Rrahje jo normale zemre dhe probleme me frymëmarrjen?

0
175

Çfarë duhet të dini për sëmundjen kongjenitale të zemrës të varur nga duktali?

Sëmundjet kongjenitale të zemrës mund të variojnë nga defekte të lehta të zemrës deri në kushte më serioze.

Sëmundja kongjenitale e zemrës e varur nga duktali përfshin një parregullsi me duktusin arterioz, një hapje midis aortës dhe arteries pulmonare. Kjo çështje do të thotë që gjaku nuk mund të rrjedhë aq lehtë përmes tyre.

Medikamentet mund të ndihmojnë në ruajtjen e rrjedhjes së gjakut dhe, më vonë, operacioni mund të korrigjojë parregullsinë.

Çfarë është sëmundja kongjenitale e zemrës e varur nga duktali?

Ndërsa një fetus është në mitër, ductus arteriosus qëndron i hapur. Kjo do të thotë që gjaku mund të rrjedhë lehtësisht midis zemrës dhe pjesës tjetër të trupit.

Zakonisht, hapja midis arteries pulmonare (e cila çon gjakun në mushkëri) dhe aortës (e cila dërgon gjak në pjesën më të madhe të trupit) mbyllet menjëherë pas lindjes. Kjo siguron që gjaku i pasur me oksigjen të qarkullojë në të gjithë trupin.

Megjithatë, nëse fetusi ka sëmundje të lindura të zemrës, do të thotë se ka probleme me enët e gjakut, valvulat ose strukturat e tjera të zemrës.

Mjekët zakonisht e ndajnë sëmundjen kongjenitale të zemrës të varur nga duktali në tre kategori:

Qarkullimi sistemik i varur nga duktali: Kjo kategori përfshin sindromën hipoplastike të zemrës së majtë, koarktimin e aortës dhe stenozën kritike të aortës.

Qarkullimi pulmonar i varur nga duktali: Kjo kategori përfshin atrezinë pulmonare, stenozën kritike pulmonare, atrezinë trikuspidale dhe tetralogjinë e rëndë të Fallot.

Qarkullimi sistemik dhe pulmonar i varur nga duktali: Kjo përfshin transpozimin e arterieve të mëdha, që do të thotë se dy enët e gjakut që largohen nga zemra nuk janë në pozicionet e tyre të zakonshme.

Simptomat

Edhe pse disa foshnje kanë simptoma të dukshme kur lindin, kjo nuk është gjithmonë kështu. Kjo do të thotë se është e rëndësishme që prindërit të vëzhgojnë nga afër foshnjën e tyre për çdo indikacion të një problemi të mundshëm.

Një nga simptomat më të dukshme është cianoza, një nuancë kaltëroshe në lëkurë. Kjo ndodh për shkak të niveleve jashtëzakonisht të ulëta të oksigjenit në gjak.

Simptoma të tjera të zakonshme të sëmundjes kongjenitale të zemrës të varur nga duktali për t’u kujdesur përfshijnë:

  • rrahje jonormale të zemrës
  • vështirësi në frymëmarrje
  • përgjumje ekstreme
  • probleme me ushqyerjen

Shkaqet

Në shumicën e rasteve, ekspertët nuk e dinë pse ndodhin defekte të lindura të zemrës.

Hulumtimet sugjerojnë se rreth 15-20% e të porsalindurve me sëmundje kritike kongjenitale të zemrës kanë ndryshime në kromozomet e tyre që shkaktojnë parregullsi të lindjes.

Një teori është se gjenetika luan një rol. Faktorë të tjerë të mundshëm rreziku përfshijnë ekspozimin e prindërve lindës ndaj kimikateve, toksinave ose medikamenteve gjatë shtatzënisë.

Mjekimi

Nëse një foshnjë merr një diagnozë të sëmundjes kongjenitale të zemrës së varur nga duktali, përparësia është mbajtja e duktusit arterioz të hapur përpara se një mjek të trajtojë valvulën e parregullt, enën e gjakut ose ndonjë problem tjetër.

Një studim i vitit 2019 sugjeron që një infuzion i vazhdueshëm me dozë të ulët të ilaçit prostaglandin-E1 mund të ndihmojë. Ky medikament ndihmon që indet e muskujve të lëmuar të duktusit arterioz të relaksohen, gjë që mban gjakun të rrjedhë lehtë.

Për më tepër, një studim i vitit 2021 sugjeron që vendosja e një stenti brenda duktus arteriosus mund të jetë një mjet i sigurt dhe efektiv për të mbajtur kanalin të hapur.

Trajtimet e tjera varen nga natyra e sëmundjes kongjenitale të zemrës, megjithëse shumica përfshijnë kirurgji. Për disa foshnje, kjo do të thotë mbyllja e një vrime midis atriumeve (dhomat e sipërme të zemrës) ose barkusheve (dhomat e poshtme të zemrës).

Shumë lloje të sëmundjeve kongjenitale të zemrës kërkojnë operacione ose trajtime shtesë ndërsa foshnja rritet. Pediatri mund të rekomandojë kursin më të mirë të trajtimit për shëndetin afatgjatë të fëmijës.

Leave a Reply