Lija e ujit tek fëmijët, si trajtohet?

0
275

“Pyet mjekun” është rubrika më e re, një platformë që bën të mundur kontaktin ndërmjet mjekut dhe pacientit.

Nëse keni ndonjë pyetje, për gjithçka që ju shqetëson në shëndetin tuaj, këtu do të merrni përgjigje nga mjekë me eksperiencë, pa rezervime takimesh dhe duke shmangur radhët e gjata.

Pacienti: Lija e ujit tek fëmijët, si trajtohet?

Mjeku: Lija e ujit është një sëmundje ngjitëse e cila shkaktohet nga një virus i quajtur varicella-zoster dhe kryesisht prek më shumë fëmijët e vegjël. Ky virus bartet me anë të kontaktit me një person të infektuar, mund të shpërndahet me anë të prekjes apo frymëmarrjes.

Simptomat më të dukshme të kësaj sëmundje janë pikat e vogla të kuqe që përhapen në lëkurë përpara se virusi të përfundojëciklin e tij. Kjo sëmundje zgjat zakonisht në një interval kohe prej 5-7 ditësh. Rastet e fëmijëve të prekur nga kjo sëmundje janë më të rralla pasi u zbulua vaksina parandaluese kundër saj.

Siptomat e tjera të kësaj sëmundje përfshijnë:

  • Temperaturë, dhimbje koke, dhimbje fyti, dhimbje stomaku dhe ndenja përgjumje.

Zakonisht mjekët mund ta dallojnë sëmundjen e lijës vetëm duke e ekzaminuar me sy. Megjithatë ata do t’iu kontrollojnë edhe për simptoma të tjera, me anë të analizave të gjakut apo një mostër nga lëngu i pikave të lijës.

Nisur nga fakti së kjo sëmundje shkaktohet nga një virus, antibiotikët në këtë rast nuk arrijnë të shërojnë sëmundjen. Ajo çfarë këshillohet është konsultimi memjekun i cili mund të gjerojë përdorimin e antibiotikëve në rast se pikat e kuqe të vogla infektohen nga kruajtjet.

Gjithashtu mbani parasysh:

  • Vendosni një leckë me ujë të ftohtë mbi pikat.
  • Mos fërkoni dhe kruani pikat e kuqe sepse ato mund të infektohen.
  • Dushet e ngrohta mund të ndihmojnë pr të lehtësuar simptomt.
  • Përpiquni të ushqeni fëmijën tuaj me ushqime të buta që nuk dëmtojnë gojën e tij (nëse goja është e prekur nga pikat e kuqe.)
  • Nëse fëmija ka dhimbje, mund t’i jepni diçka që lehtëson dhimbjet, por mos përdorni aspirinën sepse mund të përkeqësojë gjëndjen e fëmijës suaj.

Leave a Reply