Cila është mënyra më e mirë për të trajtuar hepatitin A?

0
158

Trajtimi dhe rikuperimi i hepatitit A

Hepatiti A është një infeksion viral që zakonisht transmetohet përmes ushqimit dhe ujit të kontaminuar ose kontaktit të ngushtë fizik me dikë me infeksion.

Ndonjëherë, njerëzit mund të mos përjetojnë komplikime afatgjata dhe mund të shërohen nga infeksioni brenda disa muajsh. Të rriturit e moshuar priren të kenë më shumë gjasa të zhvillojnë komplikime të rënda dhe fëmijët shpesh nuk kanë simptoma.

Trajtimi për hepatitin A zakonisht përfshin minimizimin e simptomave. Pushimi i mjaftueshëm dhe qëndrimi i hidratuar mund të ndihmojnë në rikuperimin e trupit.

Cila është mënyra më e mirë për të trajtuar hepatitin A?

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), ekspertët nuk kanë gjetur ende një trajtim specifik për hepatitin A. Zakonisht, sistemi imunitar mund të pastrojë virusin, kështu që mëlçia mund të shërohet pa dëmtime afatgjatë.

Lehtësimi i simptomave mund të ndihmojë në menaxhimin e hepatitit A. Më shumë se 70% e fëmijëve nën 6 vjeç me infeksion të hepatitit A nuk shfaqin simptoma. Të rriturit e moshuar mund të kenë një shans më të lartë për të përjetuar sëmundje të rëndë ose për të vdekur nga një infeksion i hepatitit A.

Trajtimi mbështetës

Disa trajtime mund të ndihmojnë në reduktimin e simptomave dhe të ndihmojnë në rikuperimin tuaj. Kjo perfshin:

duke pushuar shumë

pirja e lëngjeve hidratuese

duke marrë qetësues dhimbjesh si ibuprofen ose acetaminofen

veshja e veshjeve të lirshme për të lehtësuar kruajtjen

duke ngrënë vakte më të vogla për të reduktuar të përzierat

duke marrë medikamente antiemetike për të lehtësuar të vjellat dhe të përzierat

konsumimi i shtesave ushqimore nëse nuk jeni në gjendje të hani në mënyrë tipike

Mjeku mund t’ju sugjerojë gjithashtu të bëni analiza të rregullta gjaku për të matur nivelet e enzimave të mëlçisë dhe për të kontrolluar se sa mirë mëlçia rikuperohet.

Sa kohë duhet për t’u shëruar nga hepatiti A?

Rikuperimi nga hepatiti A mund të jetë i ngadaltë dhe mund të variojë nga disa javë në muaj.

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), shumë njerëz me hepatit A shërohen në më pak se 2 muaj pa komplikime dhe rreth 10-15% e njerëzve kanë simptoma deri në 6 muaj.

Mesatarisht, simptomat e hepatitit A zhvillohen rreth 28 ditë pas ekspozimit, por ato mund të zhvillohen edhe 15-50 ditë pas ekspozimit.

Ju mund të mbështesni shërimin duke i dhënë trupit shumë pushim ndërsa jeni të sëmurë. Ngrënia e një diete të ekuilibruar, qëndrimi i hidratuar dhe shmangia e alkoolit mund të mbështesin gjithashtu rimëkëmbjen e trupit tuaj.

Hepatiti A mund të jetë ngjitës deri në 2 javë përpara se të shfaqen simptomat. Ju mund ta transmetoni infeksionin për rreth 7 ditë pas fillimit të simptomave tuaja. Shmangni përgatitjen e ushqimit për njerëzit e tjerë për të parandaluar transmetimin e infeksionit.

Leave a Reply