Si mund ta di nëse kam një infeksion mykotik ose ekzemë?

0
148

Kushtet e lëkurës mund të jenë të vështira për t’u identifikuar, veçanërisht kur shumë prej tyre mund të shkaktojnë simptoma të ngjashme ose të mbivendosura. Për shembull, dy gjendje që mund të shkaktojnë simptoma të ngjashme të lëkurës – veçanërisht kur prekin duart – janë infeksionet mykotike dhe ekzema.

Infeksionet mykotike dhe ekzema mund të bëjnë që lëkura e duarve të ndjehet e kruar dhe e irrituar ose të duket e thatë, e kuqe ose e zbardhur. Megjithatë, ka disa simptoma të dallueshme për secilën nga këto kushte që mund ta bëjnë më të lehtë të dallosh se cilën e ke.

Më poshtë, ne do të ndajmë disa nga ndryshimet e rëndësishme në simptomat midis infeksioneve mykotike të duarve dhe ekzemës së duarve, duke përfshirë trajtimet dhe mjetet juridike në shtëpi për të dyja kushtet.

Si mund ta di nëse kam një infeksion mykotik ose ekzemë në duar?

Infeksionet kërpudhore të lëkurës zhvillohen kur mikroorganizmat e quajtur kërpudha pushtojnë lëkurën, zakonisht përmes një plage ose lezioni dhe shumohen më shpejt se zakonisht. Ndërsa infeksioni zhvillohet, mund të vëreni simptoma të tilla si një skuqje e skuqur me kruajtje, të përflakur ose njolla të lëkurës së kuqe, të zbardhur ose me luspa.

Infeksionet mykotike zakonisht shfaqen në zonat e trupit që janë shpesh të djersitura ose të lagura, si zona gjenitale, midis gishtërinjve të këmbëve dhe zona të tjera me palosje të lëkurës. Megjithatë, këto lloj infeksionesh mund të shkaktojnë edhe shfaqjen e simptomave në duar dhe thonj.

Ekzema, e quajtur ndonjëherë dermatit atopik, është një gjendje inflamatore e lëkurës që zhvillohet për shkak të inflamacionit që prek shtresën e jashtme të lëkurës. Ekzema mund të shkaktojë që lëkura të bëhet e thatë, kruarje, luspa, e kuqe ose e zbardhur. Gungat ose plagët e tjera ndonjëherë shoqërojnë gjendjen.

Ekzema mund të shfaqet kudo në trup, por zakonisht prek fytyrën, qafën, kthesat e bërrylave dhe gjunjëve, duart dhe këmbët. Një lloj ekzeme, i quajtur ekzema dyshidrotike, shkakton flluska dhe lëkurë me luspa ose me luspa në gishta dhe pëllëmbët e duarve.

Dallimet midis infeksioneve fungale dhe ekzemës

Megjithëse infeksionet mykotike dhe ekzema mund të shkaktojnë që duart të duken të thata, kruarje ose të përflakur, ka disa dallime kur bëhet fjalë për simptoma të tjera:

Infeksionet fungale mund të shkaktojnë skuqje që shfaqen të ngritura në lëkurë, ndonjëherë edhe në rrathë të veçantë, dhe infeksioni mund të kufizohet vetëm në njërën dorë. Infeksionet e rënda kërpudhore mund të shkaktojnë gjithashtu çarje, plagë që nxjerrin lëng të çngjyrosur ose ethe.

Ekzema shpesh shfaqet si një skuqje pa kufij të përcaktuar qartë, qoftë të sheshtë apo të ngritur, në varësi të llojit të ekzemës, dhe prek të dyja duart njëkohësisht. Plagët e ekzemës nxjerrin lëng të pastër kur nuk janë të infektuara dhe shpërthimet rrallë shkaktojnë ethe.

Edhe me dallimet në simptomat e infeksionit fungal dhe ekzemës, përcaktimi i gjendjes që mund të keni mund të jetë i vështirë. Kur dyshoni, flisni me një mjek ose dermatolog.

Trajtimet dhe mjetet juridike për ekzemën kundër infeksionit mykotik në duar

Marrja e diagnozës së duhur për simptomat tuaja është hapi i parë në trajtimin e tyre – veçanërisht pasi të dyja kushtet kërkojnë qasje të ndryshme trajtimi.

Trajtimi i infeksionit fungal

Infeksionet kërpudhore të lëkurës kërkojnë mjekim, por masat në shtëpi si mbajtja e lëkurës të pastër dhe të thatë dhe përdorimi i medikamenteve pa recetë (OTC) mund të adresojnë gjithashtu simptomat.

Shumë medikamente antifungale mund të trajtojnë një gamë të gjerë infeksionesh fungale. Disa nga antimykotikët më të zakonshëm të përshkruar për infeksionet e lëkurës përfshijnë:

ketokonazol

klotrimazoli

mikonazoli

flukonazol

amfotericina B

nistatin

terbinafina

griseofulvin

Disa nga këto opsione ofrohen pa recetë, ndërsa të tjerat janë të disponueshme vetëm me recetë.

Gjithashtu, të kesh mundësi të tjera në dispozicion për të trajtuar simptoma si kruajtje dhe inflamacion mund të jetë e dobishme. Për shembull, kortikosteroidet topike mund të ndihmojnë në reduktimin e kruajtjes dhe skuqjes, ndërsa kompresat e ftohta në duar mund të ofrojnë lehtësim shtesë të simptomave.

Trajtimi i ekzemës

Nuk ka kurë për ekzemën, por opsionet e trajtimit, mund të ndihmojë në menaxhimin e simptomave dhe zvogëlimin e shpeshtësisë dhe ashpërsisë së shpërthimeve.

Disa medikamente lokale, orale dhe injektuese mund të ndihmojnë në menaxhimin e ekzemës së rëndë të duarve duke reduktuar simptomat si kruajtje dhe inflamacion. Ilaçet e ekzemës të përshkruara zakonisht përfshijnë:

kortikosteroidet

Frenuesit aktualë të kalcineurinës (TCI)

imunomoduluesit

biologjike

Frenuesit e Janus kinase (JAK).

Përveç mjekimit për menaxhimin e simptomave, një pjesë tjetër e trajtimit të ekzemës janë ndryshimet në stilin e jetës.

Leave a Reply