetër të trupit. Këto qeliza gjithashtu sjellin dioksid karboni përsëri në mushkëri. Të kesh shumë pak qeliza të kuqe të gjakut quhet anemi. Mund ta bëjë një person të ndihet i lodhur dhe i dobët dhe të duket i zbehtë. Anemia e rëndë mund të shkaktojë gulçim.

Qelizat e bardha të gjakut (të njohura edhe si leukocite) janë të rëndësishme në mbrojtjen e trupit kundër infeksionit. Ekzistojnë lloje të ndryshme të qelizave të bardha të gjakut:

Granulocitet janë qeliza të bardha të gjakut që kanë granula që mund të shihen nën mikroskop. Në palcën e eshtrave, granulocitet zhvillohen nga qelizat e reja të quajtura mieloblaste. Lloji më i zakonshëm i granulociteve është neutrofili. Kur numri i neutrofileve në gjak është i ulët, gjendja quhet neutropeni. Kjo mund të çojë në infeksione të rënda.

Monocitet janë gjithashtu të rëndësishëm në mbrojtjen e trupit kundër mikrobeve. Qelizat në palcën e eshtrave që shndërrohen në monocite quhen monoblaste.

Limfocitet prodhojnë proteina të quajtura antitrupa që ndihmojnë trupin të luftojë mikrobet. Ata gjithashtu mund të vrasin drejtpërdrejt mikrobet pushtuese. Limfocitet zakonisht nuk janë jonormale në MDS.

Trombocitet mendohen si një lloj qelize gjaku, por në fakt ato janë pjesë të vogla të një qelize. Ato fillojnë si një qelizë e madhe në palcën e eshtrave të quajtur megakariocitet. Pjesët e kësaj qelize shkëputen dhe hyjnë në qarkullimin e gjakut si trombocitet. Ju nevojiten trombocitet që gjaku të mpikset. Ata mbyllin zonat e dëmtuara të enëve të gjakut të shkaktuara nga prerjet ose mavijosjet. Mungesa e trombociteve, e quajtur trombocitopeni, mund të rezultojë në gjakderdhje anormale ose mavijosje.

Sindromat mielodisplastike

Në MDS, disa nga qelizat në palcën e eshtrave janë jonormale (displazike) dhe kanë probleme me prodhimin e qelizave të reja të gjakut. Shumë nga qelizat e gjakut të formuara nga këto qeliza të palcës kockore janë të dëmtuara. Qelizat e dëmtuara shpesh vdesin më herët se qelizat normale, dhe trupi gjithashtu shkatërron disa qeliza anormale të gjakut, duke e lënë personin pa mjaftueshëm qeliza normale të gjakut. Lloje të ndryshme qelizash mund të preken, megjithëse gjetja më e zakonshme në MDS është mungesa e qelizave të kuqe të gjakut (anemia).

Ekzistojnë disa lloje të ndryshme të MDS, bazuar në numrin e llojeve të qelizave të gjakut të prekura dhe faktorëve të tjerë.

Në rreth 1 në 3 pacientë, MDS mund të përparojë në një kancer në rritje të shpejtë të qelizave të palcës kockore të quajtur leuçemia akute mieloide (AML). Në të kaluarën, MDS nganjëherë quhej si leucemia para-leuçemia ose leuçemia e djegur. Për shkak se shumica e pacientëve nuk sëmuren nga leucemia, MDS më parë klasifikohej si një sëmundje me potencial të ulët malinj. Tani që mjekët kanë mësuar më shumë për MDS, konsiderohet të jetë një formë kanceri.

Leave a Reply