Cilat janë ndërlikimet e menjëhershme të hiperglicemisë?

0
162

Hiperglicemia ndodh kur nivelet e sheqerit në gjak janë shumë të larta. Ju gjithashtu mund ta dëgjoni atë të quajtur glukozë e lartë në gjak ose sheqer i lartë në gjak.

Nivelet e sakta të sheqerit në gjak për atë që konsiderohet hiperglicemia mund të ndryshojnë. Një përkufizim është se hiperglicemia është kur sheqeri në gjak është mbi 125 mg/dL ndërsa jeni duke agjëruar ose mbi 180 mg/dL pas një vakti.

Ndërsa hiperglicemia është një çështje e zakonshme për njerëzit me diabet, ajo mund të ndodhë në situata të tjera. Hiperglicemia mund të çojë në komplikime të menjëhershme dhe afatgjata.

Cilat janë ndërlikimet e menjëhershme të hiperglicemisë?

Kur nivelet e sheqerit në gjak janë të ngritura, kjo çon në simptoma si lodhje, etje dhe urinim të shpeshtë. Ndërsa nivelet vazhdojnë të rriten, ju mund të përjetoni simptoma më serioze si probleme me shikimin dhe konfuzion.

Nëse nivelet e sheqerit në gjak bëhen shumë të larta, mund të çojë në dy komplikime potencialisht kërcënuese për jetën: ketoacidozë diabetike dhe gjendje hiperglicemike hiperosmolar. Këto mund të çojnë në koma dhe vdekje.

*Ketoacidoza diabetike

Insulina është një hormon i prodhuar nga pankreasi. Në mënyrë tipike, pankreasi lëshon insulinë pasi hani për të lëvizur glukozën në qelizat për t’u përdorur si një burim energjie.

Megjithatë, në diabet, trupi ose nuk prodhon insulinë ose nuk e përdor insulinën në mënyrë efektive. Ketoacidoza diabetike (DKA) ndodh kur trupi nuk ka insulinë të mjaftueshme për të lëvizur në mënyrë efektive glukozën në qeliza.

Kur kjo ndodh, nivelet e sheqerit në gjak mbeten të larta dhe trupi në vend të kësaj shpërndan yndyrën nga mëlçia për energji. Procesi i zbërthimit të kësaj yndyre prodhon acide të quajtura ketone. Ketonet mund të grumbullohen në gjak dhe ta bëjnë atë më acid.

DKA është më e zakonshme tek njerëzit me diabet të tipit 1. Mund të zhvillohet ngadalë, por nëse nuk trajtohet, simptomat e rënda mund të shfaqen brenda disa orësh.

DKA mund të shkaktojë simptoma si:

etje e fortë

urinim më shumë se zakonisht

lodhje ekstreme

dhimbje barku

nauze dhe të vjella

frymë që mban erë frutash

frymëmarrje e shpejtë, e thellë

lëkurë të skuqur ose të thatë

dhimbje koke

konfuzion

*Gjendja hiperglicemike hiperosmolare

Gjendja hiperglicemike hiperosmolare (HHS) është një tjetër ndërlikim i mundshëm i diabetit. Është e ngjashme me DKA, por nuk përfshin prodhimin e ketoneve ose rritje të aciditetit të gjakut. Zakonisht, dikush ka një sëmundje ose infeksion para HHS.

HHS karakterizohet nga hiperglicemia dhe dehidratim i rëndë. Kjo bën që gjaku të bëhet më i përqendruar, i quajtur osmolaritet i lartë.

Kur gjaku bëhet më i përqendruar, uji nxirret nga organet dhe indet e tjera. Kjo mund të ketë një ndikim të thellë në tru në veçanti.

HHS është më e zakonshme tek njerëzit me diabet të tipit 2 dhe zakonisht shfaqet më ngadalë se DKA gjatë një periudhe ditësh ose javësh. Simptomat mund të përfshijnë:

etje e fortë

urinim më shumë se zakonisht

dobësi ose letargji

një ndjenjë e përgjithshme e sëmundjes

goja ose lëkura e thatë

dhimbje koke

rrahje të shpejta të zemrës

hipotensioni ortostatik

vizion i paqartë

konfuzion

delirium

konvulsione

Cilat janë ndërlikimet afatgjata të hiperglicemisë?

Ndërsa rritja e fortë e sheqerit në gjak mund të çojë në komplikime të menjëhershme dhe kërcënuese për jetën, hiperglicemia kronike mund të shkaktojë probleme të tjera shëndetësore për një afat të gjatë.

Hiperglicemia kronike në përgjithësi shoqërohet me diabetin e menaxhuar në mënyrë joadekuate. Mund të dëmtojë organe dhe inde të ndryshme në të gjithë trupin.

Komplikimet e mundshme afatgjata të hiperglicemisë përfshijnë:

presionin e lartë të gjakut

sëmundjet e zemrës, të cilat rrisin rrezikun e sulmit në zemër dhe goditjes në tru

neuropatia periferike

sëmundje kronike të veshkave

problemet e syve që mund të përfshijnë humbjen e shikimit

problemet e këmbëve për shkak të dëmtimit të nervave dhe enëve të gjakut, të cilat mund të çojnë në plagë, infeksione dhe probleme me lëvizshmërinë

problemet e kockave dhe kyçeve, si osteoporoza dhe osteoartriti

sëmundjet e mishrave dhe dhëmbëve

një sistem imunitar të dobësuar, i cili rrit rrezikun e infeksioneve

Studiuesit kanë vërejtur gjithashtu një lidhje midis hiperglicemisë dhe rritjes së rrezikut të demencës. Disa kërkime sugjerojnë se edhe hiperglicemia e lehtë mund ta rrisë këtë rrezik.

Nëse keni diabet, menaxhimi i niveleve të sheqerit në gjak mund të ulë rrezikun e komplikimeve afatgjata për shkak të hiperglicemisë. Megjithatë, çdo person është i ndryshëm. Disa njerëz mund të zhvillojnë ende komplikime afatgjata pavarësisht menaxhimit adekuat.

Leave a Reply