Bllokimi i valvulave të zemrës/ Si trajtohet?

0
247

Si trajtohet bllokimi i valvulave të zemrës?

Zemra është e ndarë në katër dhoma dhe katër valvola që ndajnë këto dhoma. Valvulat ndihmojnë në lëvizjen e gjakut nga një dhomë në tjetrën dhe parandalojnë që gjaku të rrjedhë prapa.

Çdo bllokim ose mosfunksionim i valvulave të zemrës mund të shkaktojë probleme serioze për funksionin e zemrës dhe sa efektivisht zemra mund të pompojë gjak në pjesën tjetër të trupit.

Pse nevojitet trajtimi për bllokimin e valvulave të zemrës?

Ndërsa zemra pompon, është e rëndësishme që sasia e nevojshme e gjakut të lëvizë nga një dhomë në tjetrën me secilën pompë.

Kur valvulat e zemrës nuk funksionojnë siç duhet, gjaku mund të mos lëvizë nëpër valvulat nga një dhomë në tjetrën. Një bllokim gjithashtu mund të lejojë që gjaku të rrjedhë prapa në një dhomë, duke reduktuar sasinë e përgjithshme të gjakut që po pompon zemra.

Cilat lloje të bllokimit të valvulave të zemrës kanë nevojë për trajtim?

Bllokimi i valvulave të zemrës duhet të trajtohet shpejt ose mund të shkaktojë mosfunksionim serioz të zemrës dhe probleme në të gjithë trupin.

Çrregullimet e valvulave të zemrës ndahen në tre kategori. Të gjitha këto lloje të çrregullimeve të valvulave mund të dëmtojnë rrjedhën e gjakut nëpër zemër.

Regurgitim

Regurgitimi ndodh kur një valvul nuk mbyllet plotësisht ose fort mjaftueshëm dhe gjaku rrjedh përsëri përmes valvulës që ka kaluar. Valvula mitrale është më e prirur ndaj këtij problemi, dhe valvula mund të fryhet ose të përplaset prapa (prolapsi).

Stenoza

Kur valvulat trashen, ngurtësohen ose ngjiten së bashku, rezultati është stenoza. Stenoza e një valvule parandalon hapjen dhe mbylljen e përplasjes deri në fund. Nuk rrjedh gjak i mjaftueshëm nëpër këto valvula pjesërisht të hapura.

Për shkak se ky problem më së shumti prek valvulën që lëviz gjakun në aortë (arteria më e madhe), stenoza mund të zvogëlojë sasinë e gjakut që zemra mund të nxjerrë jashtë në pjesën tjetër të trupit.

Atrezia

Atresia është zakonisht një çështje kongjenitale – që ndodh kur valvulat e zemrës po formohen. Kjo bën që valvulat të formohen në mënyrë jo të duhur, pa hapje për të kaluar gjakun.

A mund të trajtohen problemet e valvulave të zemrës pa kirurgji?

Kirurgjia është e nevojshme për të rregulluar këto probleme të rënda të valvulave të zemrës.

Edhe pse mjeku mund të jetë në gjendje të ofrojë medikamente që mund të ndihmojnë në përmirësimin e funksionit të zemrës ndërsa përgatiteni për kirurgji, riparimi ose zëvendësimi i valvulës kirurgjikale është zakonisht i nevojshëm kur sëmundja e valvulës bëhet e rëndë.

Megjithatë, ka opsione për kirurgjinë e valvulave të zemrës.

Kirurgjia e riparimit të valvulave nuk është një opsion në çdo rast, por zakonisht mund të përdoret për të trajtuar problemet me regurgitim të valvulës mitrale ose trikuspidale.

Nëse keni nevojë për një zëvendësim të plotë të valvulës, kirurgjia tradicionale e zemrës së hapur është shpesh e nevojshme. Sidoqoftë, në disa raste, ju mund të jeni kandidat për një metodë minimale invazive të zëvendësimit të valvulës të quajtur zëvendësimi i valvulës aortike transkateterike ose implantimi i valvulës aortike me transkateter.

Gjatë kësaj procedure, një kirurg fut një valvul të re për të zëvendësuar valvulën e vjetër, të dëmtuar. Ata e lënë valvulën e vjetër në vend dhe futin një valvul të re të palosshme përmes një kateteri të futur në një arterie në ijë – ngjashëm me mënyrën se si vendosen stentet e zemrës.

Kjo procedurë nuk është një opsion për të gjithë – ajo përdoret kryesisht për të trajtuar bllokimet nga stenoza e aortës ose regurgitimi i valvulës mitrale.

A mund të parandaloni bllokimin e valvulave të zemrës?

Ju nuk mund të parandaloni çdo lloj çrregullimi të valvulave të zemrës. Historia familjare e sëmundjeve të zemrës dhe anomalitë kongjenitale nuk janë gjithashtu të parandalueshme. Por ju mund të ndërmerrni hapa për të parandaluar sëmundjen e valvulave të zemrës dhe çrregullime të tjera kardiake si:

duke ngrënë një dietë të shëndetshme për zemrën

duke u ushtruar rregullisht

menaxhimin e niveleve të kolesterolit, presionit të gjakut dhe dështimit të zemrës

mbajtjen e higjienës së mirë dentare

Konsulta rregullisht me mjekun mund t’ju ndihmojë të identifikoni dhe adresoni faktorët e rrezikut për sëmundjet e zemrës përpara se ato të përparojnë deri në pikën ku operacioni është i nevojshëm.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here