A mund të shkaktojë kapsllëku dhimbje gjoksi?

0
210

Kapsllëku ndonjëherë mund të jetë më shumë sesa thjesht një problem me lëvizjet e zorrëve. Mund të jetë fajtori pas dhimbjes së gjoksit dhe problemeve të tjera të zemrës.

Le të eksplorojmë lidhjen midis kapsllëkut dhe dhimbjes së gjoksit, kur duhet marrë kujdes mjekësor, mënyrat për të diagnostikuar shkakun themelor dhe mjetet juridike për dhimbjen e gjoksit të lidhur me kapsllëkun.

Kapsllëku mund të shkaktojë dhimbje gjoksi për dy arsye.

*Dhimbje nga gazrat

Më shpesh, dhimbja e gjoksit nga kapsllëku është për shkak të gazrave.

Kur jeni kaps, zakonisht ka shumë gazra në zorrë. Kjo mund të krijojë presion në bark, i cili mund të rrezatojë lart dhe të shkaktojë dhimbje dhe parehati në zonën e gjoksit.

*Dhimbje nga problemet kardiovaskulare

Edhe pse nuk është e zakonshme, kapsllëku mund të shkaktojë probleme kardiovaskulare ose probleme me zemrën ose enët e gjakut. Sipas një rishikimi të studimeve të vitit 2019, kjo mund të ndodhë për disa arsye.

Së pari, kapsllëku mund të shkaktojë ndryshime në mikrobiomën e zorrëve (baktere të shëndetshme dhe mikrobe të tjera që jetojnë në zorrë). Këto ndryshime mund të shkaktojnë:

presionin e lartë të gjakut

ateroskleroza

probleme të tjera kardiovaskulare

Së dyti, tendosja gjatë lëvizjeve të zorrëve, e zakonshme gjatë kapsllëkut, mund të shkaktojë rritjen e presionit të gjakut, gjë që mund të çojë në disa nga problemet e mëposhtme të zemrës:

dështimi kongjestiv i zemrës

aritmia

sindromi akut koronar

çarje në aortë

Cila është lidhja midis kapsllëkut dhe gulçimit?

Mungesa e frymëmarrjes ndodh rrallë me kapsllëk. Por herë pas here, shqetësimi dhe presioni në bark për shkak të kapsllëkut mund të çojnë në ndjenja të gulçimit ose vështirësi në frymëmarrje. Kjo ndjesi ndodh sepse diafragma, muskuli përgjegjës për frymëmarrjen, mund të ndikohet nga presioni nga zorrët.

Kur duhet të kontaktoni një mjek?

Nëse dhimbja në gjoks ose gulçimi zgjat më shumë se 1-2 ditë, mund të tregojë një çështje më serioze. Sigurohuni që të flisni me një profesionist mjekësor nëse keni dhimbje të vazhdueshme në gjoks ose gulçim me kapsllëk.

Si të lehtësoni dhimbjet e gjoksit nga kapsllëku?

Nëse dhimbja e gjoksit është për shkak të grumbullimit të gazit të shkaktuar nga kapsllëku, mund të ndërmerrni disa hapa për të ndihmuar me parehatinë dhe për të përmirësuar rregullsinë e zorrëve. Kjo perfshin:

duke rritur marrjen e fibrave duke konsumuar më shumë fruta, perime, drithëra dhe bishtajore

duke qëndruar të hidratuar duke pirë shumë ujë gjatë gjithë ditës

ushtrime rutinore për të stimuluar lëvizjet e zorrëve

duke provuar laksativë pa recetë ose zbutës të jashtëqitjes nën drejtimin e mjekut

duke përdorur teknika relaksimi, të tilla si frymëmarrja e thellë ose meditimi, për të reduktuar stresin, i cili mund të kontribuojë në kapsllëk.

Leave a Reply