Foshnjat nuk duhet të pinë ujë, por ja pse

0
157
Foto: Ilustrim

E keni dëgjuar një milion herë: Pirja e ujit është një nga mënyrat më të mira (dhe më të lehta) për t’u kujdesur për shëndetin tuaj. Trupat tanë janë 60% ujë, në fund të fundit.

Pra, ka kuptim vetëm që edhe foshnjat kanë nevojë për ujë… apo jo?

Ndoshta çuditërisht, nuk është kështu. Foshnjat nën 6 muajsh nuk duhet të pinë ujë. Dhe dhënia e ujit për një fëmijë të vogël mund të shkaktojë disa telashe të mëdha.

“Akademia Amerikane e Pediatrisë është mjaft strikte me rekomandimet e tyre që foshnjat në muajt e parë duhet të kenë vetëm qumësht gjiri dhe/ose formulë. Fëmijët marrin të gjithë hidratimin që u nevojitet nga formula dhe qumështi i gjirit – më shumë se kaq mund të jetë e rrezikshme.

Pse foshnjat nuk mund të pinë ujë?

Mund të jetë joshëse të dëshironi t’i jepni fëmijës tuaj një gllënjkë ujë. Ndoshta është një ditë e nxehtë vere dhe ata duken më të etur. Ose mbase keni pak më pak formulë dhe po përpiqeni ta zgjasni atë pak më shumë. Pra, ju mendoni të shtoni më shumë ujë sesa udhëzon paketimi.

Por as nuk është një ide e mirë.

Qumështi i njeriut ose formula (kur përgatitet sipas udhëzimeve në paketim) përmbajnë shumë ujë për ta mbajtur fëmijën tuaj të shëndetshëm. Qumështi i njeriut është rreth 87% ujë. Formula është rreth 85% ujë.

Nëse nuk këshillohet nga mjeku i një fëmije, si pediatri i tyre, shtimi i më shumë ujit në ekuacion nuk është thjesht i panevojshëm – mund të jetë i rrezikshëm. Shumica e trupave të vegjël të foshnjave thjesht nuk janë gati për ujë shtesë.

Cilat janë rreziqet e hollimit të formulës ose dhënies së ujit të pijshëm të foshnjës?

Uji mbush barkun e vogël

Një nga arsyet pse uji është një pije kaq e përsosur për njerëzit e mëdhenj është se ai siguron hidratimin që i nevojitet trupit pa asnjë kalori shtesë.

Por foshnjat kanë nevojë për këto kalori. Stomaku i një fëmije 1 muajsh është sa madhësia e një veze. Ai mbushet shpejt.

T’i jepni fëmijës ujë do të thotë më pak vend për qumështin e gjirit dhe formulën, të cilat përmbajnë vitaminat, mineralet dhe proteinat që foshnjat kanë nevojë për rritje dhe zhvillim të shëndetshëm.

Dhënia e ujit foshnjave hollon marrjen e kalorive. Shtimi i duhur i peshës është një tregues shumë i rëndësishëm për shëndetin e foshnjës në muajt e parë. Ne duam që ata ti marrin ato kalori.

Rreziku i dehjes nga uji

Edhe më e rëndësishmja, dhënia e ujit të foshnjave mund të heqë ekuilibrin delikat të natriumit në trupin e tyre, gjë që mund të jetë shumë e rrezikshme.

Kur i jepni fëmijës ujë, ai mund të hollojë natriumin në gjak. Kjo mund të shkaktojë një gjendje të quajtur hiponatremia, ose atë që disa njerëz mund ta quajnë “dehje uji”.

Po. Kjo është një gjë e vërtetë. Dhe mund të jetë shumë e rrezikshme. Le të zbërthejmë se si ndodh.

Ndër të tjera, veshkat ndihmojnë në largimin e lëngjeve të tepërta duke e filtruar atë në fshikëzë. Kjo në thelb e mban sistemin nga përmbytjet me ujë.

Veshkat e të rriturve janë afërsisht sa një avokado e madhe, kështu që veshkat e shëndetshme dhe të rritura zakonisht mund të vazhdojnë me heqjen e çdo lëngu shtesë që marrim.

Veshkat e të porsalindurve, nga ana tjetër, janë sa një kokërr rrushi. Pra, është më e lehtë që veshkat e fëmijës të mbingarkohen. Dhe nuk i duhet shumë që trupi i fëmijës suaj të marrë më shumë ujë sesa mund të përballojë.

Kur trupi i një fëmije (ose i të rriturit) është i mbingarkuar me ujë, ai mund të fillojë të hollojë gjakun e tyre. Në këtë fazë gjërat bëhen të rrezikshme. Sepse gjaku i ngopur me ujë ul përmbajtjen e natriumit në trup.

Kur përmbajtja e natriumit të foshnjës bëhet shumë e ulët për shkak të marrjes së tepërt të ujit, mund të çojë në simptoma serioze, si konvulsione, madje edhe koma dhe dëmtime të përhershme të trurit.

T’i jepni fëmijës pak ujë në një ditë të nxehtë mund të mos duket diçka e madhe. Por shmangni tundimin nëse fëmija është më i vogël se 6 muajsh. Në vend të kësaj, nëse foshnja juaj ka më shumë etje, ofroni qumësht gjiri ose formulë. Ka të gjithë ujin (dhe ushqimin) që u nevojitet – pa rrezik.

Leave a Reply