Çfarë është atrezia pulmonare?

0
168

Atrezia pulmonare paraqet një sfidë unike në kardiologjinë pediatrike në të cilën rrugët e ndërlikuara të zemrës mund të ndërpriten që në fillim. Zemra e foshnjës e ka të vështirë të dërgojë gjak të pasur me oksigjen në mushkëri, gjë që është thelbësore për ruajtjen e jetës.

Atrezia pulmonare është një parregullsi serioze kongjenitale e zemrës që zhvillohet gjatë zhvillimit të fetusit. Në këtë gjendje, valvula pulmonare, e cila kontrollon rrjedhjen e gjakut nga zemra në mushkëri, nuk formohet siç duhet. Kjo parandalon që gjaku të rrjedhë në mushkëri për të marrë oksigjenin, duke çuar në probleme të rënda shëndetësore si dështimi i zemrës.

Ekzistojnë dy lloje kryesore të atrezisë pulmonare, në varësi të faktit nëse ka një vrimë në mur midis dhomave të poshtme të zemrës (septumi ventrikular).

Atrezia pulmonare me një septum ventrikular të paprekur: Muri midis ventrikulave është i paprekur, kështu që barkushja e djathtë dhe arteria pulmonare janë shumë të vogla. Kjo mund të çojë në vështirësi në pompimin e gjakut në mushkëri dhe trup.

Atrezia pulmonare me defekt septal ventrikular (PA-VSD): Ekziston një vrimë në mur midis ventrikulave, duke lejuar që pak gjak të rrjedhë në barkushen e djathtë. Kjo mund të ndihmojë barkushen e djathtë të zhvillohet më mirë, por gjithsesi ka vështirësi në pompimin e gjakut në mushkëri.

Simptomat e atrezisë pulmonare

Simptomat e atrezisë pulmonare mund të ndryshojnë në varësi të ashpërsisë së gjendjes dhe pranisë së parregullsive të tjera të zemrës.

Simptomat e zakonshme mund të përfshijnë:

  • njollë kaltërosh e lëkurës, buzëve dhe shtratit të thonjve (cianozë)
  • frymëmarrje e shpejtë ose gulçim
  • lodhje ose dobësi, veçanërisht gjatë ushqyerjes ose sforcimit
  • rritje ose zhvillim të dobët
  • nervozizëm ose shqetësim

Zhurmë zemre (një tingull jonormal që dëgjohet gjatë rrahjeve të zemrës)

Në raste të rënda, të porsalindurit mund të zhvillojnë cianozë të rëndë dhe shqetësime të frymëmarrjes menjëherë pas lindjes. Simptomat mund të përkeqësohen me kalimin e kohës nëse nuk trajtohen, duke çuar në dështim të zemrës dhe komplikime të tjera.

Si diagnostikohet atrezia pulmonare?

Atrezia pulmonare zakonisht diagnostikohet në mitër (e dukshme në 18-22 javë të shtatzënisë) ose menjëherë pas lindjes. Diagnoza shpesh vendoset bazuar në gjetjet e ultrazërit prenatal që tregojnë anomali në zemrën e foshnjës. Pas lindjes, një ekzaminim fizik mund të zbulojë simptoma të tilla si zhurmë në zemër ose njollë kaltërosh të lëkurës.

Teste të mëtejshme diagnostikuese mund të përfshijnë:

Ekokardiograma: Një ekokardiogram përdor ultratinguj për të vizualizuar strukturën dhe funksionin e zemrës, duke konfirmuar diagnozën dhe duke vlerësuar ashpërsinë.

Elektrokardiograma (EKG): Një EKG regjistron aktivitetin elektrik të zemrës, duke identifikuar anomalitë në ritëm ose strukturë.

Rreze X e gjoksit: Një rreze X gjoks tregon madhësinë dhe formën e enëve të gjakut të zemrës dhe mushkërive.

Kateterizimi kardiak: Një kateterizimi kardiak përfshin futjen e një kateteri në një enë gjaku dhe drejtimin e tij në zemër për informacion të detajuar.

Skanimi MRI ose CT: Një skanim MRI ose skanim CT ofron imazhe të detajuara të zemrës dhe enëve të gjakut.

Çfarë e shkakton atrezinë pulmonare?

Shkaku i saktë i atrezisë pulmonare është i panjohur, por besohet se rezulton nga një kombinim i faktorëve gjenetikë dhe mjedisorë.

Atrezia pulmonare ndodh gjatë zhvillimit të fetusit kur zemra e foshnjës po formohet. Ndodh kur valvula që kontrollon rrjedhjen e gjakut nga zemra në mushkëri nuk formohet siç duhet, duke çuar në një bllokim që pengon gjakun të arrijë në mushkëri.

Si e trajtoni atrezinë pulmonare?

Në përgjithësi, qëllimi i trajtimit është të përmirësojë qarkullimin e gjakut në mushkëri dhe të lehtësojë simptomat.

Një qasje e zakonshme është operacioni për të krijuar një rrugë për gjakun që të arrijë në mushkëri. Kjo mund të përfshijë krijimin e një lidhjeje midis barkushes së djathtë dhe arterieve pulmonare (një shunt) ose zgjerimin e valvulës pulmonare. Në disa raste, një sërë operacionesh mund të jenë të nevojshme me kalimin e kohës për të përmirësuar më tej rrjedhën e gjakut.

Menaxhimi i atrezisë pulmonare zakonisht kërkon kujdes gjatë gjithë jetës, veçanërisht në raste komplekse ose me parregullsi të lidhura me zemrën.

Leave a Reply