A i zëvendëson një pilulë dozat e insulinës?

0
196

Shumë njerëz me diabet duhet të injektojnë veten me insulinë të paktën një herë në ditë, por hulumtimi i ri për kafshët sugjeron që një pilulë mund një ditë ta bëjë këtë.

Kjo pilulë eksperimentale mund t’i rezistojë udhëtimit nëpër traktin gastrointestinal, raportojnë shkencëtarët. Kur bëhet për zorrët e holla, ajo prishet në mikrone të tretshme që ngjiten në murin e zorrëve dhe lëshojnë ilaçin në rrjedhën e gjakut.

Në testet te derrat, kapsula, e ngarkuar me të njëjtën sasi insuline si injeksion, ishte në gjendje të dërgonte insulinë në qarkullimin e gjakut aq shpejt sa një injeksion, zbuluan studiuesit.

“Një pjesë e madhe e kësaj pune është e motivuar nga njohja që pacientët dhe mjekët preferojnë rrugën orale të administrimit mbi atë që injektohet”, tha autori dhe gastroenterologu Dr. Giovanni Traverso.

Ai është një profesor asistent në Departamentin e Inxhinierisë Mekanike të Institutit të Teknologjisë në Masaçusets.

Kapsula është e veshur me një polimer që mund të mbijetojë në mjedisin shumë acid, të stomakut, por shpërthen në zorrët e holla edhe më acid. Kapsula ka tre krahë të palosura dhe të hapura. Cdo krah ka mikrone të vogla të mbushura me insulinë.

Forca e krahëve që shpaloset bën që mikronët të depërtojnë në shtresën e sipërme të zorrëve, ku treten duke lëshuar ilaçin.

Në eksperimentet me derrat, kapsulat dërguan doza insulinë në mënyrë efektive dhe shkaktuan një ulje të menjëhershme të sheqerit në gjak, zbuluan studiuesit. Sidoqoftë, studimi i kafshëve jo gjithmonë ka të njëjtat rezultate tek njerëzit.

Insulina u përdor për të demonstruar sistemin e ri, por ilaçet e tjera si hormonet, enzimat, antitrupat dhe ilaçet me bazë ARN mund të përdoren në të njëjtën mënyrë, thanë studiuesit.

“Ne mund të japim insulinë, por ne shohim shumë aplikime terapeutikë të tjerë dhe ndoshta vaksina”, tha Traverso në një konferencë universitare .

“Ne jemi duke punuar shumë ngushtë me bashkëpunëtorët tanë për të identifikuar hapat dhe aplikacionet e ardhshme, ku mund të kemi ndikimin më të madh.”

Leave a Reply