Çdo vit i kaluar në arsim përmirëson jetëgjatësinë tuaj

0
147

Çdo vit arsimimi mund të zvogëlojë rrezikun e vdekshmërisë me gati 2 për qind, ka zbuluar një studim i ri.

Ndërkohë, të mos kesh arsimim është po aq e keqe për shëndetin sa të pish shumë alkool.

Kjo është sipas një meta-analize që synonte të përcaktonte sasinë e marrëdhënies midis arsimit dhe vdekshmërisë. Rishikimi përfshiu 603 studime nga e gjithë bota.

Gjetjet u publikuan në revistën shkencore The Lancet Public Health këtë javë.

“Arsimi është i rëndësishëm në vetvete, jo vetëm për përfitimet e tij në shëndet, por tani të qenit në gjendje të përcaktojmë sasinë e këtij përfitimi është një zhvillim i rëndësishëm,” tha Dr Terje Andreas Eikemo, bashkëautor i studimit.

Personat që mbaruan shkollën fillore kishin mesatarisht 13 për qind rrezik më të ulët të vdekjes, ndërsa ata që mbaruan shkollën e mesme (me arsim 12-vjeçar) kishin 25 për qind rrezik më të ulët të vdekjes në krahasim me ata që nuk e kishin kryer.

Njerëzit me arsim 18-vjeçar kishin një ulje prej 34 për qind të rrezikut të vdekshmërisë.

Leave a Reply