Kur është i nevojshëm një transplant i mushkërive?

0
113

Transplantet e mushkërive përdoren për të përmirësuar cilësinë e jetës dhe për të zgjatur jetëgjatësinë e njerëzve që kanë kushte të rënda ose të avancuara të mushkërive kronike.

Në raste të rralla, transplantimi i mushkërive mund të kryhet në të njëjtën kohë me transplantimin e zemrës në pacientë që kanë sëmundje të rëndë të zemrës dhe mushkërive.

Ju mund të keni të drejtë për kirurgji të transplantimit të mushkërive nëse keni sëmundje të mushkërive të rënda që nuk i përgjigjen trajtimeve të tjera. Nëse ju jeni mjaftueshëm të shëndetshëm për kirurgji, do të vendoseni në listën e pritjes së Rrjetit Kombëtar të Prokurimit dhe Transplantimit të Organeve. Ky rrjet trajton procesin e ndarjes së organeve. Nëse keni problem të rënda, duhet të bëni menjëherë kirurgjinë e transplantimit të mushkërive.

biopsi

Kjo kirurgji do të kryhet në spital. Do të keni anestezi të përgjithshme dhe nuk do të jeni zgjuar për operacionin. Tubat do t’ju ndihmojnë të merrni frymë, të merrni ilaçet dhe të ndihmojnë me funksionet e tjera trupore. Një kirurg do të hapë gjoksin, do të shkurtojë ajrin dhe enët e gjakut dhe do të largojë mushkërinë e sëmurë. Kirurgu do të lidhë mushkërinë e dhuruesit të shëndetshëm, do të rilidhë enët e gjakut dhe do të mbyllë gjoksin përsëri.

Pas operacionit, do të shëroheni në njësinë e kujdesit intensiv të spitalit para se të shkoni në një dhomë spitalore për një deri në tre javë. Mjeku mund të rekomandojë rehabilitimin e mushkërive pas operacionit të transplantimit të mushkërive për t’ju ndihmuar të rifitoni dhe të përmirësoni frymëmarrjen.

Rehabilitimi pulmonar mund të përfshijë stërvitjen për rregullimin e frymëmarrjes, edukimin dhe këshillimin. Testet e funksionit të mushkërive do të ndihmojnë mjekët të monitorojnë frymëmarrjen dhe shërimin tuaj. Pas largimit nga spitali, shpesh do të vizitoni mjekun për të kontrolluar infektimin ose refuzimin e mushkërive të reja, për të testuar funksionin e mushkërive dhe për t’u siguruar që po reagoni mirë.

Viti i parë pas operacionit të transplantimit të mushkërive është viti kur jeni më në rrezik për komplikime të rrezikshme për jetën si refuzimimi dhe infeksionet.

Për të ndihmuar në parandalimin e refuzimit, do t’ju duhet të merrni ilaçe për pjesën tjetër të jetës që të shtypni sistemin imunitar dhe ndihmoni në parandalimin e mospranimit të mushkërive të reja nga trupi juaj. Këto ilaçe të rëndësishme dobësojnë sistemin imunitar dhe rrisin mundësinë për infeksione, dhe me kalimin e kohës ato mund të rrisin rrezikun për kancer, diabetin, osteoporozën dhe dëmtimin e veshkave. Praktikimi i higjienës së mirë, marrja e vaksinave rutinore dhe miratimi i zgjedhjeve të shëndetshme të jetesës si ushqimi i shëndetshëm dhe mos konsumimi i duhanit janë shumë të rëndësishme.

Marrja e mbështetjes emocionale dhe ndjekja e këshillës së mjekut do t’ju ndihmojë të shëroheni dhe të qëndroni sa më të shëndetshëm që të jetë e mundur.

Leave a Reply