A mund të shkaktojë katarakti verbëri të papritur?

0
143

Kataraktet zakonisht zhvillohen tek të moshuarit. Ata mbeten një shkak kryesor i verbërisë në shumë vende, pavarësisht përmirësimeve në trajtime.

Kataraktet e lidhura me moshën zakonisht duhen dekada për të shkaktuar verbëri, por llojet e tjera të katarakteve mund të shkaktojnë që humbja e shikimit të ndodhë më shpejt.

Si ndikohet shikimi nga katarakti?
Me kalimin e kohës, thjerrëzat e syrit mund të mjegullohen thjesht nga sforcimet mjedisore dhe të stilit të jetesës. Ky njihet si stresi oksidativ.

Në veçanti, ky mjegullim i lenteve shkaktohet nga grumbuj proteinash që grumbullohen me kalimin e kohës, duke penguar kalimin e dritës përmes lenteve. Zbërthimi i këtyre proteinave që grumbullohen në sy përshpejtohet pas moshës 40 vjeçare. Kjo është arsyeja pse kataraktet zakonisht formohen në këtë moshë dhe më vonë.

Deri në moshën 80 vjeç, shumica e të rriturve kanë të paktën një shkallë të kataraktit.

Simptomat më të zakonshme që mund të vini re kur katarakti fillon të zhvillohet përfshijnë:
shikim i turbullt
aureolë drite rreth objekteve
ngjyrat e zbehura
ndjeshmëria ndaj dritave të ndritshme
shikim i dobët i natës
vizion i dyfishtë

Edhe pse kataraktet ndonjëherë mund të zhvillohen tek fëmijët, kataraktet e lidhura me moshën janë forma më e zakonshme. Ato fillojnë të zhvillohen tek të rriturit e moshës 45-50 vjeç.

Ndërsa grumbujt e proteinave të dëmtuara grumbullohen në sy, katarakti mund të bëhet më i madh dhe të shkaktojë më shumë probleme me shikimin.

Në fazat e hershme, mund të mos e kuptoni se keni katarakte. Kataraktet e lidhura me moshën mund të formohen aq gradualisht saqë mund të mos mendoni shumë për ndryshimet e shikimit që përjetoni.

Ndërsa shikimi përkeqësohet, ose zona të veçanta të humbjes së shikimit bëhen më të dukshme, mjeku i syrit mund të diagnostikojë katarakt.

Kataraktet e lidhura me moshën janë lloji më i zakonshëm. Zakonisht u duhen dekada për të shkaktuar verbëri, por llojet e tjera të kataraktave mund të shkaktojnë që humbja e shikimit të ndodhë më shpejt.

A mund të shkaktojë katarakti verbëri të papritur?
Një katarakt traumatik është një lloj i kataraktit që mund të shkaktojë verbërinë të zhvillohet më shpejt.

Lëndimet traumatike të syrit prekin rreth një të pestën e të rriturve gjatë jetës së tyre. Lëndimet e syve kur trauma e mprehtë dhe depërtuese dëmton fibrat e thjerrëzave mund të çojë në katarakte traumatike menjëherë ose në javët ose muajt pas lëndimit.

Rrezatimi nga dëmtimi i diellit ose trajtimet mjekësore mund të çojnë gjithashtu në katarakte. Humbja e shikimit nga katarakti i rrezatimit mund të ndodhë më shpejt sesa nga kataraktet e lidhura me moshën, por ato ende kërkojnë më shumë kohë për t’u zhvilluar sesa kataraktet traumatike.

Kataraktet pediatrike janë një formë tjetër e kataraktit. Zakonisht ato janë të pranishme në lindje ose formohen në javët e para të jetës.

Faktorët gjenetikë shkaktojnë katarakt pediatrik. Nëse këto katarakte janë mjaft të mëdha në lindje, mjekët i heqin ato shpejt për të parandaluar problemet e vazhdueshme të shikimit ose verbërinë.

Kataraktet më të vogla zakonisht mund të monitorohen me kalimin e kohës dhe nuk mund të shkaktojnë kurrë probleme të rëndësishme të shikimit.

A mund të shërohet verbëria e shkaktuar nga katarakti?
Trajtimi i kataraktit është i gjatë. Kirurgjia zakonisht mund të trajtojë kataraktet përpara se të zhvillohet verbëria.

Sot, verbëria nga katarakti është më e zakonshme në vendet ku njerëzit kanë më shumë vështirësi të aksesojnë ose të paguajnë për kujdesin e shikimit.

Nëse turbullimi i lenteve nga një katarakt i madh është shkaku i vetëm i humbjes së shikimit, heqja e kataraktit mund të trajtojë verbërinë. Kataraktet zakonisht trajtohen me kirurgji që heq lentet natyrale dhe e zëvendëson atë me një lente të re artificiale.

/04 Online

Leave a Reply